Manchester: mi kék az ég!

Manchester: mi kék az ég!

, focitipp.hu

Itt a vége, fuss el véle: drámai hajrában szerezte meg bajnoki címét a Manchester City. Új éra kezdődik a Premier League-ben?



Negyvennégy évet kellett várniuk a Manchester City szurkolóinak a bajnoki címre. Hogy kisebbrendűségi érzésük, az évtizedek során felhalmozódott frusztrációjuk, és a sikeres szomszéddal szemben táplált töretlen gyűlöletük milyen erős volt, az vasárnap délután látszott igazán, amikor a "kékek" acsarkodva, torz gesztusokkal, szinte "dühből örültek" annak, hogy végre megelőzték a Manchester Unitedet. Az első hely sorsa az utolsó forduló utolsó másodperceiben dőlt el, az erőviszonyok azonban sokkal korábban kirajzolódtak.

Vajon megérdemelte volna-e a bajnoki címet a Manchester United? Nem, nem érdemelte volna meg, hiszen amikor a bajnokságban szemtől szemben állt a Manchester Cityvel, mindkétszer kikapott (1-6, 0-1).

Rémálomszerűen kezdődött a szezon az Arsenal számára. Cesc, Nasri és Clichy még nyáron lelépett, s amikor a csapat 8-2-re kikapott az Old Traffordon, egészen mély szakadék képe sejlett föl az Arsenal előtt. Wenger kézrátétellel próbált gyógyítani, és bejött a trükkje: a csapat emlékezetes BL-meccset játszott az AC Milannal, a bajnokságban pedig odaért a 3. helyre (s egy rövid haknira feltűnt a színen Thierry Henry is).


Eleinte úgy tűnt, a bajnoki címért küzdhet a Tottenham, Harry Redknappből pedig angol szövetségi kapitány lesz. Nos, nem. Se pénz, se posztó: a Spurs viszszaesett, Redknapp helyett pedig Hodgsont nevezték ki a válogatott élére. Van ilyen.


A "zsűri különdíját" a Newcastle United kapja, a "Hogyan kell a semmiből ütőképes csapatot csinálni?" című oktatófilmjéért. Rendezte: Alan Pardew. Főbb szerepekben: Fabricio Coloccini, Hatem Ben Arfa, Demba Ba és Papiss Cissé.


Egyelőre korai lenne véleményt mondani a Chelsea-ről, egy szombati BL-győzelem ugyanis "mindent visz", de azt már talán Abramovics is látja, hogy nem kellene Guardiola meg Mourinho után koslatnia: Di Matteo ideális edzőnek tűnik.


David Moyes pedig olyan varázslónak, akit a legkevésbé sem zavar a nullás büdzsé, és évről évre előhúz a kalapból egy "átlagon felüli" Evertont. Hogyan? Miből? Rejtély.


BL-csoportkör: ManCity, ManUtd, Arsenal

BL-selejtező: Tottenham*

Európa Liga: Chelsea (az FA-kupa győzteseként)

EL-selejtező: Newcastle, Liverpool (a Ligakupa győzteseként)

Kiesett: Bolton, Blackburn, Wolverhampton

Feljutott: Reading, Southampton + 1 csapat (a West Ham–Blackpool osztályozó győztese)

 

* Ha a Chelsea megnyeri a BL-t, akkor jövőre címvédőként a Bajnokok Ligájában indul, a Tottenham helyett. A Spursnek abban az esetben az Európa Liga csoportköre jut.

 

A szezon csapata

Joe Hart (ManCity) – Kyle Walker (Tottenham), Vincent Kompany (ManCity), Fabricio Coloccini (Newcastle), Leighton Baines (Everton) – David Silva (ManCity), Yaya Touré (ManCity), Scott Parker (Tottenham), Gareth Bale (Tottenham) – Robin van Persie (Arsenal), Wayne Rooney (ManUtd)


Van egy jó hírünk a Liverpool drukkerek számára: nem esett ki a csapat! S ezt most nem viccnek szántuk. A Dalglish-projekt befagyott, a klubvezetésnek remélhetőleg lesz mersze meneszteni (vagy legalább sportigazgatóvá átkvalifikálni) King Kennyt, mert ahogy a Liverpool játszott ebben a szezonban, az egészen tragikus volt.


Kellemesen unalmas, langyos vasárnap délutánok, s hozzá a Craven Cottage retrós tribünje: a Fulham évek óta a szürke középszert jelenti a Premier League-ben.


A West Bromwich pozíciója (10. hely) bravúr, kár, hogy Fülöp Márton a szezon utolsó meccsén belerondított az összképbe (amikor két gólt ajándékozott az Arsenalnak).


Kitett magáért a Swansea és a Norwich City is: újonc létükre remekül bírták a gyűrődést, a walesi Swansea például hazai pályán legyalulta az Arsenalt, a Liverpoolt és a Manchester Cityt is.


Edzőváltások a Premier League-ben:

 

Sunderland,  Steve Bruce helyett Martin O’Neill

Queens Park Rangers,Neil Warnock helyett Mark Hughes

Wolverhampton,Mick McCarthy helyett Terry Connor

Chelsea,André Villas-Boas helyett Roberto Di Matteo


Egy régi kínai közmondás szerint "nehéz sötét szobában fekete macskát keresni, főleg akkor, ha nincs is ott". Mi is így voltunk a Sunderlanddel: kerestük a Fekete Macskákat (Black Cats), de nyomukat sem találtuk.


Többet vártunk a Stoke Citytől is, amely láthatólag megroppant a dupla teher (nemzetközi kupa, bajnokság) alatt, és a tavalyi kitörés után megadóan visszacsúszott a 14. helyre.


Akinek még nincs kedvenc csapata, annak szíves figyelmébe ajánljuk az árva (úgy értve: komoly szurkolóbázissal nem rendelkező) Wigan Athleticet. Azt a Wigant, amely még márciusban is tuti kiesőnek tűnt, de aztán Don Quijoteként, minden mindegy alapon nekirohant a hatalmas ellenfeleknek - és győzött! Győzött a Liverpool ellen (idegenben), győzött az Arsenal ellen (idegenben), győzött a ManUnited és a Newcastle ellen. Brit tudósok azóta is elemzik ezeket a meccseket, de máig nem találtak racionális magyarázatot a Wigan jelenségre.


Éppen csak bent maradt az Aston Villa, amely a szezon közben elveszítette csapatkapitányát (Sztilian Petrovnál leukémiát diagnosztizáltak, ezért befejezte pályafutását), és nem lehetnek büszkék magukra a QPR játékosai sem, akik a labda helyett általában az ellenfelet rúgták (kilenc piros lapot kaptak).


Fabrice Muamba márciusban összeesett a pályán, s ettől a sokktól már nem is tért magához a Bolton. Kár, mert Bogdán Ádámnak több remek meccse is volt.


A nagy blöff - így lehetne jellemezni a Venky's cég szerepvállalását a Blackburn Roversben. Az indiai tulajdonosok aranyat ígértek nagy zsákkal (de legalábbis Ronaldinhót, Beckhamet, s hozzá BL-indulást). Ez lett belőle, egy csúnya 19. hely. Ej-ej.


Tévedésből rajthoz állt még a Wolverhampton is, de hamar belátta, hogy ezt az iramot nem neki találták ki. Begubózott hát, és befészkelte magát a tabella aljára. Ott szuszog most is, vacka mélyén. Valaki majd szóljon neki, hogy hahó, ébresztő, "the end".


A legtöbb gól

30 Robin van Persie (Arsenal)

27 Wayne Rooney (ManUnited)

23 Sergio Agüero (ManCity)

 

A legtöbb gólpassz

15 David Silva (ManCity)

13 Antonio Valencia (ManUtd)

13 Juan Mata (Chelsea)

11 Alexandre Song (Arsenal)

11 Emmanuel Adebayor (Tott’m)

 

A legtöbb lövés

141 Robin van Persie (Arsenal)

120 Wayne Rooney (ManUtd)

109 Clint Dempsey (Fulham)

 

A legtöbb sárga lap

10 Joey Barton (QPR)

10 Lee Cattermole (Sunderland)

10 Jason Lowe (Blackburn)

10 Alex Song (Arsenal)

 

A leggyakoribb eredmény

1–1 45x

1–2 34x

1–0 33x

2–1 30x

2–0 30x

 

Meccsek kapott gól nélkül

20 Manchester Utd

17 Manchester City

15 Newcastle Utd

 

Legtöbb rúgott büntető

9 Manchester Utd

7 Manchester City

5 Wigan Athletic

 

Átlagnézőszám

75 387 Manchester Utd

60 000 Arsenal

49 935 Newcastle Utd

47 044 Manchester City

44 253 Liverpool

41 478 Chelsea

39 095 Sunderland

36 026 Tottenham

33 873 Aston Villa

33 228 Everton

27 225 Stoke City

26 605 Norwich City

25 682 Wolverhampton

25 293 Fulham

24 798 West Bromwich

23 669 Bolton Wanderers

22 551 Blackburn Rovers

19 946 Swansea City

18 633 Wigan Athletic

17 295 Queens Park Rangers

Gazdag József


A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább