Nyugatnémet visszavágás Csehszlovákiának

Nyugatnémet visszavágás Csehszlovákiának

, focitipp.hu

Eb-videók, 1980

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. 1980-ban ismét az NSZK válogatottja lett a győztes az első nyolccsapatos tornán.



1980

Cikkünk a tornáról

Az Olaszországban rendezett Eb-n két négyes csoportba osztották a csapatokat, és a két csoportgyőztes (NSZK, Belgium) játszotta egymással a döntőt. De voltak selejtezők is, kezdjük azokkal.


A magyar csapat közel járt az Eb-részvételhez 1980-ban - csak éppen nem kellett volna kikapni a görög válogatottól 4-1-re. A négyes csoportban óriási meglepetésre a szovjetek végeztek az utolsó helyen, az Eb-re Görögország jutott ki. Pedig a szovjet válogatottat ezúttal megvertük...


Görögország-Magyarország 4-1




Az egyik legkiegyensúlyozottabb selejtező csoportban lényegében az első meccsen eldőlt minden, a spanyol válogatott 2-1-re nyert Jugoszláviában, Juanito és Santillana góljaira Halihodzic felelt. A spanyolok később sem tékozolták el előnyüket, bár hazai pályán veszítette a jugoszlávokkal szemben.





A halálcsoportban Hollandia, Lengyelország és NDK harcolt a továbbjutó helyért. Az utolsó meccs (NDK-Hollandia) előtt Lengyelország vezette a tabellát 12 ponttal, az NDK-nak és a holland csapatnak egyaránt 11-11 pontja volt. Lipcsében 90 ezer néző csodát látott, a 33. percben a hazaiak vezettek 2-0-ra. Aztán Hollandia fordított, s ezzel kijutott a tornára.


NDK-Hollandia 2-3



Az Európa-bajnokságot a nyugatnémet csapat nyerte meg, miután előbb az 1976-os döntő megismételt mérkőzésén 1-0-ra legyőzte Csehszlovákiát, majd Hollandia ellen is sikert aratott Klaus Allofs mesterhármasával (3-2), a csatár ezzel meg is szerezte a torna gólkirályi címét. Az utolsó csoportmeccsen a görögök elleni 0-0 elég volt a döntőbe jutáshoz. Az NSZK csapata a fináléban azzal a Belgiummal találkozott, amely a házigazda olaszokat is megelőzte a B csoportban. A belgák ellen Horst Hrubesch volt a hős, a Nationalelf az ő két góljának köszönhette a győzelmet (2-1). Az alábbi videó a németek menetelését örökítette meg.




További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább