Lehangoló angol öngólok

Lehangoló angol öngólok

, gj

Hogyan lehet négy gólt rúgni, s közben 6-1-re kikapni? Kérdezzük csak a Brightont!



Az FA-kupa nyolcaddöntőjében a Liverpool kitömte a Brightont. Vagy a Brighton tömte ki magát? A vendégek három öngólt vétettek. Lewis Dunk egyet, Liam Bridcutt kettőt. Sajnáltuk őket. És sajnáltuk a hatezer brightoni szurkolót is, akik 1-1-nél még arról énekeltek, hogy most aztán meg sem állnak a kupadöntőig, potyogni fognak a gólok, irány a Wembley.

A gólok valóban potyogni kezdtek, brightoni játékosok is rúgták őket, csak éppen... "Az évezred öngólja" - ilyen címmel jelent meg egy tudósítás a meccsről. Ez persze túlzás. Nem voltak extra öngólok ezek, semmi látványos emelés, semmi félpályás visszapassz a menyasszonyáról lehunyt szemmel álmodozó kapusnak, hanem szorgos kis védekezés, mondhatni becsületes iparosmeló: közelről bekotorni a sajátba (Bridcutt először, Bridcutt másodszor). Na jó, volt egy szimpla bénázás is, Dunk dekázott volna az üres kapu előtt, nullás labdaérzékkel.

Három öngól ritkaság az európai elitben, 2009-ben a Mönchengladbach-Hannover (5-3) Bundesliga-meccsen a vendégeknek speciel összejött ez a bravúr (Haggui, Haggui, Djakpa), az abszolút csúcsot pedig a belga Stan van den Buys tartja, aki 1995-ben a Germinal Ekeren hátvédjeként "mesterhármast vétett" az Anderlecht ellen, csapata így kapott ki 3-2-re...

A műfaj klasszikusait is érdemes itt felidéznünk, az angol Chris Brass például egy Bury-Darlington meccsen menteni próbált az ötösről, de olyan iszonyú erővel rúgta fejbe magát, hogy az orra majdnem eltört, a labda pedig a kapuba pattant. Szegény fiú minden szilveszteri bakiparádéban viszontláthatta magát.

Vagy említhetnénk a finn Moilanent (áldassék a neve!), az újpesti Tokody Tibort, a lengyel Seweryn Ganczarczykot (aki egy kapáslövéssel kijuttatta a vébére a szlovákokat) vagy éppen Pavol Ï.-t, aki azt a minősíthetetlenül csúnya öngólt szerezte a Debrecen-Fehérvár kupameccsen (nevezett személy jelenleg a DAC játékosa).

Amióta Declan Hill bundakönyvét olvastuk, egyre kevésbé hisszük el az utólagos magyarázkodást a "körülmények szerencsétlen összjátékáról", bár egy Liverpool-Brighton meccsről a három öngól ellenére sem feltételezzük azt, hogy ázsiai szindikátusok mozgatták volna a szálakat.

A hét vesztese a Brighton, mondhatnánk, de ebben a kategóriában szót kér az Arsenal is, amely szerdán beszedett egy négyest Milánóban (búcsú a BL-től), szombaton pedig elaludt Sunderlandben (búcsú az FA-kupától). "Ez a leggyengébb Arsenal, amelyet valaha is láttam" - nyilatkozta az ITV szakkommentátora, Roy Keane, a Guardian kommentátora pedig úgy fogalmazott: "Wenger példája mutatja, hogy még a legnagyobb szakemberek is elvétik néha a helyes irányt."

A hét jó hírét a végére hagytuk: kizárták a Premier League-ből Stuart Attwell játékvezetőt. "A jó bíró olyan, fiam, mint a Loch Ness-i szörny. Mindenki beszél róla, de senki sem látta" - írta Egressy Zoltán a Sóska, sültkrumpli című drámájában. Stuart Attwell nem volt jó bíró. Rossz bíró volt. Súlyos tévedéseivel egy tematikus lapszámot is megtöltenénk, e helyütt csak a legkirívóbb bakijáról emlékezünk meg: ő volt az, aki 2008-ban egy Watford-Reading meccsen a közönség és a játékosok legnagyobb ámulatára gólt ítélt, pedig a labda nemhogy nem haladt át a gólvonalon, hanem két méterrel elkerülte a kaput. (Cikkünk az esetről: A vak partjelző esete a sosemvolt góllal)


Tények & érdekességek


Martin O’Neill december elején váltotta Steve Bruce-t a Sunderland kispadján, mérlege azóta: 10 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség.

Kiállt a liverpooli Luis Suárez mellett José Mujica uruguayi elnök, aki egy rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott: "Suárez soha nem volt és nem is lesz rasszista." Hasonló kijelentést tett Suárez védelmében Diego Lugano, az uruguayi válogatott csapatkapitánya is.

Neil Warnock
ot nevezték ki a második ligás Leeds United vezetőedzőjévé. Warnock csak a lelátóról nézte csapata szombati meccsét a Doncaster ellen, de a 0-2-es félidő után bement az öltözőbe, és beszédet intézett csapatához. Az új tréner szavai hatottak, a Leeds 3-2-re fordított. Warnock korábban három együttest (Notts County, Sheffield Utd, QPR) juttatott fel az élvonalba, ezt várják tőle Leedsben is.


(gj)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább