Róluk szólt a hét: Muamba, Gerrard és Torres

Róluk szólt a hét: Muamba, Gerrard és Torres

, gj

Három játékosról szóltak a hírek az elmúlt héten az angol futballban. Gerrard egy közel nyolcvan éves rekordot döntött meg, Torres 25 óra után gólt szerzett, Muambáért pedig fél Európa imádkozott.



Muamba

Hétfőn felébredt a mesterséges kómából, és már beszélni is tud Fabrice Muamba, a Bolton 23 éves futballistája. Muamba a szombat esti, Tottenham-Bolton FA-kupamérkőzés első félidejének végén esett össze, légzése megszűnt, szívműködése leállt. A jelenet kísértetiesen hasonlított Marc Vivien Foé, Fehér Miklós és Antonio Puerta tragédiájára.

Az orvosok szívmasszázzsal és defibrillátor segítségével próbálták újraéleszteni Muambát, majd kórházba szállították. Howard Webb játékvezető véget vetett a találkozónak (a 41. percben, 1-1-es állásnál). Egyelőre kérdéses, újrajátsszák-e a találkozót, a Bolton futballistáit ugyanis annyira megviselte a jelenet, hogy aligha tudnának a játékra összpontosítani, ha néhány napon belül ismét a
White Hart Lane-en kellene pályára lépniük.

"A futball most nem számít. Lehet, hogy kizárnak bennünket a kupából, de ez most irreleváns számunkra. Nincs jelentősége. Egyedül az számít, hogy Fabrice felépüljön" - idézte Kevin Davies boltoni csapatkapitány szavait a BBC. A Tottenham játékosai másnap teljes körű kardiológiai kivizsgálást kértek maguknak. Muamba állapota a hétfő déli hírek szerint is válságos volt. "A klubtól kapott tájékoztatás szerint a legjobb londoni kórházban kiváló specialisták kezelik, azaz jó kezekben van, és a legtöbb, amit most tehetünk az, hogy bízunk a teljes felgyógyulásában" - nyilatkozta a Bolton magyar kapusa, Bogdán Ádám az MTI-nek. Fabrice Muamba az afrikai Zairében született, az Arsenal akadémiáján nevelkedett, s az angol válogatottal részt vett a tavalyi U21-es Európa-bajnokságon. Tragédiája az egész futballvilágot megdöbbentette, a Real Madrid játékosai "Épülj fel mielőbb, Muamba!" feliratú pólókkal üzentek a Bolton focistájának a Málaga elleni vasárnapi bajnoki előtt, Andrea Pirlo neki ajánlotta a Juventus 5-0-s firenzei győzelmét. A Bolton mai, Aston Villa elleni bajnokiját elhalasztották.


Gerrard

Nem találok szavakat - nyilatkozta Steven Gerrard teljesítményéről Kenny Dalglish. Ha szavak nincsenek, hívjuk segítségül a számokat.

"Steven Gerrard is our captain,
Steven Gerard is a red,
Steven Gerrard plays for Liverpool,
a scouser born and bred!"


Kedd este ez volt a sláger az Anfield Roadon, a Liverpool ugyanis Steven Gerrard mesterhármasával 3-0-ra legyőzte az Evertont, márpedig az Anfielden utoljára 1935-ben fordult elő, hogy liverpooli játékos (Fred Howe) triplázott az ősi rivális ellen. Idegenben akadt példa ilyesmire később is (Ian Rush 1982-ben négyet vágott a Goodison Parkban), de hazai pályán nem.

Gerrardnak ráadásul ez volt a 400. bajnoki mérkőzése liverpooli mezben, ezzel ő az ötödik futballista a Premier League történetében, aki egyazon klubban négyszáz élvonalbeli meccsig jutott - Ryan Giggs (ManUtd), Paul Scholes (ManUtd), Gary Neville (ManUtd) és Jamie Carragher (Liverpool) után.

A vörösök csapatkapitánya ismét régi önmagát idézte az Everton ellen: védekezett, támadott, becsúszva szerelt, gólokat lőtt. "Statisztikákkal nem lehet híven kifejezni, mit jelent ő a Liverpoolnak" - véli Jamie Carragher, aki szerint Gerrard minden idők legjobb liverpooli játékosa. "Dalglish, Souness vagy Rush is kiváló focista volt, csakhogy ők egy nagyszerű csapatban futballoztak, nagyszerű társakkal körülvéve, s úgy sokkal könynyebb volt villogni. Stevie viszont az elmúlt években gyakran magára volt utalva, mégis rendszeresen kiemelkedőt nyújtott."

A liverpooli derbin egyébként tizenegy angol játékos lépett pályára  kezdőként, a Liverpoolban hét (Carragher, Kelly, Downing, Gerrard, Spearing, Henderson és Carroll), az Evertonban négy (Jagielka, Baines, Hibbert és Rodwell) - ilyesmi sem fordult elő már nyolc éve.

Ha az FA-kupa negyeddöntőjének megismételt meccsén az Everton legyőzné a Sunderlandet, akkor április 14-én újabb liverpooli derbi következne, ezúttal a Wembleyben, a kupa elődöntőjében. A dátum még nem végleges, az angol  szövetség ugyanis 14-ét (szombat) és 15-ét (vasárnap) jelölte ki az elődöntőkre, csakhogy április 15. a Hillsborough-tragédia évfordulója, s mivel a Vörösök azon a napon kegyeletből nem szoktak pályára lépni (így adózva a 96 liverpooli áldozat emlékének), a Liverpool arra kérte az FA-t, hogy szombaton játszhasson.


Torres

Hihetetlennek tűnik, de igaz: Fernando Torres (Chelsea) gólt lőtt - méghozzá kettőt! - a Leicester City elleni, 5-2-re megnyert kupameccsen. Torres tavaly október óta várt a gólra, egészen pontosan 151 napja. Ez alatt az idő alatt 25 mecscset játszott, s több mint 25 órát (25 óra 41 percet) töltött a pályán anélkül, hogy betalált volna az ellenfeleknek.

Roman Abramovics tavaly januárban 50 millió fontot fizetett érte a Liverpoolnak; ezzel Torres lett minden idők legdrágább spanyol játékosa (világviszonylatban pedig a negyedik), de londoni mérlege még a Leicester elleni duplával együtt is meglehetősen sovány: 52 tétmeccsen mindössze 7 gól a Chelsea mezében. Liverpoolban az első hazai meccsén betalált (a Chelsea-ben 903 percet kellett várnia az első gólra), egy hónappal később már mesterhármasnak örült (a Chelsea-ben ezt az érzést még nem ismerhette meg), s az Anfieldon rekordot döntött azzal is, amilyen gyorsan elérte az 50 gólos határt.

Nem sokkal rózsásabb a helyzete a spanyol válogatottban sem: utoljára 2011 júniusában volt eredményes a nemzeti csapatban, iden februárban ráadásul már meghívót sem kapott a válogatottba - ilyesmire öt éven át nem volt példa.

(gj)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább