Platini, Platini és Platini

Platini, Platini és Platini

, ktn

Eb-videók, 1984

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. 1984-ban Michel Platini először lőtte Európa tetejére Franciaországot.



1984

Cikkünk a tornáról

Selejtezők

A selejtezők nagy meglepetése volt, hogy Dánia megelőzte Angliát (és Magyarországot is) a B csoportban. Az 1983-as magyar-dán selejtező (amelyet 1-0-ra a magyar csapat nyert) videójából látszik, hogy milyen jó kis csapatuk volt a dánoknak!


Magyarország-Dánia 1-0




A D csoport elképesztő izgalmakat hozott. Az utolsó meccs (Jugoszlávia-Bulgária) a 91. percig 2-2-re állt, ezzel Wales állt továbbjutó helyen. Aztán jött Radanovics, és az Eb-re fejelte a plávikat.


Jugoszlávia-Bulgária 3-2




S a bombameglepetés: Olaszország, az 1982-es vébé győztese mindössze egy győzelmet szerzett nyolc meccsen (Ciprus ellen), és csak a negyedik helyen végzett a csoportjában. Az olaszok szenvedését a svédek elleni hazai blamázs kiválóan illusztrálja. (Csoportgyőztes: Románia.)


Olaszország-Svédország 0-3




Emlékezetes a spanyolok Málta elleni csatája. A spanyol válogatottnak 1983 decemberében 11 góllal kellett legyőznie ahhoz Máltát, hogy megelőzze a tabellán a továbbjutásra álló holland válogatottat. A végeredmény: 12-1 (3-0)...


Spanyolország-Málta 12-1




A csoport

A franciák biztos továbbjutóként várták a záró mérkőzést Jugoszlávia ellen. 3-2-es győzelmük Michel Platini csukafejese és szabadrúgásgólja miatt maradt emlékezetes. Platini a három csoportmeccs után 7 találattal vezette a góllövőlistát.


Franciaország-Jugoszlávia 3-2




A dán-belga meccs előtt egyszerű volt a helyzet: a dánoknak már egy iksz is elég volt a továbbjutáshoz. Nyertek, de a szerencsével sem álltak hadilábon.


Dánia-Belgium 3-2





B csoport

Az A csoport góláradatához képest a B csoportban alig születtek találatok. Az NSZK válogatottja az utolsó tíz percben bukta el a csoportelső helyet. Előbb a portugálok lőttek egy gólt a 81. percben Románia ellen (ezzel ők mindenképpen továbbjutottak), majd a saját meccsüket is elveszítették a spanyolokkal szemben, Maceda a 90. percben fejelt a kapujukba.


Portugália-Románia 1-0




Spanyolország-NSZK 1-0



Az elődöntőben a franciák valahogy átverekedték magukat Portugálián, Michel Platini a 119. percben szerezte meg a győztes gólt minden idők egyik legizgalmasabb Eb-mérkőzésén.


Franciaország-Portugália 3-2




A döntőben a francia menetelés folytatódott, 2-0 Spanyolország ellen, Arconada óriási bakijával és Bellone emelésével. (A finálé videót az UEFA gondosan eltakarította a videómegosztókról, az alábbi zenés videón 10:36-tól jön a döntő.) Franciaország-Spanyolország

(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább