Inter: van lejjebb?

Inter: van lejjebb?

, ktn

Serie A, 24. forduló

Tovább tart az Internazionale zuhanása, és a pénteki, Bologna elleni mérkőzést látva közel sem biztos, hogy a csapat elérte a mélypontot.



A nerazzurrik hazai pályán kaptak ki 3-0-ra, és a második félidőben totálisan széteső játékot nyújtottak. A szurkolók talán megsejtettek valamit, több forrás szerint alig húszezren foglaltak helyet a nyolcvanezer férőhelyes Meazzában, de a meccs végére már ennyien sem maradtak. A 86. percben Acquafresca adta meg a kegyelemdöfést, mire a drukkerek tömött sorokban hagyták el a stadiont. Akik maradtak, azok pedig kórusban pocskondiázták Ranierit.

Volt is miért, ez az Inter kész katasztrófa. Rannocchia olyan, mint egy rossz vicc, nyakigláb, ügyetlen, figyelmetlen, szörnyű belegondolni, hogy sokan őt tartják az egyik legjobb fiatal védőnek Olaszországban. Cambiasso mintha ellustult volna, Nagatomónak néha a labdakezelés is nehezére esett, Forlán pedig… Nos, Forlán, minden tiszteletünk ellenére az év tévedése volt az Inter számára. Élet egyedül Sneijderben volt, de a holland társak nélkül hamar durcássá vált, begőzölt, végül már csak alibizett. A statisztikák beszédesek: az Inter az utolsó hat tétmérkőzése közül ötöt elveszített, s 1999 óta először fordult elő a csapattal, hogy egymás után három bajnokin maradt szerzett gól nélkül.

Az olasz sajtó szerint nem az a kérdés, hogy a tragikus sorozat után Ranierit elküldik-e a klubtól. Ez kész ténynek tűnik, de a szezon elején megbukott Gasperinit váltó trénernek akár már ezen a héten felmondhat Moratti, amennyiben a csapat elveszíti az Olympique Marseille elleni BL-mérkőzését. Ez esetben a szezon végéig Beppe Baresi vagy Luis Figo ülhet le a kispadra, a hosszú távú megoldást pedig Fabio Capello vagy a jelenleg az olasz futballszövetségnél dolgozó Roberto Baggio jelentheti. Később újabb nevek merültek fel a listán, Marco Materazzié, valamint a jelenleg Dubajban dolgozó Walter Zengáé.

Nem mintha csak az edző személyén múlna a csapat sikere: az Inter játékoskerete komoly vérfrissítésre szorul, a húzóemberek jóval túljárnak a harmincon. Julio César 32, Zanetti 38, Córdoba 35, Lúcio 33, Samuel 33, Chivu 31, Sztankovics 33, Cambiasso 31, Milito pedig 32 éves. Az Inter lassan "Milan-szindrómában" szenved, a csapat játékospolitikája pedig elhibázottnak tűnik, Forlánon kívül a "nagynevű" Zárate is botrányosan gyenge, de Castaignos és Álvarez sem tűnik Inter-szintű futballistának.

Az Inter-ügyben megszólalt José Mourinho is, akit a Bologna elleni mérkőzés után a szurkolók éltettek. A 2010-ben az Interrel triplázó tréner - akit az elmúlt napokban a Chelsea szurkolói is visszaköveteltek a klub kispadjára - azonban türelmet kért a rajongóktól, mondván, tartsanak ki kedvenceik és edzőjük mellett. S bár a szurkolók a Mourinho-féle aranycsapatot sírják vissza Milánóban, talán már Héctor Cúperrel és az örök második hellyel is megelégednének. Az Inter azonban egyelőre ettől a helyezéstől is 13 pontnyira áll.

A másik milánói csapat viszont szuper hetet produkált. Az Arsenal elleni 4-0-s BL-győzelemmel az AC Milan gyakorlatilag bejutott a legjobb nyolc közé. A londoniak ellen félelmetes volt a Milan játékosainak hatékonysága, öt kapura tartó lövésük közül négyből gól lett. Vasárnap aztán a Cesena ellen ott folytatták, ahol szerdán abbahagyták, sima 3­-1-es sikert aratva. Az idei Milan egészen kompakt csapat, erre az is bizonyíték, hogy a gárdának immár 17 olyan játékosa van, aki legalább egy gólt szerzett a Serie A idei szezonjában - Cesenában Sulley Muntari és a holland Urby Emanuelson csatakozott góllövő társaihoz.

Őrzi veretlenségét a Juventus, a zebrák a hajrában gyűrték le 3-1-re a masszív Cataniát. A meccs negatív hőse a Catania szlovák kapusa, Tomas Kosicky volt. A 25 éves kapus mindhárom torinói gólban ludasnak bizonyult: először rosszul állította fel a sorfalat Pirlo szabadrúgása előtt, a második találatnál aláfutott a beadásnak, a harmadik gól előtt pedig az ő rossz kirúgása után került százszázalékos ziccerbe Fabio Quagliarella.


Tények & érdekességek


Andrea Pirlo (Juventus) a Catania ellen szerezte meg első gólját a Juventus színeiben. A középpályásnak mindez a 34. kapura lövése után sikerült ebben a szezonban.

Jean-Francois Gillet (Bologna) az öt európai topliga egyetlen kapusa, aki idén egynél több gólpasszt számlál. A belga kapus az idénybeli második asszisztját az Inter ellen 3-0-ra megnyert találkozón jegyezte.

Három mérkőzésre szóló eltiltást kapott Luc Castaignos, az Inter holland támadója, miután a mérkőzés videofelvétele alapján kiderült, hogy a hajrában leköpte a Bologna védőjét, Andrea Raggit.

Az első Milan-mérkőzésén pályára lépő ghánai Sulley Muntarinak középpályás létére négy kapura lövése (és egy gólja) volt a Cesena elleni mérkőzés első félidejében.

A 2013-14-es idénytől várhatóan a milánói San Siro stadion talaja ún. kevert szerkezetű lesz: természetes és mesterséges gyepréteggel. A pálya talajával régóta problémák vannak, mivel a gyep a stadion 1990-es világbajnokságra történő átépítése óta nem kap elég napfényt.

A Lecce-Siena kiesési rangadón (4-1) született a hétvége legszebb gólja. A kolumbiai Juan Cuadrado a 82. percben a saját térfeléről indulva szólózott végig a pályán, majd néhány testcsel és biciklicsel után 12 méterről löbbölte át a labdát Pegolo kapus feje fölött.

Juan Cuadrado a liga egyik legtechnikásabb játékosa, ebben a szezonban nyolcvan cselt mutatott be, amivel magasan vezeti ezt a statisztikát a Serie A-ban.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább