José & Pep: az angol kapcsolat

José & Pep: az angol kapcsolat

, gj

Primera Division, 26. forduló

Sajtóértesülések szerint Mourinho házat nézett Londonban, és Guardiolát is Angliába hívják. Érdemes váltaniuk? Pro és kontra.



Hogy José Mourinho neve felvetődik a Chelsea lehetséges edzőjeként, az nem meglepő. Máig ő a viszonyítási pont a Stamford Bridge-en, ahol három év (2004-2007) alatt két bajnoki címet, két Ligakupát és egy FA-kupát nyert. Árnyékából nehéz kilépni (lásd Villas-Boas esetét). A játékosok vakon engedelmeskedtek neki, és a szurkolók is imádták, a madridiakkal ellentétben soha nem fütyülték ki, sőt: a Chelsea meccsein még ma is gyakran felhangzik a José Mourinhót éltető rigmus, Verdi Rigolettójából a mantovai herceg áriájának (La donna é mobile/Az asszony ingatag) dallamára.

Mourinho soha nem titkolta, hogy élete legszebb időszakának tartja a londoni éveket, s egyszer szívesen visszatérne a Premier League-be. Imádja az angol futball légkörét, a nyüzsgést, az állandó szereplést; lételeme az intrikálás, a médiahisztéria, a meccsek előtti szurkapiszka - Angliában végre kiélhetné magát.

A Premier League szakmailag is nagyobb kihívást jelentene, mint a La Liga, ahol egyetlen ellenfélre kell fókuszálnia (ráadásul épp attól az egytől rendre kikap). A Chelsea edzőjeként hétről hétre izgalmas meccsek várnának rá, az Arsenal, a Liverpool, a ManUnited, a Tott’m, a ManCity vagy akár az Everton ellen, ami egészen más level, mint vasárnap délben szenvedni holmi nevenincs Rayo Vallecanók ellen.

Ha Mourinho idén megnyeri a La Ligát (s esetleg a BL-t is) a Real Madriddal, akkor szinte biztosan távozik Spanyolországból. Ahol minden babért learat, ott már nincs maradása (az adrenalin-faktor nála különösen fontos tényező), ráadásul Londonban rendezetlen számlái maradtak: a BL-trófeát nem sikerült megszereznie a Chelsea-vel.

*

Mourinho motivációi világosak. De mi a helyzet Pep Guardiolával? Az angol sajtó szerint a Barca trénere esélyes az angol válogatott szövetségi kapitányi posztjára, és a Chelsea-nél is felvetődött a neve, némelyek egyenesen Abramovics titkos favoritjaként emlegetik. Az orosz milliárdosnak különösen imponál Pep szakmai életrajza: három év alatt a futballtörténelem legjobb csapatává gyúrta a Barcát, 16 megnyerhető trófeából 13-at begyűjtött. Zöldfülűként, úgymond.

A pletykák alapját az képezi, hogy Guardiola még nem hosszabbította meg szerződését a katalánokkal, ráadásul a Barca mintha leszállóágban lenne idén (a bajnoki címet már februárra elbukta). Guardiola mindig csak egy évre ír alá, ami újabb pluszpont Abramovicsnál (aki az utóbbi négy évben több mint 70 millió eurót dobott ki az ablakon, a menesztett edzők végkielégítéseként és lelépési díjaként).

Kérdés, hogy a visszafogott stílusú Pep élvezné-e a Premier League-gel járó felhajtást, a médiadömpinget. Habitusát ismerve aligha. A spanyol sajtó tiszteli őt, Angliában viszont a bulvárlapok azonnal belesnének még a gardróbszekrényébe is, s az első vereség után pellengérre állítanák.

Meg aztán: Guardiolát nem professzionális szerződés, hanem köldökzsinór kapcsolja a katalán klubhoz. Volt már szurkolója, játékosa, csapatkapitánya és edzője a Barcának, úgyhogy ha valaki, akkor ő pontosan tudja, mit jelent a "több mint egy klub" mottó.

Arról nem is beszélve, hogy Angliában nem Xavi, Iniesta, Cesc és Messi várná a taktikai utasításokat, hanem - a válogatottban például - Scott Parker, Gareth Barry meg James Milner. A Chelsea-nél pedig az egyre darabosabb Drogba.

Van némi különbség.


Tények & érdekességek


Szakadó esőben játszották a baszk derbit, amelyen Markel Susaeta két gólt lőtt, egyszer pedig a felső lécet találta el. A vendégek joggal reklamáltak a 47. percben: Carlos Vela lövésénél a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt. A végeredmény: Bilbao-Real Sociedad 2-0.

A Real Madrid az első klub a La Liga történetében, amely 25 forduló alatt 85 rúgott gólig jutott. Kaká eddig 17 mérkőzésen volt eredményes a Realban, csapata mind a 17 meccset megnyerte.

Az utóbbi két évben először kapott piros lapot Barca-játékos a Camp Nouban, bajnoki meccsen. Piquét a második félidő elején állították ki, de a Barcelona emberhátrányban is két gólt lőtt, s végül 3-1-re legyőzte a Sporting Gijónt.

A forduló legszebb gólját Santi Cazorla szerezte. A Málaga középpályása a Getafe elleni mérkőzés 91. percében észrevette, hogy kint bóklászik a kapus, és negyven méterről kapura tette a labdát.


(gj)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább