Ki volt a ManU legjobbja? A bíró...

Ki volt a ManU legjobbja? A bíró...

, focitipp.hu

Liverpool-MUFC 1-2, osztályozókönyv

Régen láttunk ilyen kilátástalanul gyenge játékot a Manchester Unitedtől, mint vasárnap az Anfielden. Az alábbiakban a játékosok értékelése következik. Figyelem: a műfaj szubjektív!



 

LIVERPOOL FC

 

Nemrég még Pepe Reina volt a Liverpool húzóembere. Ma már annak is lehet örülni, ha nem kap potyagólt, mint vasárnap. Hat pont.


Glen Johnsonnál sosem lehet tudni, hogy a szája szegletében bujkáló monalisás mosoly mire vonatkozik: az infantilizmus csalhatatlan jele-e, vagy pedig egy megvilágosodott bódhiszattvát tisztelhetünk személyében. A meccs végéig nem derült ki. Hat.


A dán Dani Aggert oda kellett volna adni az első arab sejknek, aki a nyáron benézett az ablakon. Mi szükség van egy agyontetovált porcelánbabára, aki állandóan leesik a polcról, reped, hasad, eltörik, s aztán hónapokig tart, míg újra összeragasztják? Négy. (Helyére Jamie Carragher ugrott be, őt egyenesen a liverpooli múzeumból hozták, tíz percre beállították a tizenhatosra bámészkodni, aztán visszavitték a vitrinbe.)


Martin Škrtel feladata lett volna kikapcsolni a játékból RvP-t, rátermettségét azonban nem bizonyíthatta, RvP ugyanis nem kért a szögletek előtti húsdarálóból, inkább kikapcsolta saját magát, s a 11-est leszámítva végig OFFLINE üzemmódban volt. Škrtel és RvP: a láthatatlan páros. Nulla.


„Rúgd és fuss, rúgd és fuss, rúgd és fuss.” Kiről van szó? Így van: Martin Kellyről. Kicsit monoton, kicsit unalmas, kicsit kiszámítható. De legalább becsületes. Hét.


S akkor jött Gerrard, mellel levette, ballal bevágta. Egy–null, emberhátrányban! Abban a másodpercben a boldog eufória ritka, ám annál hangosabb pillanatai következtek az Anfi elden. Ahogy az angol szurkolói szleng mondja: let’s go fuckin’ mental! Hölgyeim és Uraim, tisztelt jelenlévők: Steven Gerrard visszatért! Kilenc!


Ha Joe Allen nevét nem említi a riporter, az még nem azt jelenti, hogy Joe Allen nincs ott a pályán. Joe Allen igenis ott van: ő az a jelentéktelennek tűnő, alacsony fi gura, aki szó nélkül, feltűnésmentesen összeszedi a lecsorgó, kóbor labdákat. Begyűjt és újraoszt. Erős hetes.


A Liverpool legjobbja az idei szezonban egy 17 éves nyikhaj: Raheem Sterling, aki a The Sun szerint – most kapaszkodjanak meg – már három gyermek apja. Vasárnap csak villanásai voltak, ereje hamar elfogyott, lecserélték, négy pont. (A Sterlinget váltó Jordan Hendersonról köröz egy videó a neten, amin teniszlabdával dekázik - és legyőzi az arsenalos Oxlade-Chamberlaint -, de ettől nem fogunk beájulni, Henderson ugyanis teljesen alkalmatlan a futballra, nem is értékeljük.)


Egy éve még azt hittük, Jonjo Shelveyből lehet valaki. Hát, lehet is: egy Roy Keane-féle térd-roppantó bűnöző. A futballhoz ugyanis nem elég a kopacski, kedves Jonjo - intelligencia is kell hozzá. Mert lehet Zorróként cirkálni a pályán, nyújtott lábbal büntetni a csúnya ellenfelet, s lehet teli szájjal üvöltözni a ManU edzőjével, de egyrészt nem illik, másrészt pedig saját csapatodnak ártasz vele. Kettő.


Mit kezdjünk Luis Suárezzel? Zseniális focista lehetne, ha érdekelné a futball. De őt inkább a színészmesterség fortélyai érdeklik: megsértődik, provokál, széles gesztusokkal vitatja a játékvezetői ítéleteket, látványos műeséseket mutat be etc. S észre sem veszi, de közben úgy jár, mint a farkast kiáltó juhászfiú: a bírók már akkor sem hisznek neki, amikor igaza van. Három.


Fabio Borini dolgos, derék futballista, csak éppen méterekre pattan tőle a labda, ami meglehetősen zavaró körülmény ezen a szinten. A helyére érkező spanyol Suso egy testcsellel nyitott (Paul Scholes dőlt el), ígéretes hetes.



MANCHESTER UTD

 

A pókerarcú Anders Lindegaard remek védésekkel követelte ki magának a nyolcast, szó nélkül megadjuk!


Hasonló a helyzet Rafaellel, aki lőtt egy „brazil" gólt, és könnyedén eltakarította a pályáról Borink - ez már nyolc plusz! (Helyére Danny Welbeck állt be a 89. percben, időhúzó cseréért nem jár pont.)


Rio Ferdinand egykoron kőszikla volt, a védelem oszlopa, az utolsó bástya. Ma pedig? Már megbocsássanak: egy vén trotty, aki alig vonszolja magát. Fáj a térde, fáj a dereka, fáj a háta. Kínszenvedéseit rossz volt nézni. Alig három.


A világ egyik legnagyobb rejtélye, hogy mit keres egy Jonny Evans a Manchester Unitedben. Bárgyú, körülményes és alattomos, aki örülhetett, hogy megúszta piros nélkül a rangadót. Három.


Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy Patrice Evra, az ismert manchesteri vamzer (de nevezhetjük besúgónak is) ezúttal is feljelentett-e valakit a liverpooli játékosok közül, mint tavaly. Akárhogy van is, ez a spicli remek balbekk, játékáért egy hetest megérdemel.


Antonio Valencia úgy sprintel, mint Ben Johnson, és úgy dobja föl magát, mint egy kubai magasugró. Vasárnap tévénézők millióit csapta be, amikor összecsuklott a liverpooli 16-oson belül - noha senki sem ért hozzá. Eredetileg hatos osztályzatot kapott volna, de a csalóknak maximum szégyenkettes jár.


Ryan Giggs? Várjunk csak: hát ő is ott volt? Egészen biztosak ebben? A jegyzőkönyvben valóban szerepel a neve. Fura. Pedig megesküdtem volna rá, hogy vasárnap nem játszott. Nem, tényleg nem rémlik, hogy láttam volna. Nulla.


Hol volt Giggs? S hol volt a manchesteri középpálya? Erre akár Michael Carrick is válaszolhatna. Elmondhatná, milyen érzés létszámfölényben is csak keresni a labdát. Élménybeszámolója a következő címet kapná: „Statisztaként az Anfielden." Három.


Nani? Na, ne! Nani nem kap egy pontot sem. Szájtátva ácsorgott a jobbszélen, Fergie egy félidő után lezavarta. Nullánál is kevesebb. (Nani ment, Paul Scholes jött, és sorra nyelte be a megalázó cseleket Sterlingtől meg Susótól; ami így, majdnem negyvenévesen - vagy hetvenévesen? - már nem is olyan vérciki.)


Szegény Shinji Kagawa: vajon mikor döbben rá, hogy ő csupán egy marketingfogás, amelyből a ManUnited nevű részvénytársaság profitál? Ha nem állna mögötte a hatalmas ázsiai piac, vajon akkor is bekerülne a kezdőbe? Mert ez így három mínusz. (Kagawát a mexikói Javier Hemández váltotta, aki alapból egy ígéretes nyolcas, de vasárnap nem volt értékelhető megmozdulása.)


Robin van Persie-ről már leírtuk a véleményünket Skrtel kapcsán. A büntetőt belőtte, igen. S azon kívül hányszor ért labdához? Háromszor? Ne túlozzunk! Melyik volt a harmadik labdaérintés? Ugye-ugye. Gyönge kettes.


Szomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor a manchesteriek között említjük Mark Halsey játékvezetőt is, aki nem is igyekezett titkolni klubszimpátiáját. Leszedhetnénk róla a keresztvizet, de minek: megtették ezt helyettünk az angol lapok. Ha Shelveyt kiállította, akkor a nyújtott páros lábbal érkező Evansnek is piros járt volna, akárcsak Robin van Persie-nek. Befújt egy büntetőt a ManU javára (holott nem történt szabálytalanság), és nem fújt be egy büntetőt a Liverpool javára (holott szabálytalanság történt). Ahogy egy olvasói hozzászólásban szerepelt a BBC-n: eddig Mark Halsey a ManU legjobb nyári igazolása...

 

 

Gazdag József

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább