Messi: egy, kettő, három, négy!

Messi: egy, kettő, három, négy!

, gj

Primera División, 24. forduló

Csak ismételni tudjuk magunkat: a Real Madrid szédületes formában van.



Ez leginkább azon látszik meg, hogy félgőzzel is simán nyeri a meccseket. Lesöpri a pályáról ellenfeleit, úgymond. Mint szombaton, amikor pedig nyilvánvaló volt, hogy a blancók már a CSZKA Moszkva elleni, kellemetlennek ígérkező keddi BL-meccsre gondoltak, és szemmel láthatóan spóroltak erejükkel - de így is négyet lőttek a Santandernek. A Real idén 49 bajnoki gólt szerzett a Bernabéuban, többet, mint további 18 élvonalbeli csapat otthon és idegenben együttvéve.

A Realnak ezúttal sem lett volna szüksége a játékvezető támogatására, de ez (a bírói bónusz) idén éppúgy hozzátartozik a Madrid meccseihez, mint a két félidő közötti szünet, vagy a hármas sípszó a meccs végén. Pedig éppen José Mourinho volt az, aki tavaly egyfolytában a bírókat szidta, és összeesküvés-elméleteket gyártott arról, hogy a játékvezetők miként paktálnak le a Barcelonával. Fordult a kocka, idén már szinte semmit sem mernek befújni a Real ellen (az egyetlen kivétel a Barca elleni idegenbeli kupameccs volt), s általában gálánsan és fölöttébb előzékenyen viselkednek a Madriddal szemben; szombaton például Benzema lesről indult a második gól előtt, a santanderi Cisma pedig a semmiért kapott piros lapot. Kár, mert a Real vélhetően e nélkül is simán hozta volna a meccset.

A Barcelona vasárnap este úgy lépett pályára a Valencia ellen, hogy 13 ponttal volt lemaradva a Real Madrid mögött, a meccs elején pedig hamar hátrányba került (Piqué hibázott, sokadszor). A katalánok innen kapaszkodtak vissza, s végül gálameccset varázsoltak a Camp Nouba. Idén ez volt a Barca legjobb előadása. Számokkal alátámasztva: a lövések aránya 30:3, a szögleteké 11:1.

"Ha a szezon egészét nézem, akkor nem igazságos a tízpontos hátrány. De ennyi a különbség, s ezt el kell fogadnunk" - nyilatkozta a meccs után Pep Guardiola, aki még nem hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, pedig már Messi is nyíltan kérleli őt. Messi, Messi, Messi. Írhatnánk, hogy vasárnap ismét elemében volt, de hát ezek csak szavak, alig érintik a lényeget. Messi külön kategória. Nem érdemelte meg az Aranylabdát? Nem tud fejelni? Iniesta és Xavi nélkül sehol sem tartana? Ó, kérem. Lehet őt szidni, a papír sok mindent elbír. Csak hát az a helyzet, hogy Messi egy zseni. Aki nem hiszi, nézze meg legalább a Valencia elleni meccs összefoglalóját. Négy gól, egy gólpassz, l’art pour l’art.

A dobogós helyek már le vannak osztva (1. Real, 2. Barca, 3. Valencia), de a BL-selejtezőt jelentő negyedik pozícióért még öldöklő csata várható. Ilyen szempontból roppant fontos meccset nyert meg az Athletic Bilbao, amely három perc alatt három gólt lőtt a Málagának (3-0). Úgy tűnik, Marcelo Bielsa munkája kezd beérni Bilbaóban, a baszkok bejutottak a Spanyol Király Kupa döntőjébe, egyelőre életben vannak az Európa-ligában, a bajnokságban pedig utóbbi 20 meccsükön mindössze háromszor szenvedtek vereséget (Bielsa innovatív taktikai elképzeléseire külön cikkben térünk majd ki).

Az viszont még továbbra sem dőlt el, hogy május 25-én hol játsszák a Barcelona-Bilbao kupadöntőt. A legideálisabb helyszín a madridi Santiago Bernabéu lett volna, csakhogy a Realnál nem repestek az örömtől, amikor ez kiderült. A fővárosiak ugyanis sem a katalánokat, sem a baszkokat nem látják szívesen saját portájukon, úgyhogy ezekben a napokban előszeretettel ajánlgatják az érintetteknek a valenciai Mestallát.

Tények & érdekességek


Lionel Messi másodszor lőtt 4 gólt tétmeccsen a Barca mezében, először az Arsenalnak a BL-ben, 2010. április 6-án.

Már csak 12 gólt kell lőnie, hogy megelőzze a klub örökranglistáját vezető Césart.

Messi mérlege a bajnokságban: 200 mérkőzés, 146 gól.

Az idei szezonban 39 tétmérkőzésen 44-szer talált be az ellenfeleknek, ez meccsenkénti 1,15-ös átlag. A gólok eloszlása: La liga (27), Bajnokok Ligája (7), spanyol kupa (2), spanyol szuperkupa (3), európai szuperkupa (1), klubvilágbajnokság (2), vb-selejtező (2).

"Nekünk az a feladatunk, hogy Messi élvezze a játékot. Messinek pedig az, hogy mi is élvezzük a játékot" - foglalta össze tömören a barcelonai taktika lényegét Andrés Iniesta.




(gj)
A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább