Real: határ a csillagos ég!

Real: határ a csillagos ég!

, focitipp.hu

Két szintje volt a La Ligának. Egy felső, ahol a Real Madrid és a Barcelona futballozott a bajnoki címért. S egy alsó, ahol a többi 18 csapat marakodott a koncon. Szezonértékelő.



Idén valóban "királyi gárda" volt a Real Madrid. Télen még visszatetszőnek tűnhetett, ahogy a játékvezetők is igyekeztek tolni a madridi szekeret - lásd a Mallorca (2-1), a Rayo Vallecano (1-0) vagy a Betis (3-2) elleni meccset -, de ezt leszámítva csakis a legnagyobb elismerés hangján szólhatunk a Real által bemutatott futballról. 100 pont, 121 rúgott gól - a Real Madrid nevű ciklon végigsöpört a spanyol La Ligán. Gyorsaság, erő, lendület jellemezte a blancók játékát, s idén végre leomlott egy hatalmas kőfal is: legyőzték a Barcelonát, ráadásul idegenben. Érdekesség: Cristiano Ronaldo az első futballista a spanyol élvonal történetében, aki az adott szezonban mind a 19 ellenfélnek betalált legalább egyszer.

Várható volt, hogy a Barcelona királysága nem tart örökké. Decemberben még semmi sem utalt a lassú süllyedésre, a Barca egymás után kétszer is bevette a Bernabéut (3-1 a bajnokságban, 2-1 a kupában), megnyerte a klubvilágbajnokságot (a döntőben: Barca-Santos 4-0). Aztán jött a tavaszi fáradtság, a sok fejfájós meccs, azokkal a nyomasztó labdatartási fölényekkel. S amit a sors az előző három évben a madridiaknak osztott le, azt most a katalánok is megismerhették: hogy milyen érzés másodiknak lenni. Csak Messi maradt továbbra is első, 50 bajnoki góljával övé az európai Aranycipő. A csapatra ettől függetlenül ráfér a vérfrissítés: egyelőre Jordi Alba, Robin van Persie, Thiago Silva, Gareth Bale és Neymar került a Barca célkeresztjébe.


Harmadszor lett harmadik a Valencia. Siker? Kinek hogy: Unai Emery például távozik a kispadról. Ne feledjük: a bronzérmes Valencia 39 (!) ponttal kevesebbet szerzett, mint a bajnok Real.


A katari tulajdonos (Abdullah Al Thain sejk) talicskával tolta a pénzt a Málagába. BL-selejtezőt kapott érte. Ez a 4. hely történelmi siker: a Málaga még sosem végzett ilyen előkelő helyen. (Azt tudták, hogy 1978-ban Kalmár Jenő, 1988-ban pedig Kubala László volt a csapat edzője?)


Mélydepressziós ősz után tavasszal odatette magát az Atlético Madrid. Az eredmény: EL-győzelem, s hozzá bónusznak 5. hely a bajnokságban.


Üdvözöljük az élmezőnyben kedvencünket, a csóró Levantét, amelynek - a bukmékerek előzetes oddsai alapján - a kiesőzónában kellett volna végeznie, de a pénztelen csapat fütyült a papírformára, és úgy gondolta, nagyobb buli a dobogóért küzdeni, mint a bentmaradásért.


BL-csoportkör: Real, Barca, Valencia

BL-selejtező: Málaga

Európa Liga: Atlético Madrid

EL-selejtező: Levante, Bilbao (spanyol kupadöntősként)

Kiesett: Villarreal, Gijón, Santander

Feljutott: a másodosztályban még 5 forduló hátravan, a jelenlegi élmezőny:

Deportivo, Celta Vigo, Valladolid

 

A szezon csapata

Dudu Aouate (Mallorca), Jordi Alba (Valencia), Carles Puyol (Barcelona), Marcelo (Real Madrid), Santi Cazorla (Málaga), Mesut Özil (Real Madrid), Iker Muniaín (Bilbao), Gonzalo Castro (Mallorca), Radamel Falcao (Atlético), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).


Aki kemény, hajtós meccsre - szinte már labdás verekedésre - vágyik, annak az Osasuna fightereit ajánljuk.


Erőn felül teljesített a Mallorca is: a szezon elején kiürült a klubkassza, lelépett az edző, minden eltörni látszott; a csapat mégis összekapta magát (utolsó hét mecscséből például ötöt megnyert).


Volt idő, amikor az FC Sevilla még Európát riogatta az UEFA-kupában, mára sajnos nyomokban sem idézi egykori önmagát, Jesús Navasból nem lett messiás, Frédéric Kanouté pedig bejelentette távozását (ideje volt).


Baszk futballforradalomról írtunk tavasszal, de a Bilbao nem bírta a terhelést: Bielsa tinédzserei két kupadöntőbe is bejutottak, a bajnokságban azonban eltévedtek, összevissza bolyongtak, s végül a 10. helyen kötöttek ki.


A Getafe a "masszív középcsapat" szinonimája, mégsem dicsérnénk őket, mert az utolsó fordulóban látványosan odaadták a 3 pontot a kiesés elől menekülő Zaragozának.


Edzőváltások a La Ligában

Mallorca, Michael Laudrup helyett Joaquín Caparrós

Santander,  Hector Cúper helyett Juanjo González

Villarreal,  Juan Carlos Garrido helyett José Francisco Molina

Atlético Madrid,  Gregorio Manzano helyett Diego Simeone

Zaragoza, Javier Aguirre helyett Manolo Jiménez

Granada, Fabri González helyett Abel Resino

Gijón, Manolo Preciado helyett Javier Clemente

Sevilla, Marcelino Garcia Toral helyett Míchel

Santander, Juanjo González helyett Álvaro Cervera

Villarreal, José Francisco Molina helyett Miguel Angel Lotina


Különös galeri a Real Sociedad: sajátos felfogásban, furcsa szabályok szerint futballozik, ahol mintha a félpályáról szerzett találatok számítanának (lásd Inigo Martinez "hétmérföldes gólját" a Bilbao és a Betis ellen).


Látványos, sokpasszos focival próbálkozott a Betis Sevilla - a szándékot értékeljük, a kivitelezést inkább nem minősítenénk; jelest csak a szurkolók kapnak, a milliónyi pénztárgépszalagért.


Ez lehetett volna az Espanyol szezonja, amely télen még az 5. helyen állt, és a holdfényes januári éjjeleken a Bajnokok Ligájáról álmodott, egészen addig, amíg a Spanyol Kupa negyeddöntőjében kapott egy balegyenest a harmadik ligás Mirandéstól. Onnantól kezdve mindenki feltörölte vele a padlót.


Tíz mérkőzésen egyetlen győzelem - ilyen gyászos sorozattal várta az utolsó fordulót a Rayo Vallecano, hogy aztán a Granada elleni kiki meccsen Raul Tamudo a 91. percben befejelje (lesről) a bennmaradást érő gólt.


Megmenekült a Zaragoza is, amely az utolsó hat fordulóban a megszerezhető 18 pontból 15-öt begyűjtött.


Senkinek nem tűnt volna föl, ha kiesik a Granada - idén ez elmaradt, de ami késik, nem múlik.


Ősszel még BL-csoportmeccs a Bayern München ellen, tavasszal kiesés az élvonalból: ez a Villarreal gyors szezonleltára. Most már bevallhatjuk: 2007 őszén éppen a Villarreal miatt zarándokoltunk el Mladá Boleslavba. Emlékeznek még arra a csapatra? Capdevila, Godín, Senna, Cazorla, Matigol, Tomasson, Nihat Kahveci... A jelenlegi edző, Miguel Angel Lotina bizonyos értelemben rekorder: a Villarreal már az ötödik csapata, amellyel kiesett a spanyol élvonalból.


A Gijónnak utoljára akkor ment a játék, amikor Abelardo őrködött a 16-os vonalán, elöl pedig Milan Luhový és Luis Enrique cirkált - de ennek már 20 éve. Kiesése nem okoz helyrehozhatatlan károkat a La Ligában, s ugyanez elmondható a Santanderről is, amelyet az indiai tulajdonos olyannyira felvirágoztatott, hogy a csapat átlagban 0,7 gólt lőtt meccsenként.


A legtöbb gól

50 Lionel Messi (Barcelona)

46 Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

24 Radamel Falcao (Atl. Madrid)

22 Gonzalo Higuaín (Real Madrid)

21 Karim Benzema (Real Madrid)


A legtöbb gólpassz

17 Mesut Özil (Real Madrid)

15 Lionel Messi (Barcelona)

15 Ángel di María (Real Madrid)

12 Cristiano Ronaldo (Real)

12 Jesús Navas (Sevilla)

 

A legjobb kapus

0,8-as gólátlag Victor Valdés (Barca)

0,84 Iker Casillas (Real Madrid)

1,17 Thibaut Courtois (Atlético)

1,2 Dudu Aouate (Mallorca)

 

A leggyakoribb eredmény

1–0 42x

1–1 41x

2–1 34x

0–0 33x

1–2 28x

 

A legtöbb gól egy meccsen

8 Barcelona–Osasuna 8–0

8 Real Madrid–Vallecano 6–2

8 Real Madrid–Osasuna 7–1

8 Sevilla–Real Madrid 2–6

8 Levante–Rayo Vallecano 3–5

8 Barcelona–Granada 5–3

 

Meccsek kapott gól nélkül

19 Barcelona

14 Atlético Madrid

14 Real Madrid

14 Valencia

 

Rúgott büntetők

12 Real Madrid

10 FC Barcelona

7 Levante

 

Átlagnézőszám

84 119 Barcelona

74 731 Real Madrid

45 236 Atlético Madrid

42 116 Valencia

40 605 Betis Sevilla

37 065 Athletic Bilbao

35 342 FC Sevilla

26 477 Espanyol

26 105 Zaragoza

26 052 Málaga

24 283 San Sebastian

20 718 Gijón

17 947 Villarreal

17 183 Osasuna

16 997 Levante

16 763 Granada

14 727 MNallorca

13 745 Santander

12 490 Rayo Vallecano

10 684 Getafe


Gazdag József


A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább