Gianluigi Buffon a 21. század legjobb kapusa

Gianluigi Buffon a 21. század legjobb kapusa

, sza

Az IFFHS szerint a Juventus és az olasz válogatott kapusa, Gianluigi Buffon volt a legjobb a posztján a 21. században. Persze még csak az eltelt tíz év alapján húzhatta meg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet a százados mérleget.



Iker Casillast épphogy, Petr Cech-t viszont már meggyőző fölénnyel előzte meg Gianlugi Buffon a listán, amely a 2001 és 2011 közötti időszak teljesítményei alapján készült. A 34 éves olasz kapus karrierje éppen 2001 nyarán csúcsosodott ki, amikor a Parmából a Juventusba igazolt 32,6 millió fontért, amivel a világ legdrágább kapusa lett. Az évtized első felében Buffon négy bajnoki címet nyert a Juventussal, majd 2006-ban megjárta a mennyet és a poklot: az olasz válogatottal világbajnoki aranyat nyert, de a Juvét kizárták az élvonalból, így a Serie B-ben folytatta.

A 21. század tíz legjobb kapusa az IFFHS szerint:


1. Gianluigi Buffon (olasz)
2. Iker Casillas (spanyol)
3. Petr Cech (cseh)
4. Edwin van der Sar (holland)
5. Oliver Kahn (német)
6. Dida (brazil)
7. Victor Valdes (spanyol)
8. Júlio César (brazil)
9. Jens Lehmann (német)
10. Roberto Carlos Abbondanzieri (argentin)


Az elért eredmények alapján nem teljesen helytálló az IFFHS rangsora, hiszen a Real Madrid kapusa, Iker Casillas több trófeát nyert ebben az időszakban. A blancók eddigi utolsó Bajnokok Ligája-sikerének egyik hőse volt 2002-ben a Leverkusen elleni fináléban, aztán a négy spanyol bajnoki cím mellett 2008-ban Európa-, 2010-ben világbajnok lett a vörös fúriával. Hogy melyikük a jobb kapus, azon órákig lehetne vitázni, a szigorúan vett tények, vagyis a kézzelfogható sikerek azonban Casillas mellett szólnak.

Érdekesség, hogy a három ma is aktív topkapust két már visszavonult játékos követi a listán. Edwin van der Sar negyedik helye még nem is olyan meglepő, hiszen ő tavaly még Bajnokok Ligája-döntőn szerepelt a Manchester Unitedban. Oliver Kahn előkelő ötödik pozíciója viszont annak tudatában érdekes, hogy 2008-ban visszavonult, azaz a mért tíz évből neki csak hét év jutott aktív játékosként. Ugyan Kahnt háromszor is a világ legjobb kapusának választották, pályafutása jelentős részét még a 20. században teljesítette.

Ami a nem európai labdarúgókat illeti, a lista alapján Dida lett a 21. század legjobb dél-amerikai kapusa. A jelenleg klub nélkül tengődő 38 éves játékos 2002-ben világbajnok lett, bár akkor még nem ő volt a brazil válogatott első számú kapusa. Az AC Milan sikereiből, a bajnoki címből és két BL-győzelemből viszont már alapemberként vette ki a részét.

A listán szereplő további neves kapusok:


11. Fabien Barthez (francia)
12. José Manuel Reina (spanyol)
14. Francesco Toldo (olasz)
15. Igor Akinfejev (orosz)
16. Jerzy Dudek (lengyel)
17. Manuel Neuer (német)
19. Santiago Canizares (spanyol)
24. José Luis Chilavert (paraguayi)
29. René Adler (német)
46. Samir Handanovic (szlovén)
74. David De Gea (spanyol)
80. Carlos Kameni (kameruni)


A feltörekvő nemzedékből az orosz Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva) áll a legjobb pozícióban (14.), de Manuel Neuer (Bayern München), Hugo Lloris (Lyon), Joe Hart (Manchester City), Samir Handanovic (Udinese) és René Adler (Leverkusen) is megtalálható a listán. Magyar kapus nem került be az első nyolcvanba, illetve félig mégis. A Manchester Unitedben is megforduló, jelenleg az Everton kapuját őrző amerikai válogatott Tim Howard ugyanis a 17. helyen áll - neki pedig az édesanyja magyar, úgy hívják, Fekete Eszter.

Forrás: IFFHS

(sza)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább