Újra itt a Mágico Milan?

Újra itt a Mágico Milan?

, ktn

Serie A, 26. forduló

Az olasz bajnokság 26. fordulójában: Palermo-Milan 0-4. Nem lehet eléggé dicsérni a Milant.



Erkölcsi győzelemről beszéltek a Milan játékosai és vezetői a Juventus elleni 1-1-es mérkőzés után, amikor Tagliavento bíró alaposan belenyúlt a meccsbe azzal, hogy nem adta meg Muntari szabályos gólját. "Ez csak feltüzeli a csapatot" - hallhattuk, és hamar kiderült, hogy a rossonerók nem vicceltek, a Milan 4-0-ra verte idegenben a Palermót.

Nem lehet eléggé dicsérni az AC Milan játékát, a csapat utoljára 2007-ben, a Manchester United elleni BL-elődöntő (3-0) során játszott ilyen tökéletes futballt. A Milan hatvan percen keresztül a lehető legmagasabb fokozaton pörgött, noha a gárdából olyan alapemberek hiányoztak, mint Pato, Aquilani vagy Boateng. Zlatan Ibrahimovic fenomenális játékot produkált, az első félidőben tizennégy perc alatt szerzett mesterhármast, szebbnél szebb gólokkal. A svéd már az Arsenal elleni BL-mérkőzés során is csúcsformát mutatott, akkor egy gól mellett két gólpasszt jegyzett. A bajnokságba három mérkőzésre szóló eltiltása után tért vissza, gólra éhesen, triplájával beérte a góllövőlistát vezető Antonio Di Natalét.

Ismét kellemes meglepetést okozott Robinho játéka is. A brazil leegyszerűsítette stílusát, véget nem érő cselsorozatok helyett higgadt passzjátékot láttunk tőle, nagy szerepe volt abban, hogy a Milan 64 százalékban birtokolta a labdát. Allegri akár új helyet is találhat neki a pályán, El Shaarawy beállítása után a két csatár mögött, irányító szerepben tündökölt.

Apropó, Allegri. A trénernek eddig csak a hűvös eleganciáját és ironikus stílusát dicsértük, azonban szakmai hozzáállása mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az Allegri-féle Milannál a csapat fő jelszava a támadás. Nem véletlen, hogy Emanuelson sérülésekor (3-0-s vezetésnél) az edző nem védőt, hanem csatárt (El Shaarawy) hozott be a pályára, mint ahogy a hajrában is támadót cserélt támadóra (Robinho helyett Inzaghi). Nagy szó ez, főleg azok számára, akik még emlékeznek Ancelotti felfogására, aki a Milan egy- vagy kétgólos vezetése esetén a hatvanadik perc táján rendszeresen csatárt cserélt védekező középpályásra.

A Milan számára a palermói győzelem különösen azért ér sokat, mert a Juventus ismét megbotlott hazai pályán, a zebrák ezúttal nem bírtak a Chievóval (1-1). Az eredmény azt jelenti, hogy a Juventus az utolsó öt bajnokija közül csak egyet tudott megnyerni. A zebrák tábora csalódottan vette tudomásul a pontvesztést, Antonio Conte nem is értette a közönség reakcióit: "A szezon elején mindenki a hatodik helyre várta a csapatot, ehhez képet eddig csodákat tettünk" - magyarázta a bizonyítványt a Juventus trénere.

Lenne miért magyarázkodniuk a Lazio egyes szurkolói csoportjainak is, bár a rasszisták nem az önkritikájukról híresek. A Roma-Lazio derbi után a kékek drukkerei fajgyűlölő rigmusokkal támadták Juant, akit megdöbbentett az eset. "Tíz éve élek Rómában, és még nem történt velem ilyesmi. Ezalatt soha nem mutattam tiszteletlenséget a Lazióval szemben, ezért is lep meg ennyire mindez" - mondta a brazil futballista. A derbit egyébként - akárcsak ősszel - a Lazio nyerte meg 2-1-re. Edy Reja csapatának helyzetét könnyítette, hogy a farkasok már a 7. perctől kezdve emberhátrányban futballoztak Stekelenburg kiállítása miatt. Indoknak ez nem is rossz, a Roma részéről nyilatkozók mind egyetértettek abban, hogy ez megpecsételte a csapat sorsát.

Tények & érdekességek


A Juventus mérlege 13-12-0. Az öt európai topligában továbbra is csak a Juventus veretlen, és a torinóiaknál csak egy csapatnak van több döntetlenje, ez pedig a francia Brest.

Zlatan Ibrahimovicnak a Palermo elleni volt pályafutása második mesterhármasa a Serie A-ban. Az első a Juventus színeiben szerezte - 2005-ben, a Lecce ellen.

A Roma-Lazio rangadón (1-2) Bergonzi játékvezető Stekelenburgot, illetve Scalonit is kiállította, emellett tíz sárga lapot is felmutatott. Az utolsó nyolc római derbin összesen 12 piros lapot osztottak ki a játékvezetők.

A Roma tizenhárom mérkőzés után veszítette el "hazai” veretlenségét a Lazio elleni városi rangadón. A Lazio ezt megelőzően az 1997/98-as idényben tudta legyőzni a szezon mindkét mérkőzésén a Romát.

Inter-Catania 2-2. A nerazzurrik 543 perc után találtak be a kapuba, Diego Forlán révén, aki 12 mérkőzés után volt ismét eredményes.

Az Udinese sorozatban harmadszor játszott odahaza 0-0-t, előbb a PAOK Szaloniki, majd a Cagliari, vasárnap pedig az Atalanta ellen.

Súlyos bírói tévedések születtek ezen a hétvégén is. A Napoli-Parma mérkőzésen a vendégek győztes gólját szerző Lavezzi egy méteres lesen állt, amikor átvette a labdát. Az Inter-Catania meccsen a vendégek második találatát előzte meg nyilvánvaló leshelyzet, de az asszisztens itt sem jelzett.

Három és fél órával elhalasztották a Bologna-Novara mérkőzés kezdési időpontját, miután a mérkőzés előtt elhunyt az egyik legnagyobb Bologna-szurkolónak számító Lucio Dalla, népszerű olasz énekes.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jeent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább