Éljen a baszk futballforradalom!

Éljen a baszk futballforradalom!

, focitipp.hu

Primera Division, 25. forduó

Marcelo Bielsa, a baszk Bilbao edzője öntörvényű személyiség. Mondhatni: kissé flúgos. Úgy is becézik, El Loco. Az őrült.



Végzettsége szerint Bielsa tornatanár, ennek megfelelően ma sem öltönyben, hanem jogging-szerkóban ül a kispadon. Ő nem akar reklámarc lenni, nem akar mindenáron a címlapokon szerepelni. Számára közömbös, hogy mit gondol róla a közvélemény. Őt kizárólag egyvalami érdekli: az Athletic Bilbao.

Bielsának nincsenek számottevő eredményei edzőként. Egy olimpiai arany (2004), két argentin bajnoki cím (Newell’s, Vélez Sarsfield), nagyjából ez minden. Csakhogy a baszk klubvezetőket - és a baszk szurkolókat - nem az éremkollekció hozza lázba. Lemarad a csapat a dobogóról? Hát akkor lemarad, semmi baj. Ami számít, az nem a trófea, hanem a stílus. Hogy sajátos, egyedi, s lehetőség szerint látványos támadófutballt játsszon a csapat. Bilbao az a hely, ahol egy 3-3-as, élvezetes döntetlennek jobban örülnek, mint egy kibekkelt 1-0-nak.

Az Athletic Bilbao egyik feladata: a baszk identitás erősítése. Ezért olyan edzőre volt szükségük, aki tartást ad a csapatnak. Aki támadójátékot irányoz elő, bárki is legyen az ellenfél. Bielsa megfelelő személynek tűnt erre a feladatra. Ő még a jellegtelen chilei válogatottból is olyan csapatot kreált, amelynek játékát öröm volt nézni.

Hogy kissé flúgos a csávó? Az. Flúgos. Épeszű ember nem utasítaná el az Internazionale ajánlatát. Ő elutasította, s inkább a Bilbaót választotta tavaly nyáron. A gyors csillogás helyett a hosszú távú, koncepciózus munkát. Bölcs döntés volt. Még akkor is, ha a Bilbao - sajátos klubfilozófi ája miatt, amely előírja, hogy kizárólag baszk játékosok szerepelhetnek a csapatban
- többé-kevésbé csak saját utánpótlására számíthat.

Roberto Ayala, az egykori remek hátvéd nyilatkozta egyszer, hogy amikor Bielsa az argentin válogatott edzője volt, néha minden csapatrésznek külön tartott edzést, más-más időpontban, s előfordult, hogy a hátvédek napokig nem találkoztak a csatárokkal. Az „őrült edző” Bilbaóban is mindent felforgatott. Először is elmagyarázta a csapatnak, hogy mi fán terem a háromvédős rendszer. Aki addig középpályás volt (Javi Martinez), azt hátravonta belső védőnek. Mindig is azt szerette, ha a védői gyorsak, labdabiztosak és ötletesek.

Nála a központi fogalom a labdatartás. Azt akarja, hogy csapata az ellenfél térfelén játsszon. Ennek megfelelően az elasztikus középpályára esküszik. Meg a letámadásra, a sok passzra, a rengeteg futásra. (Egy adalék: mielőtt Pep Guardiola edzői pályára lépett volna, Argentínába utazott, és rosariói otthonában meglátogatta Bielsát, hogy tanuljon tőle, s ellesse a mestertől a tiki-taka titkát.)

A baszkok akkor sem estek kétségbe, amikor másfél hónap után még mindig kiesőhelyen állt a csapat. Ez volt a legrosszabb bilbaói szezonkezdet az elmúlt 32 évben. Milánóban ekkor már repült volna. Bilbaóban viszont megbíztak benne. Hagyták dolgozni. Az eredmény? Legutóbb már négy bilbaói játékos (Andoni Iraola, Iker Muniaín, Javi Martínez és Fernando Llorente) kapott meghívót a spanyol válogatottba.

Nem véletlenül: a csapat a spanyol kupában könnyedén bemasírozott a döntőbe (ellenfele a Barcelona lesz), a bajnokságban pedig a BL-selejtezőt érő 4. helyet támadja (vasárnap az eltiltott Muniaín és De Marcos nélkül is nekiment a Villarrealnak; a második félidőben céllövöldét nyitott a hazai kapunál; végeredmény: 2-2).

A legszebb mégis az volt, ahogy a Loko Moszkva ellen továbbjutottak az Európa Ligában: Amorebieta kiállítása után fél órájuk maradt arra, hogy emberhátrányban belőjék a továbbjutást jelentő gólt. Belőtték, a klub honlapja pedig boldogan kiabálta a nagyvilágnak: megállíthatatlan az Athletic Bilbao, a következő európai állomás (próxima estación) pedig a manchesteri Old Trafford, március 8-án!

Tények & érdekességek


Rayo Vallecano-Real Madrid 0-1, a meccs egyetlen gólját Cristiano Ronaldo szerezte az 54. percben, sarkazással. Az volt a Real első kapura tartó lövése a mérkőzésen.

Michu kiállításának köszönhetően a Real Madrid emberelőnyben fejezte be a mérkőzést. Az idei szezonban a Real ellenfelei közül kilencen kaptak piros lapot.

Atlético-Barcelona 1-2, a győztes gólt Lionel Messi lőtte szabadrúgásból. Messi megkapta az ötödik sárga lapját az idei szezonban, így a következő mérkőzést eltiltás miatt ki kell
hagynia.

Ha minden meccset az a csapat nyerne meg, amelyik az első gólt rúgja, így festene az élmezőny: 1. Valencia (52 pont), 2. Barcelona (50), 3. Real Madrid (49), 4. Bilbao (46), 5. Mallorca (44), 6. Real Sociedad (40).

gazdag józsef

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább