Belgrádi drámák gólesővel, Panenkával

Belgrádi drámák gólesővel, Panenkával

, focitipp.hu

Eb-videók, 1976

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. Az 1976-os sorozatnál már a selejtezők is emlékezetes mérkőzéseket hoztak. De erről az évről mégis mindenkinek Antonín Panenka jut eszébe.



1976

Cikkünk a tornáról

Már a selejtezők során nagy meglepetések születtek, a csehszlovák válogatott megelőzte csoportjában Angliát, a legutóbbi Eb-n negyedik helyezett magyar válogatott pedig a Wales elleni vereségek miatt maradt le a negyeddöntőről.

A selejtezők halálcsoportjában Hollandia, Lengyelország és Olaszország találkozott egymással. Az olaszok számára a hollandok elleni volt az első meccs a csoportkörben, s 3-1-es vereségük nem volt meglepő a Cruyff-féle vb-ezüstérmes csapattól. Később az olaszok nem tudták megverni hazai pályán a finneket sem, s lényegében emiatt bukták az Eb-részvételt.


Hollandia-Olaszország 3-1 (selejtező)




Itt még minden szép volt a lengyelek szemszögéből. Chorzówban a lengyel gárda 70 ezer néző előtt verte péppé Hollandiát. Egy hónappal később aztán a lengyelek 3-0-ra kikaptak a hollandoktól Amszterdamban, ez okozta a vesztüket.


Lengyelország-Hollandia 4-1 (selejtező)




A negyeddöntők során a legnagyobb arányú győzelmet Hollandia aratta Belgium felett: 5-0, Rensenbrink mesterhármasával. A visszavágón az Oranje 2-1-re nyert, simán bejutva a négyes döntőbe.


Hollandia-Belgium 5-0 (negyeddöntő)




Erich Beer bombagólja miatt érdemes megnézni a spanyol-német meccs góljait. A Hertha bekkje hatalmas gólt lőtt a Vicente Calderónban (1-1). A második meccset aztán az NSZK simán megnyerte 2-0-ra.


Spanyolország-NSZK 1-1 (negyeddöntő)




A csehszlovák válogatott (nyolc szlovákiai játékossal a kezdőjében) hatalmas meglepetést okozott Hollandia legyőzésével. Érdekesség: Anton Ondrus a gólja után elképesztő öngólt vétett.


Csehszlovákia-Hollandia 3-1 (elődöntő)




Harminc perc után két góllal vezettek a jugoszlávok az NSZK elleni elődöntőben ötvenezer szurkoló előtt - Belgrádban. Aztán jöttek a németek, a triplázó Dieter Müller vezérletével...


NSZK-Jugoszlávia 4-2 (elődöntő)




Az elbukott elődöntő után nagy volt a csalódottság Jugoszláviában - Zágrábban már csak hatezren voltak kíváncsiak a bronzmeccsre, amelyet a hollandok nyertek meg a házigazda ellen. A hazai szurkolók Dzsajics szabadrúgásgóljánál még örülhettek.


Hollandia-Jugoszlávia 3-2 (3. helyért)




Bár az 1976-os Eb-döntőre a legtöbben Panenka legendás büntetője miatt emlékeznek, született négy találat is a mérkőzésen. Előbb következzenek ezek...


Csehszlovákia-NSZK 2-2, 11-esekkel: 4-3 (döntő)
meccs:




...majd jöjjenek a tizenegyesrúgások, közte Panenka lövésével.
11-esek:



További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább