"Csak az fél, akinek van félnivalója"

"Csak az fél, akinek van félnivalója"

, focitipp.hu

Interjú Fazekas Gézával

Hogyan működik a bundamaffia? Megmenthető-e a magyar klubfutball? Hány labdarúgó lehet érintett? A pozsonyi Új Szó interjúja.



A kérdésekre kimérten és precízen válaszol, feltételezésekbe nem bocsátkozik. Tudja, hogy a futballt nem lehet teljesen megtisztítani, de azt reméli, a focisták közül egyre többen mernek majd nemet mondani a maffiának. Fazekas Géza főügyész-helyettessel, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivőjével a fogadási csalások magyar vonatkozásairól beszélgettünk.

(A teljes interjú a pozsonyi Új Szó keddi számának futballmellékletében olvasható.)

A magyar bundaügyben 2009 decemberében kezdődött a nyomozás az MLSZ feljelentése alapján. Mi volt a kiváltó ok?

Az ügy közvetlen előzményeit Németországban kell keresnünk, a bochumi ügyészség ugyanis 2009 novemberében vizsgálatot indított egy nemzetközi bűnbanda ellen, amely a gyanú szerint fogadási csalásokat követett el Európa-szerte. Vagyis már az elején látszott, hogy nem egy helyi, marginális jelentőségű történetről van szó, hanem egy olyan nemzetközi csalássorozatról, amely Magyarországot, a magyar futballt is érinti.

Az első őrizetbe vételekre másfél évet kellett várni, holott sajtóértesülések szerint már korábban is létezett akcióterv a magyarországi futballmaffia ellen, de a rajtaütést valami miatt mindig elhalasztották. Miért?
A várakozásnak nyomozástaktikai okai voltak. Az elkövetői kör egy nagyon mobil társaságot jelentett. Nem úgy éltek, mint az átlagemberek, akik ötkor hazamennek a családjukhoz. Hanem röpködtek a világban. Voltak bizonyítékaink ellenük, de várakoznunk kellett, mert a szóban forgó személyek egyidejűleg nem tartózkodtak Magyarországon. Végül a szerencse is közrejátszott az őrizetbe vételükben, mert egy öregfiúk-mérkőzésre mind összejöttek. Illetve nem mind, hanem csak heten. Nyolcadik társuk az Egyesült Államokban tartózkodott, s amikor tudomást szerzett a többiek őrizetbe vételéről, értelemszerűen nem akart hazajönni, de az Egyesült Államokban sem érezte már magát biztonságban - hozzáteszem, erre minden oka megvolt, hiszen azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtunk ki ellene.

Ő volt az, aki Dél-Amerika felé menekült?
Igen, és menekülése nem tartott sokáig, mert két héttel a nemzetközi elfogatóparancs kiadása után elfogták őt egy perui repülőtéren. Mi lepődtünk meg a legjobban, amikor egy spanyol nyelvű e-mailt kaptunk Limából, s a levélben arról értesültünk, hogy ezt a bizonyos S. Lászlót elfogták.

_fazekas_1.jpg

(Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó)


Nyilatkozataiban rendre megemlíti, hogy a bundaügy szálainak felgöngyölítése során szorosan együttműködnek más országok nyomozó hatóságaival. Mit jelent egy ilyen együttműködés?
Csak úgy lehet sikereket elérni a fogadási csalások elkövetőivel szemben, ha az érintett országok összehangolják a büntetőeljárásokat, és közvetlen az információáramlás. Nagyon fontos és újszerű elem az is, hogy a nyomozók más országban is nyomozati cselekményeket hajthatnak végre. Mi a német és a finn kollégákkal alkotunk egy nemzetközi nyomozócsoportot.

Miért éppen velük?
Mert ebben a három országban értek össze a nyomozás szálai. De a bűnszervezet tevékenysége nemcsak ezt a három országot érinti.

Mit lehet tudni ennek a bűnszervezetnek a felépítéséről, működési struktúrájáról?
Ez egy távol-keleti kötődésű, egészen pontosan szingapúri szindikátus, amely nemcsak Európát hálózta be, hanem Ázsiában és az amerikai kontinensen is megjelent. Hierarchikusan épült fel, klasszikus szindikátusként: volt egy belső kör, amely a döntéseket hozta, és alatta a piramis-szerű szervezet. Minden érintett országban voltak helyi rezidensek, hiszen - például egy magyar NB2-es mérkőzés kapcsán - Szingapúrból nem rendelkeztek a mérkőzések manipulálásához szükséges információkkal.

Milyen információkra kell gondolni ilyenkor?
Hogy kik környékezhetők meg a játékosok, a bírók vagy más, a futball közelében élő személyek közül. Ez kulcsinformáció a szindikátus számára. Másrészt tudniuk kell, hogy melyek azok a meccsek, amelyek kisebb gyanúval játszhatók meg, például azért, mert már nincs tétjük, vagy nem irányul rájuk akkora figyelem. Az ilyen információkhoz helyismeret szükséges, kellett tehát egy összekötő, aki az adott országban irányít.

Ki volt az ideális jelölt egy ilyen szerepkör betöltésére?
Eleve olyan személynek kellett lennie, aki belülről ismeri a futballközeget, tehát maga is vagy aktív, vagy egykori futballista, megfelelő kapcsolati hálóval rendelkezik, és tudja, hogy mely játékosoknál vagy mely bíróknál érdemes próbálkoznia.

_fazekas_2.jpg

(Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó)


Ki választotta ki a manipulálandó meccseket?
A helyi közvetítők tájékozódtak a "piacon", és kapcsolatrendszerüket felhasználva tippeket adtak a szingapúri belső körnek arra vonatkozóan, hogy melyik mérkőzést lehetne manipulálni. A szindikátus ilyenkor mérlegelte, hogy a befektetés és a lehetséges nyereség hogyan aránylik egymáshoz, s ha a mérleget kedvezőnek ítélte, akkor beindult a manipulációs mechanizmus: megszólították az adott csapat kiszemelt játékosait, megindultak a pénzátadások, és megtették a fogadásokat az adott mérkőzésre.

Milyen mérkőzéseket favorizáltak?
Ma már nemcsak a topligákra és nemcsak az élvonalbeli mérkőzésekre lehet fogadni, hanem úgyszólván mindenre, második ligára, barátságos meccsekre. A manipulációk szempontjából éppen az ilyen találkozók az ideálisak. Nincsenek annyira a figyelem fókuszában, nem kell sok embert bevonni, ami azt jelenti, hogy egyrészt alacsony marad a ráfordított költség, másrészt pedig a lebukás kockázata is csökken, ha minél kevesebben tudnak róla.

Hol és hogyan fogadtak a mérkőzésekre a csalással gyanúsított személyek?
A nyolcvanas évekbeli bunda- és totóbotrányokhoz képest ennek az ügynek már az a specialitása, hogy elég egy laptop és internetkapcsolat, s máris fogadni lehet a világ bármely pontjáról. Ilyen szempontból összement a világ. Arra azonban ügyeltek a fogadási csalás résztvevői, hogy ne egyetlen fogadóirodánál játsszák meg a meccset, hanem lehetőleg minél több helyen - főleg az ázsiai sportfogadási piacon - terítsék a tétet.

Ezt hogyan kivitelezték? Az online sportfogadás esetében a pénz számláról mozog, ami lekövethető.
Egy futballmanipulációban érintett szervezetnél nem cél az, hogy ilyen nyomokat hagyjanak maguk után, mert ha mégoly egzotikus helyről történik is az átutalás, az is egy nyomot jelent. Ezért a szindikátus pénzfutárokat alkalmazott, ilyen szerepköre volt például a Peruban elfogott S. Lászlónak, aki a magyar csoportot irányító K. Zoltán közvetlen munkatársa volt. Ezek a személyek a beszervezett futballistákat is készpénzben fizették ki, és a fogadóirodákban is készpénzzel fizettek, amit úgy értek el, hogy az adott irodákon belül is volt beépített emberük, aki segített nekik a minél kevésbé föltűnő pénzmozgás megszervezésében és lebonyolításában. A szindikátus egyébként olyan gondossággal járt el, hogy ha egy beépített emberük őrizetbe került, és átmenetileg a hatóságok vendégszeretetét élvezte, akkor az ő részét félretették, és utóbb visszamenőleg is megkapta részesedését, nyilván azért, hogy ne veszítse el a motivációját a jövőre nézve.

_fazekas_6.jpg

(Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó)


Mire fogadott a bundamaffia?
Elsősorban részeredményekre. Esik-e gól az utolsó öt percben, hány gól születik az adott mérkőzésen. Ma már rengeteg fogadási lehetőség létezik egyetlen mérkőzés kapcsán.

Mekkora összeget invesztáltak egy-egy kitippelt meccsbe?
Ez attól is függött, hogy milyen szintű csapatokról és milyen jellegű mérkőzésről volt szó. A tarifa meglehetősen széles skálán mozgott. A beszervezett személyek ezer eurótól nyolc-tízezer euróig terjedő összeget kaptak egy-egy mérkőzés kapcsán. A szindikátus számára megvalósuló haszon pedig százezer eurókban volt mérhető.

Egyre többet hallani arról, hogy a bundamaffia nem mindig a meccs előtt tette meg a tétet, hanem az úgynevezett élő fogadásoknak köszönhetően mérkőzés közben is befolyásolhatta az eredmény alakulását, olyan egyezményes jelekkel, amelyekről csak a beavatottaknak volt tudomásuk. A Blikk szerint a 2010 májusában játszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) mérkőzésen a beszervezett miskolci játékosoknak azt kellett figyelniük, hogy a tribünön ülő közvetítő felveszi-e a baseballsapkáját, s a szerint kellett alakítaniuk a mérkőzés állását.
Ilyesmi valóban előfordult az általunk vizsgált meccseken is, egy dél-amerikai barátságos válogatott mérkőzésen például a beszervezett magyar játékvezetők nem tudták előre, milyen eredmény a kívánatos, a bundaszervezők ugyanis meccs közben figyelték a szorzószámok alakulását, és úgynevezett headseten közvetlenül a bíró fülére mondták, hogy mi a kívánt eredmény...

...olyan fülhallgatóról van szó, amit ők elvileg nem is használhattak volna, merthogy idehaza megyei szintű és NB3-as játékvezetőkként dolgoztak, s természetesen nem is közreműködhettek volna azon a 2010. decemberi Argentína-Bolívia U20-as mérkőzésen sem.
Így van. Mindenesetre azt mondták rá a fülére meccs közben, hogy az utolsó öt percben kell születnie a gólnak, a bíró pedig ennek megfelelően érvénytelenített egy teljesen szabályos találatot, majd a végén extrém mértékben hosszabbított, s az egyetlen gól végül a 103. percben esett egy kitalált büntetőből. Ott például majdnem meglincselték a bírókat a meccs után, rendőri kísérettel kellett elhagyniuk a stadiont, ami számukra nyilván kellemetlen szituáció volt, viszont a szindikátus elégedett lehetett a teljesítményükkel, hiszen szállították a kért eredményt.

Amikor a magyar bundaügyben tavaly nyáron őrizetbe vették az első gyanúsítottakat, ön azt nyilatkozta, hogy amit a közvélemény elé tártak, az csak "a jéghegy csúcsa". Minőségi vagy mennyiségi értelemben beszélt a jéghegy csúcsáról, vagyis azt jelentette-e, hogy elfogták a magyar csoport vezetőit, esetleg arra értette, hogy a bundázók rengetegen vannak, s ehhez képest egyelőre egy kis csoport került őrizetbe?
Is-is. Az eljárás jelenlegi adatai szerint magyar vonatkozásban valóban K. Zoltánék voltak a legbefolyásosabb személyek, ugyanakkor már a legelején is tudtuk, hogy a futballmanipuláció sokkal több játékost érinthet, és ennek az ügynek nagyságrendekkel több gyanúsítottja lehet majd. Jelenleg 25 ilyen személyről beszélhetünk, s ez még mindig csak egy pillanatfelvétel.

Az ügyészségi közleményekből az is kiderül, hogy Magyarországon nem csupán egyetlen bűnszervezet foglalkozott fogadási csalásokkal. Megsaccolható, hogy egymással párhuzamosan hány maffiacsoport működhetett - vagy működik még ma is - a magyar futballban?
Azt azért látni kell, hogy a fogadási csalást elkövető csoportok párhuzamos tevékenysége nem ábrázolható olyan egyértelműen, ahogy azt a szingapúri szindikátus példáján szemléltettem. Arra is konkrét példáink vannak, hogy ha a szervezet egy manipulációt végigvitt, akkor a helyi érintettek nem elégedtek meg a szindikátustól kapott részesedéssel, hanem a biztos tipp tudatában a saját szakállukra kezdtek dolgozni. Mivel nem egyetlen bűnszervezet foglalkozik futballmérkőzések manipulációjával, hanem vannak különböző csoportok Európán belül is, az elkövetői kört talán érdemes úgy elképzelni, mint különböző halmazokat és azok találkozásait, átfedéseit.

_fazekas_7.jpg

(Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó)


H. Gábor, az egyik gyanúsított azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy Magyarországon ötszáz olyan labdarúgó van, mint ő. Hogyan értelmezhető ez a kijelentés?
Vizsgáljuk a valóságtartalmát.

A bundaügyben gyanúsítottként számon tartott Aczél Zoltán jogi képviselője, Czeglédy Csaba szerint létezik egy 200 nevet tartalmazó "bundalista", s azon a papíron ma is aktív, illetve már visszavonult labdarúgók neve található. Van ilyen lista?
Aczél Zoltán meghatalmazott védője tényként állította, hogy ez a lista az MLSZ feljelentését képezte. Ez nem igaz. Ilyen 200 nevet tartalmazó listával azóta sem találkoztunk. Természetesen vannak elképzeléseink arról, hogy meddig érhet el az elkövetői kör, de arra egyelőre nem lehet válaszolni, hogy gyanúnkat hány esetben tudjuk majd bizonyítékokkal alátámasztani.

A közvélemény ezekből a számokból - ötszáz érintett, kétszáz bundázó - mindenesetre azt szűrheti le, hogy az egész magyar profi futball romlott. Ha ez valóban kiderül, az jó hír vagy rossz hír lesz a magyar futball számára? Jó hír olyan értelemben, hogy végre lelepleződnek a csalások, a foci pedig a megtisztulás útjára léphet; vagy rossz hír, mert arról tanúskodhat mindez, hogy a futballközeg szét van rohadva belülről?
Ügyész vagyok, az ügyészséget képviselem, ezért igyekszem magam távol tartani az olyan jelzős szerkezetektől, amelyek erkölcsi ítéleteket sugallnának. Ha nő a felderített esetek száma, nehéz eldönteni, hogy akkor ez most mit jelent: korruptabb-e a társadalom, vagy nem korruptabb, csak több ilyen eset került a felszínre. Természetesen nincsenek illúzióink azt illetően, hogy majd egyetlen büntetőügy kapcsán felszámoljuk ezt a jelenséget. Arra viszont mindenképpen alkalmas ez a nyomozás, hogy a jelenségre felhívja a figyelmet, s ezáltal visszaszorítsa, hiszen azt jelzi a potenciális elkövetők számára, hogy igenis van valós kockázata a futballmeccsek manipulálásának, igenis le lehet bukni. Ilyesformán tehát lehetőséget nyújt arra, hogy tisztuljon a magyar labdarúgás.

Előfordult, hogy a letartóztatások nyilvános helyen történtek, edzés vagy futballmeccs után, az őrizetbe vételről készített videofelvételek pedig azonnal megjelentek a világhálón. Pszichológiai megfontolások álltak e mögött? Úgy értem, a nyomozó hatóság az ilyen látványos akciókkal jelezte a futballbundában érintett személyeknek, hogy jobb lesz, ha félnek?
Erre csak azt tudom mondani: az fél, akinek van félnivalója. Az viszont féljen is!

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi irodájának vezetője említette a magyar bundaügy kirobbanásakor, hogy az aktív vesztegető büntetlenséget élvez, ha a hatóság tudomására hozza a csalást, még mielőtt nyomozás indulna az adott bűncselekmény kapcsán. Továbbra is érvényes ez?
Az európai jogharmonizáció következtében annyi változás történt ezzel kapcsolatban, hogy a manipulációt bejelentő személy maga is gyanúsítottja lesz az ügynek, de ha olyan bizonyítékokat szolgáltat, amelyek a manipulációval összefüggésben másokat is érintenek, akkor büntetése korlátlanul enyhíthető.

Volt már példa arra, hogy ezt kihasználva jelentkezett valaki a nyomozóknál?
Igen, volt. Tehát nem kell feltétlenül az öltözőben lapítani, annak örülve, hogy ma nem értünk jött a hatóság. Hanem van alternatíva. Fel kell keresni a nyomozókat.

[...]

Declan Hill írja a Bunda. Futball és szervezett bűnözés című könyvében, hogy a közép-kelet-európai futball ideális terepet jelent az ázsiai bundaszervezőknek - és tételesen felsorolja ennek okait. Olvasta ezt a könyvet?
Olvastam. Sőt: Declan Hillt a nyomozásba is bevontuk.

Nem sziszifuszi munka az, amit végeznek? Hiszen amíg sportfogadás létezik, addig csalók is lesznek. Ön szerint megtisztítható a futball?
Ez egy összetett kérdés. Nem önmagában a büntetőjog kérdése, hanem egy komplex problémakör. A büntetőjog már csak a végső eszköz. Ultima ratio. A közélet tisztasága elleni bűncselekmények teljes fölszámolása egy utópia. A bűnözés mindig a társadalom része marad, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékben. A mi célunk pedig éppen az, hogy a magunk eszközeivel csökkentsük a hajlandóságot a bűncselekmények elkövetésére.

A teljes interjú a pozsonyi Új Szó keddi számának futballmellékletében olvasható.

(Gazdag József)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább