A Dortmund csattanós választ adott

A Dortmund csattanós választ adott

, ktn

Bundesliga, 27. forduló

Az elmúlt hetekhez képest szerepet cserélt a két bajnokaspiráns: hétvégén a Bayern nagy csatában győzött, a Dortmund viszont agyonverte soros ellenfelét.



Véget ért a Bayern München ámokfutása. A 7-1, 7-0 és 6-0 után 0-0 következett, igaz, ennek is örülhettek a bajor drukkerek, a német kupa elődöntőjében a Bayern gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel harcolta ki a továbbjutást a Borussia Mönchengladbach otthonában. Szombaton ismét megszenvedtek a bajorok, a Hannover elleni hazai mérkőzés hajrájában Robben és Ribéry a szögletzászlónál volt kénytelen húzni az időt. Pedig hetven percig simának tűnt minden, a Bayern kézben tartotta a meccset, és a csereként pályára küldött Mario Gómez is hozta a szokásos formáját: hét perc alatt lőtt egy kapufát, majd egy gólt. 2-0 után azonban a Hannover váratlanul felébredt, Ya Konan az ötösről a kapuba ollózott, de hiába, a Bayern rutinos rókái végül behúzták a kötelezőt.

Sok kritika érte mostanában a Dortmundot, mondván a csapat játéka elszürkült, s csak az egygólos győzelmek követik egymást hétről hétre. A forduló zárómeccsén aztán a címvédő csattanós választ adott a kétkedőknek: Köln-Dortmund 1-6. Az első félidőben még döcögött a gépezet, de amit a másodikban mutattak a vendégek, az futballművészet volt a javából. Jöttek sorban a kispályára illő, "üres kapus" gólok, a BVB ismét a legszebb arcát mutatta. A különbség továbbra is öt pont a Dortmund és a Bayern között, Jürgen Klopp csapata pedig a győzelemmel újabb klubrekordot döntött meg: a Dortmund 11 bajnoki meccs óta veretlen idegenben.

Egyre katasztrofálisabb a Kaiserslautern helyzete. Hétvégén az FCK 2-0-ra kapott ki hazai pályán a Freiburgtól, és ezzel már 17 mérkőzés óta tart a nyeretlenségi szériája, amivel klubrekordot döntött. A német hírügynökségek beszámolói szerint a Lautern már most másodosztályú játékot produkált, és akár nagyobb arányban is elveszíthette volna a mérkőzést. "A végsőkig harcolunk, de nagyon nehéz dolgunk lesz" - mondta a meccs után Kraszimir Balakov, aki csütörtökön vette át a csapat irányítását Marco Kurztól. A bolgár a Hajduk Splitet hagyta ott a Bundesliga kedvéért, és tényleg mindent megpróbált. Négy helyen megváltoztatta a kezdőcsapatot, valamint új taktikai formációval állt elő (4-4-2 helyett 4-2-3-1) - hatástalanul. A Kaiserslauternt hét pont választja el a biztos bent maradástól, de a túlélés esélye egyre inkább elméleti, 1996 és 2006 után a Lautern várhatóan ismét búcsút int a Bundesligának.

S ha már a második ligát emlegettük, tegyünk egy kis kitérőt a Bundesliga II-be. Ahol a tabellát az a Greuther Fürth vezeti, amely múlt héten csak egy peches gól miatt esett ki a német kupa elődöntőjéből. A Dortmund elleni mérkőzés 118. percében a csapat edzője kapust cserélt, Grün helyett Fejzicet állította be, talán abban bízva, hogy a közel két méter magas bosnyákkal a csapatnak nagyobb esélye lehet a büntetőlövések során. De tizenegyesekre nem került sor, a 120. percben Gündogan lövése a kapufáról Fejzic vállára, onnan pedig a Fürth kapujába pattant, a Dortmund pedig 1-0-ra megnyerte a mérkőzést… Könnyen lehet azonban, hogy jövőre mégis megismerkedünk a Greuther Fürth-tel, a csapat hétvégén a Karlsruhét intézte el 3-0-ra, s előnye hat pont az osztályozós helyen álló Düsseldorffal szemben. Kijárna a siker a csapatnak, amely 2000 óta szinte mindig csak orrhosszal maradt le a feljutástól: a Fürth azóta kilenc alkalommal végzett a negyedik és hatodik hely között a másodvonalban.


Tények & érdekességek


Mario Gómez gólja volt a Bayern 100. találata az idei szezonban (ebből a csatár 36-ot jegyzett). Gómeznek ez volt az első találata, amit csereként szerzett a Bundesligában.

A stadion környékén kialakult közlekedési káosz miatt tízperces késéssel kezdődött a Köln-Dortmund mérkőzés.

Tavasszal belejött a Freiburg, a csapat több pontot gyűjtött tíz mérkőzés alatt (15), mint a teljes őszi idény során (13).

A Hertha több gólt lőtt a Mainz ellen (3), mint az előző kilenc tavaszi bajnokiján összesen (2). A berliniek mindössze hét szabálytalanságot követtek el a mérkőzésen - ebben a szezonban vendégcsapat ilyen "tisztán" még nem játszott.

A Hamburg az utolsó hat bajnokiján csak egy pontot szerzett, és ezzel osztályozós helyre esett vissza.

A Mönchengladbach egy év után kapott ki ismét hazai pályán a bajnokságban - 2011 márciusában a Kaiserslautern, ezúttal pedig a Hoffenheim nyert a Borussia Parkban.

A Stuttgart-Nürnberg mérkőzésen Hajnal Tamás gólpasszát követően született meg a mérkőzés egyetlen találata.

Mario Mandzukic (Wolfsburg) a Hamburg ellen megszerezte szezonbeli hatodik fejesgólját, ezzel első a Bundesligában.

A 19 éves Niclas Füllkrug (Werder Bremen) először lépett pályára kezdőként a Bundesligában, s rögtön meg is szerezte első találatát az Augsburg ellen.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább