A szovjet erőfocitól a nyugatnémet virtuózokig

A szovjet erőfocitól a nyugatnémet virtuózokig

, focitipp.hu

Eb-videók, 1960-72

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. Először az 1960 és 1972 közötti időszak kerül sorra. Négy Eb - videófelvételeken.1960

Cikkünk a tornáról


Az Európa-bajnokságok történetének első selejtező-mérkőzésén Magyarország válogatottja is érdekelt volt. 1958. szeptember 28-án Moszkvában a szovjet csapat 100 ezer néző előtt győzte le Magyarországot 3-1-re (góllövő: Göröcs). A szovjetek Budapesten is nyertek 1-0-re, majd a döntőig meneteltek, amelyet Párizsban meg is tudtak nyerni 2-1-re Jugoszlávia ellen. A korabeli sajtó szerint ekkor az erőfoci diadalmaskodott a technikás futball felett.


Szovjetunió-Jugoszlávia 2-1 (döntő)


1964

Cikkünk a tornáról

Az 1960-as sorozat során a spanyolok - Franco tábornok utasítására - politikai okokból nem álltak ki a negyeddöntőben a szovjetek ellen, 1964-ben viszont házigazdaként rendezték meg a négyes tornát. Az elődöntőben éppen a magyar válogatottat búcsúztatták Amancio 115. percben lőtt góljával, a fináléban pedig egy 84. percben szerzett Marcelino-találattal győztek - a címvédő Szovjetunió ellen! A magyar csapat a bronzmeccsen legyőzte Dániát, Bene Ferenc és Novák Dezső pedig (2-2 találattal) gólkirályi címet szerzett a spanyol Paredával holtversenyben.


Spanyolország-Szovjetunió 2-1 (döntő)1968

Cikkünk a tornáról

Az 1968-as tornán már többlépcsős selejtezőküzdelmekre került sor. A csoportkörből nyolc csoportgyőztes került a negyeddöntőbe, s az itt játszott páros meccsek győztesei kvalifikálták magukat a fináléba, amelyet Olaszországban rendeztek. Magyarország a legjobb nyolc között búcsúzott, ismét a szovjet csapattal szemben, a budapesti 2-0-ra a nagy testvér 3-0-val válaszolt. Az Eb-t a házigazda olaszok nyerték, Olaszország azóta sem nyert kontinensbajnoki címet. A belgrádi negyeddöntő pazar balkáni bulit hozott, az 1-1-es odavágót követően a jugoszlávok 70 ezer néző előtt ütötték ki a francia csapatot.


Jugoszlávia-Franciaország 5-1 (negyeddöntő)

Az elődöntő hőse Dragan Dzsajics volt, a legendás csatár gólja révén Jugoszlávia 1-0-ra verte Angliát, és másodszor is bejutott az Eb-döntőbe.


Jugoszlávia-Anglia 1-0 (elődöntő)
Fogcsikorgató küzdelem, egy kapufa, és a végén egy elkóborolt érme. Így foglalható össze néhány szóban az olasz-szovjet thriller, az Eb nápolyi elődöntője, amelyet pénzfeldobás döntött el. A házigazdák javára.


Olaszország-Szovjetunió 0-0 (elődöntő)
A döntő első meccsén jobbak voltak a jugoszlávok, de az olaszok egy szabadrúgásgóllal egyenlítettek, ezzel kivívták az újrajátszást.


Olaszország-Jugoszlávia 1-1 (döntő)

A megismételt döntőn (amelyre 30 ezerrel kevesebb szurkoló volt kíváncsi, mint az első meccsre) az olaszok már megérdemelten verték a holtfáradt plávikat.


Olaszország-Jugoszlávia 2-0 (döntő, újrajátszás)
1972

Cikkünk a tornáról

Az utolsó Eb, amelyen a magyar válogatott is részt vett. A döntőbe ezúttal sem sikerült bejutnunk, ebben ismét a Szovjetunió válogatottja akadályozta meg a mieinket, a brüsszeli elődöntőt a Szbornaja nyerte 1-0-ra Konkov góljával. A végső győztes ezúttal azonban nem a szovjet csapat, hanem az ekkoriban formálódó, a Bayern Münchenre és a Mönchengladbachra építő NSZK nemzeti tizenegye lett.

A negyeddöntők legnagyobb meglepetését a belgák okozták, akik az Eb-címvédő és friss vb-ezüstérmes olasz csapatot a milánói 0-0 után hazai pályán 2-1-re legyőzték, és ezzel bejutottak a nagydöntőre, amelynek mindjárt a házigazdái is lehettek.


Belgium-Olaszország 2-1 (negyeddöntő)
Mindmáig ez az utolsó Eb-mérkőzésünk, amelyen Páncsics hatalmas hibája miatt már a 28. percben 2-0-s hátrányba kerültünk. Kű Lajos hiába szépített a második félidő elején tizenegyesből. maradt a negyedik hely.


Belgium-Magyarország 2-1 (3. helyért)
Az NSZK csapata minden idők legsimább Eb-döntőjén lesöpörte a pályáról a szovjet válogatottat. A németek fantasztikus támadófocijával szemben a statikus szovjet játékosoknak nem volt esélyük.


NSZK-Szovjetunió 3-0 (döntő)

A torna összefoglalójaTovábbi cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább