Mi szól a Real Madrid mellett?

Mi szól a Real Madrid mellett?

, focitipp.hu

La Liga, 22. forduló

Mivel még csak féltávnál járunk, messzemenő következtetéseket kockázatos volna levonni a bajnokság végkimenetelét illetően. A Real Madrid hétpontos előnye azonban - bárhonnan is nézzük - behozhatatlannak tűnik.



Hétfői kiadásában a Marca csokorba gyűjtötte, mely érvek szólnak a madridiak mellett. Nem volt nehéz dolga. Idén ugyanis minden a Real Madrid mellett szól (az El Clásicókat leszámítva, természetesen).

Miért lesz bajnok a Real Madrid? Mert hosszabb a kispadja. Madridban föl se tűnik, ha kiesik Di María vagy Khedira - ott van a cseresorban Kaká, Higuaín, Callejón, Varane vagy Granero. A Barca nehezebb helyzetben van, amikor pótolni kell a sérült Iniestát, Pedrót, David Villát.

Mi szól még a Real javára? Az aktuális forma. A madridiak utóbbi tizenhét bajnoki meccsükből tizenhatot (!) megnyertek, s az eddigi 21 fordulóban 71 gólt lőttek, ami 3,38-as meccsenkénti átlagot jelent. Ha így folytatják, a bajnokság végére 130 gólig jutnak. Ezzel szemben a Barcelona mintha jóllakott volna decemberben a madridi győzelemmel (Real-Barca 1-3) és a klubvilágbajnoki címmel: azóta némiképp fásultan, tompán futballozik.

Csatár kellene, gólerős támadó, aki tehermentesítené Messit. Egy vérbeli befejező csatár, nem pedig egy újonc (mint Cuenca vagy Tello). Például a holland Van Persie, akit egyre gyakrabban hoznak hírbe a Barcával. "Van Persie ideális volna, de nem akarjuk leigazolni" - nyilatkozta a barcelonai Sport napilapnak Josep Bartomeu, a klub alelnöke, majd sokat sejtetően hozzátette: "Legalábbis egyelőre." Van Persie szerződése jövőre jár le az Arsenalnál.

Motiváció dolgában is jobban áll a Real, véli a Marca. A barcelonai játékosok közül néhányan az utóbbi években világ- és Európa-bajnokságot nyertek, háromszor bajnokok, kétszer pedig BL-győztesek lettek, így aztán nem olyan nagy kihívás megszakadni egy smirgliző Osasuna vagy egy feltüzelt Espanyol ellen. Ezzel szemben Madridban több olyan játékost is találunk, akinek ez lehet az első bajnoki aranya (Mesut Özil, Xabi Alonso, Arbeloa).

Hogy Mourinho eddig mindenütt bajnok volt a második szezonjában, az pusztán érdekesség. Érvként kevéssé állja meg a helyét. A 7 pontos előny már annál inkább! A Real Madrid a múltban csak egyszer tapsolt el ekkora fórt, a 2004/05-ös szezonban, Carlos Quieroz irányítása alatt. Akkor a 26. forduló után így festett az élmezőny:

1. Real Madrid 59 pont
2. Valencia 51 pont
3. La Coruna 50 pont
4. Barcelona 46 pont

Az sem volt éppen egy gyengécske Real (sőt: Casillas, Roberto Carlos, Guti, Zidane, Figo, Raúl, Ronaldo...), de a hajrára látványosan összeomlott. A végeredmény:

1. Valencia 77 pont
2. Barcelona 72 pont
3. La Coruna 71 pont
4. Real Madrid 70 pont

Most a Real Madrid és a Barcelona sorsolása nagyjából azonos: az erőviszonyok alapján mindkét csapatra négy-öt rázósabb mérkőzés vár. A Realnak elsősorban a márciusi-áprilisi sűrű heteket kell túlélnie, amikor a Villarreal (idegenben), a Valencia (otthon), az Atlético (idegenben) és a Barcelona (idegenben) vár rá, meg persze néhány húzós BL-meccs, ha a madridiak az esélyeknek megfelelően továbbjutnak a nyolcaddöntőből a CSZKA Moszkva ellenében.

"Lehet, hogy a Real szerzi a legtöbb pontot, de a Barcelona akkor is világelső. Majd ha a Real megnyeri az El Clásicókat, akkor visszatérhetünk a témára" - nyilatkozta vasárnap a Catalunya rádiónak Sir Bobby Charlton, minden idők egyik legjobb angol futballistája. Kevés hívet szerzett magának Madridban.

Tények & érdekességek


A Valencia eddig 3000 sárga lapot kapott az élvonalban, ami rekord. David Albelda, aki 1996 óta a Valencia játékosa, egymaga 124 sárgánál tart.

Barcelona-Real Sociedad 2-1, a hazai csapatban nyolc, a vendégeknél kilenc saját nevelésű futballista lépett pályára. Unikum.

A San Sebastian-i csapat 21 éve nem nyert a Camp Nouban.

Pep Guardiola megszerezte a 160. győzelmét a Barca edzőjeként. Mérlege 222 tétmérkőzésen: 160-44-18.

Fernando Llorente (Bilbao) hét nap leforgása alatt hatszor volt eredményes tétmeccsen. Fernando Torres (Chelsea) tizenkét hónap alatt összesen ötször.


G. J.
A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább