Kik lehetnek az idény új futballsztárjai?

Kik lehetnek az idény új futballsztárjai?

, focitipp.hu

Hat fiatal futballista, akik "robbanthatnak" a 2012/13-as szezonban.



Lucas Moura

A brazil Lucas Moura leigazolásával nagy vihart kavart a Paris Saint-Germain. A világuralomra törekvő párizsi egyesület 40 millió eurót fizetett a mindössze 19 éves futballistáért. Moura megszerzéséért harcban állt a Manchester United és az Internazionale is, és Sir Alex Ferguson utóbb kemény kritikával illette a párizsi egyesületet, az UEFA közbeavatkozását sürgetve a PSG agresszív piaci magatartása miatt (a franciák egy hónap alatt 140 millió eurót költöttek játékosvásárlásra). Mourának egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja, bár az is biztos, hogy véletlenül senki sem lesz 19 éves korára 15-szörös brazil válogatott. A legnagyobb dobása az volt, amikor a tavalyi U20-as kontinensbajnokság döntőjében - az Uruguay elleni 6-0 során - mesterhármast szerzett. A párizsi klubnál januárban mutatkozhat be, addig a Sao Paulóban focizik.

Név: Lucas Moura
Állampolgárság: brazil
Születési hely: Sao Paulo (Brazília)
Születési idő: 1992. augusztus 13.
Klub: Sao Paulo/PSG
Poszt: támadó középpályás/szélső



Lorenzo Insigne

A fiatal olasz focista sztár lett egy hihetetlen baki miatt lett sztár a YouTube-on: áprilisban, a Gubbio elleni másodosztályú bajnokin az üres kapu fölé pattant róla a labda - fél méterről. Ennek ellenére nagyon jó futballista. A Napoli az előző két idényben előbb a Foggiának, majd a Pescarának adta kölcsön, s a két gárdában 70 bajnokin összesen 37 gólt szerzett. Mindkétszer Zdenìk Zeman keze alatt dolgozott, de Lavezzi eladása után a Napolinak is nagy szüksége lett rá, így visszatért szülővárosába. A 21 éves Insigne Nápoly egyik legveszélyesebb övezetében nőtt fel, már iskolás korában a piacon árult, így segített be a szüleinek. "A futball mentett meg" - mondta arról az időszakról. Vannak, akik Messihez hasonlítják a mindössze 163 centiméter magas támadót, de Nápolyban már annak is  örülnének, ha Lavezzit helyettesítené.

Név: Lorenzo Insigne
Állampolgársága: olasz
Születési hely: Nápoly (Olaszország)
Születési idő: 1991. június 4.
Klub: Napoli
Poszt: támadó



Paulo Dybala

"Ő az új Kun Agüero" - mutatta be a Palermo szerzeményét idén nyáron Maurizio Zamparini, a klub elnöke. Zamparini szeret túlozni, de ezúttal érdemes odafigyelni rá: korábban a Palermo olyan csillagokat hozott Dél-Amerikából Európába, mint Edinson Cavani (2007) és Javier Pastore (2009). A palermóiak 12 millió eurót fizettek az Instituto de Córdoba együttesének az argentin focistáért, akinek egyébként az argentin mellett olasz és lengyel útlevele is van (apai nagyapja Lengyelországból származik). Dybala 40 bajnokin 17 gólt szerzett a klubjában, és úgy lehet a Serie A sztárja, hogy korábban még egyetlen első osztályú meccset sem játszott, hiszen a córdobai gárda az argentin második vonalban szerepel. "Az álmom, hogy egyszer együtt edzhessek Messivel" - szerénykedett Dybala, akinek egyelőre Palermóban kell bizonyítania rátermettségét.

Név: Paulo Dybala
Állampolgárság: argentin
Születési hely: Laguna Larga, Córdoba (Argentína)
Születési idő: 1993. november 15.
Klub: Palermo
Poszt: támadó középpályás/csatár



Sergio Canales

Még csak 21 esztendős, de a Valencia már a harmadik klubja. Sergio Canales 2008 őszén mutatkozott be a Racing Santanderben, két évre rá pedig a Real Madridba igazolt. A királyiak hatéves szerződést kötöttek vele, majd 2011 nyarán kölcsönadták a Valenciának, miután Madridban kevés játéklehetőséget kapott. A valenciai szezon jól indult Canales számára, csakhogy egy súlyos térdsérülés miatt fél évig nem léphetett pályára. A Valenciánál ennek ellenére nagyon bíznak benne, idén nyáron megkínálták egy ötéves kontraktussal, s 7,5 millió euróért végleg meg is vették a Realtól. A korosztályos spanyol válogatottakban eddig 36 mérkőzésen szerepelt, és a higanymozgású, technikás középpályást várhatóan a "nagycsapatban" is láthatjuk majd, Xaviék oldalán.

Név: Sergio Canales
Állampolgárság: spanyol
Születési hely: Santander (Spanyolország)
Születési idő: 1991. február 16.
Klub: Valencia
Poszt: támadó középpályás



Xherdan Shaqiri

Koszovói származású albán, aki a svájci válogatottban futballozik, s aki idén nyáron tette át székhelyét Bázelből Münchenbe (a Transfermarkt szerint a Bayern nyolcmillió euró körüli összeget fizetett érte). Shaqiri Svájcban töltötte gyermekkorát, 18 évesen pedig profi szerződést kapott az FC Baseltől. A ballábas szélső 90 bajnokin 29 gólt szerzett a svájci élvonalban, és különösen Angliában figyelhettek fel a nevére, 2011 szeptemberében ugyanis elképesztő bombagólt lőtt az angoloknak, három hónappal később pedig a Basel éppen Shaqiri két gólpasszának köszönhetően győzte le (s ezzel búcsúztatta is) a Manchester Unitedet a BL csoportkörének utolsó fordulójában. Áprilisban aztán - még bázeli színekben - ollózott egy gólt a Luzernnek, a Bayernben pedig mindjárt az első tétmérkőzésén betalált (Ligakupa), s akár a zűrös Robbent is kiszoríthatja a csapatból.

Név: Xherdan Shaqiri
Állampolgárság: svájci
Születési hely: Gnjilane (Jugoszlávia)
Születési idő: 1991. október 20.
Klub: Bayern München
Poszt: szélső



Joe Allen

A Liverpool 15 millió fontot fizetett érte a Swansea-nek. Ez az összeg túlzónak tűnik, de ha csak a fele igaz annak, amit Joe Allenről állítanak, akkor a vörösök jó vásárt csináltak vele. Allen szerződtetését az új liverpooli tréner, Brendan Rodgers szorgalmazta: az alacsony termetű (168 cm) középpályás ugyanis okos, intelligens és fürge futballista, aki remekül osztogat (á la Xabi Alonso). S mivel Rodgers a gyors labdajáratásra építi taktikáját, ehhez éppen ilyen spílerre van szüksége, nem a lomha Adamre vagy a lassú felfogású Hendersonra. Statisztikai adalék: a Premier League tavalyi szezonjában Allen 91%-os pontossággal passzolt (ezzel lekörözte még a barcelonai Iniestát is). Az Anfield Roadon mindenesetre abban bíznak, hogy Allenből egyszer majd olyan liverpooli ikon lesz, mint jeles walesi elődeiből, John Toshackból és Ian Rushból.

Név: Joe Allen
Állampolgárság: nagy-britanniai
Születési hely: Carmarthen (Wales)
Születési idő: 1990. március 14.
Klub: Liverpool
Poszt: középpályás


(ktn, gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább