Spanyol rekordok, fejesgólok, nagy betlizők

Spanyol rekordok, fejesgólok, nagy betlizők

, ktn

Az Európa-bajnokság legérdekesebb statisztikái.



CSAPATOK


* A cseh válogatott az 1996-os Eb után másodszor jutott tovább a csoportjából negatív gólkülönbséggel.

* A csoportkör során a görögöknek öt kapura tartó lövésük volt, ezek közül háromból gól született.

* Anglia-Svédország 3-2. Az angolok történetük során először győzték le tétmérkőzésen a svéd válogatottat. A korábbi hét mérkőzésükön két svéd siker mellett öt döntetlen született.

* A cseh válogatott minden idők leggyorsabb dupláját szerezte az Eb-k története során. Csehország az A csoport második fordulójában már a 6. percben 2-0-ra vezetett Görögország ellen.

* A holland válogatott volt az egyetlen csapat a tornán, amely nem szerzett gólt a tizenhatoson belülről.

* Portugália hatodszor indult az Európa-bajnokságon, és eddig minden alkalommal továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

* A német válogatottnak a görögök elleni 4-2-es negyeddöntőbeli győzelem volt sorozatban a 15. megnyert tétmérkőzése. A csapat ezzel új rekordot állított fel.

* Franciaország az utolsó 11 Eb-, illetve vb-mérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni (Ukrajna 2-0). Az ukránok elleni győzelemre a francia szurkolóknak 2173 napot kellett várniuk, azt megelőzően 2006 nyarán győztek a Brazília elleni vb-elődöntőben.

* Az Olaszország-Anglia mérkőzésen az olaszok összesen 49 alkalommal próbálkoztak lövéssel (20 a kapura, 12 a kapu irányába, 13 blokkolva, 2 kapufa).

* Az angol válogatott játékosai a tornán játszott mérkőzéseik során mindössze 39 százalékban birtokolták a labdát.

* Az angol válogatott hét tizenegyespárbajt vívott vb-ken és Eb-ken, de ezek közül csak egyet nyert meg (a spanyolok elleni 1996-os Eb-negyeddöntőt).

* Spanyolország utoljára a 2008-as Németország elleni Eb-döntőben birtokolta kevesebbszer a labdát ellenfelénél (46,2%). Azóta zsinórban 61 mérkőzésen játszottak fölényben a spanyolok.

* A játékvezetők mindössze három tizenegyest ítéltek meg ezen a tornán - ebből kettőt a görög válogatott kapott (Lengyelország ellen Karagunisz hibázott, Németország ellen Szalpingidisz betalált), egyet pedig a németek (Olaszország ellen Özil volt eredményes).

* 22 fejesgól esett az Európa-bajnokságon, ezzel megdőlt a korábbi rekord (2004: 17).

* A spanyolok a Portugália elleni elődöntő során a 68. percben találták el először az ellenfél kapuját.

* Az olasz válogatott ötödször szerepelt Eb-elődöntőben, és ez volt az első alkalom, amikor gólt lőtt a sorozat ezen szakaszában. A válogatott korábban kétszer így is bejutott a döntőbe: 1968-ban pénzfeldobást követően, 2000-ben pedig tizenegyesek után.

* A német válogatott világbajnoki- vagy Európa-bajnoki mérkőzésen még sosem győzte le Olaszországot. Négy döntetlen mellett az olaszok négy győzelmet számlálnak (kétszer a rendes játékidő során, kétszer hosszabbítást követően verték a németeket).

* Spanyolország csapata 2006-ban 3-1-re kikapott Franciaországtól a vb nyolcaddöntőjében. A spanyolok azóta tíz mérkőzést játszottak a vb-k, illetve Eb-k egyenes kieséses szakaszában, és ezalatt egyetlen gólt sem kaptak!

* A spanyol válogatott az első európai csapat a futballtörténelem során, amely három nagy tornát (a 2008-as Eb-t, a 2010-es vébét és a 2012-es Eb-t) nyert meg zsinórban.

* Spanyolország az első csapat, amely az Európa-bajnokságok története során megvédte címét.

* Spanyolország-Olaszország 4-0. Ez volt minden idők legnagyobb arányú győzelme Eb-döntőben.


JÁTÉKOSOK


* A görög Jorgosz Karagunisz tíz Eb-mérkőzésen szerepelt, s ezeken a találkozókon nyolc sárga lapot kapott.

* Az orosz Alekszandr Kerzsakov a csoportmeccsek során 14 alkalommal próbálkozott lövéssel, de egyszer sem találta el a kaput. A másik nagy betliző a francia Karim Benzema, aki négy mérkőzés alatt 19 lövést eresztett el, de ezek egyikéből sem született gól. Benzema 22-szer próbált gólt lőni Eb-mérkőzéseken sikertelenül - ez negatív rekord a tornák története során.

* Az olasz Andrea Pirlo Horvátország elleni gólja volt az egyetlen, ami közvetlen szabadrúgásból esett az Európa-bajnokságon. Eb-meccsen ezt megelőzően a cseh Marek Heinz volt eredményes szabadrúgásból 2004-ben Németország ellen.

* Samir Nasri angolok elleni gólját 21 francia átadás előzte meg.

* Jetro Willems minden idők legfiatalabb játékosa, aki Eb-mérkőzésen pályára lépett. A belga Enzo Scifót megelőző holland focista 18 évesen és 72 naposan szerepelt a Dánia elleni találkozón.

* Milan Baros 328 percet töltött a pályán ezen az Eb-n, s ezalatt mindössze háromszor próbálkozott kapura lövéssel.

* Az Anglia-Olaszország mérkőzés első félidejében Joe Hart, az angolok kapusa 33-szor ért labdához - ennél többször csak a csapat jobbhátvédje, Glen Johnson volt aktívabb.

* Cristiano Ronaldo négy kapufát lőtt a tornán, az Eb-k során pedig összesen ötöt, amivel rekorder.

* Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic és Helder Postiga csatlakozott ahhoz a négy futballistához (Nuno Gomes, Thierry Henry, Vladimir Smicer, Jürgen Klinsmann), akik három különböző Európa-bajnokságon is betaláltak a hálóba.

* Cristiano Ronaldo eddig összesen 70 lövést küldött kapura a tizenhatoson kívülről vb- vagy Eb-mérkőzésen. Gólt azonban még nem szerzett távoli lövéssel.

* A portugál Pepe az Európa-bajnokság első négy mérkőzésén mindössze egy szabálytalanságot követett el.

* Juan Mata volt a leggyorsabb góllövő a cserejátékosok közül ezen az Eb-n. A spanyol mindössze 1 percet és 14 másodpercet töltött a pályán, amikor betalált az olaszok elleni döntőben.

* Fernando Torres az első játékos, aki két Eb-döntőben is eredményes tudott lenni. 2008-ban a spanyolok az ő góljával verték a németeket.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább