Mi a Juventus titka?

Mi a Juventus titka?

, ktn

Serie A, 31. forduló

Ismét a Juventus vezet az olasz bajnokságban. Lehet, hogy a Scudetto sorsáról az erőnléti edzők és az orvosi stábok döntenek?



Fordult a kocka az olasz bajnokságban. Két héttel ezelőtt még a Milan vezetett négy ponttal a Juventus előtt, most pedig már a torinóiak állnak az élen, egy ponttal megelőzve a Milant. A húsvéti fordulóban a Milan nagy meglepetésre hazai pályán kapott ki 2­­-1-re a Fiorentinától, némi örömre csak az adott okot a milánói szurkolók számára, hogy öt hónappal a szívműtétje után ismét pályára léphetett Antonio Cassano. A 29 éves sztár így testközelből nézhette végig, hogy a 89. percben az addig passzívan futballozó firenzeiek megszerzik a győztes gólt. Amauri örülhetett, duplán: a brazilnak ez volt az első találata a violák mezében. A Juventus viszont Palermóban sem viccelt, a zebrák már az első félidőben nekiestek a szárnyaszegett rózsaszíneknek, s bár gólokat csak a szünet után szereztek, 2:0-s győzelmük több mint megérdemelt.

Egy statisztikai adat szerint korántsem véletlen, hogy a Juventus vezeti a tabellát, s most nem arra célzunk, hogy Conte csapata 31 forduló után is veretlen. A bajnoki címről az orvosi stáb "teljesítménye" is dönthet. Amíg az AC Milan játékosai összeadva 218 mérkőzést hagytak ki sérülés miatt ebben a szezonban, addig a Juventusnál ez a szám csak 40 (előbbi a liga legrosszabb, utóbbi a legjobb adatsora). A Milannál jelenleg Thiago Silva és Van Bommel is sérült, ráadásul a múlt héten derült ki az is, hogy Max Allegri Alexandre Patóra sem számíthat már az idei szezon során. A La Gazzetta dello Sportban az olasz válogatott egyik orvosa elemezte az adatokat, s hat pontban foglalta össze, mi lehet a Juventus titka, miért tűnik úgy, hogy a Juventus játékosai a szezon végén sem tűnnek fáradtnak, s minden mérkőzésen a maximumot hozzák ki magukból fizikailag.

Enrico Castellacci állításai


1) A Conte-hatás. Az új edző személyisége olyan mentális többletet jelent a játékosok számára, ami fizikai energiákat is felszabadít bennük.
2) A Juventus nem indult a nemzetközi porondon. Így a játékosok többet pihenhettek, s jobban összpontosíthattak a bajnokságra és a kupára (ahol a Napoli ellen játsszák a döntőt).
3) Kevesebb sérülés. A klub felkészült orvosi és fizioterápiás csapattal rendelkezik.
4) Rotáció. Conte gyakran cseréli a kezdőcsapatot, a kulcsembereket ezzel is pihentetve.
5) Fizikai felkészítés. A játékosok tudományosan is megalapozott módon készültek fel a nyári alapozás során.
6) Vinovo. A klub edzőközpontja - amelyet számos kritika ért az elmúlt hónapokban - mégis kiváló helyszínt jelent a csapat számára.


Rossz idők járnak a Napolira is. A BL-kiesés óta a csapat mintha összezuhant volna, szombaton ki-ki meccsen kapott ki 3-1-re a Laziótól, a harmadik helyen álló rómaiaknak így már hat pont az előnyük a Napolival szemben. Mindez nemcsak a bajnoki érem miatt fontos: a következő szezontól már csak a harmadik hely jelent BL-indulást az olasz csapatok számára. Rómában semmi sem működött, és ezzel bizonyos szempontból a csapat edzője, Walter Mazzarri is egyetértett. "Ez nem a játékvezetők és a csatáraink napja volt" - dörgött a tréner, aki Pandev buktatása miatt kért számon egy meg nem adott tizenegyest a bírón. Pedig volt baj a védelemmel is, a Lazio első találatánál De Sanctis nyúlt mellé a labdának, a harmadik gól előtti tizenegyeshez pedig Inler és Britos kapitális hibája is kellett. Márpedig a Napolinál éppen ebből van a legtöbb mostanában: hibából.


Tények & érdekességek


Milan-Fiorentina 1-2. A violák 11 év után győztek ismét a San Siróban a Milan ellen.

Palermo-Juventus 0-2. A hazaiak tartalékos védelmében három 21 éves belső hátvéd foglalt helyet (Labrin, Munoz, Milanovic).

Cagliari-Inter 2-2. A hazaiak második gólját szerző Mauricio Pinilla a januári érkezése óta kilenc mérkőzésen hét gólt szerzett a szárdok színeiben.


Pinilla a gólja után túlzott gólörömért megkapta a második sárga lapját. A chilei játékos felállt a reklámtáblára, és felhúzta a hasáról a mezét.

A Cagliari-Inter mérkőzést Triesztben rendezték, miután a Cagliari tulajdonosa a csapat stadionjának átépítési munkálatai miatt vitában áll a város önkormányzatával.


Lecce­-Roma 4-2. A két csapat mérlege ezzel a Roma szempontjából: 20-8-2.

Chievo-Catania 3-2. Sergio Pellissier megszerezte a 100. hivatalos gólját a Chievo mezében.

A hétvége gólja a Lazio-Napoli meccsen született: 1-1 után Stefano Mauri egy bal oldali beadást ollózó mozdulattal bombázott a vendégek kapujába.

Balesetet szenvedett a robogójával Mirko Fersini, a Lazio U17-es csapatának játékosa. Súlyos koponyasérülései miatt kómába került, s állapota az orvosai szerint "visszafordíthatatlan". A játékost meglátogatta a kórházban Claudio Lotito elnök, valamint az ificsapat edzője, Simone Inzaghi is. A hírek szerint Fersini szülei már donorként fel is ajánlották az ifjú futballista szerveit.


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább