Ferguson: ezerszer!

Ferguson: ezerszer!

, ktn

Sir Alex Ferguson az ezredik bajnokiján ült a manchesteri kispadon. És más történetek Angliából.



Találós kérdés: három meccs után melyik csapat áll a tabella harmadik helyén a Premier League-ben? A West Bromwich Albion. A birminghamiek a harmadik fordulóban 2-0-ra megverték a két győzelemmel rajtoló Evertont, így hét ponttal állnak a tabellán, minden idők legjobb szezonrajtját produkálva az élvonalban. Pedig a WBA-t sokan féltették, amikor eldőlt, hogy Roy Hodgson az előző idény végén végleg átül az angol válogatott kispadjára. A helyére érkező Steve Clarke sötét lónak tűnt, korábban csak ifjúsági trénerként, illetve másodedzőként dolgozott olyan csapatoknál, mint a Chelsea, a West Ham és a Liverpool. Clarke azonban eddig bizonyított, és csak azt róhatjuk fel neki, hogy az utóbbi két meccsen Gera Zoltánt a cserepadra száműzte. Az eredmények azonban őt igazolják, a WBA pedig nemcsak előkelő helyen áll, hanem az Everton mellett túl van a Tottenham és a Liverpool elleni bajnokiján is.

Apropó, Tottenham. Négy év óta a mostani a legrosszabb szezonrajt, amelyet a Tottenham produkál, a Spurs a Norwich ellen csak 1-1-re volt képes a White Hart Lane-en. Andre Villas-Boas menedzser további türelmet kért a szurkolóktól, sokaknál azonban betelt a pohár, a játékosokat fújolás kísérte az öltözőbe. Négy meccs, két pont - ez a Tottenham mérlege, és ha a vezetők türelme is elfogy, aligha lesz olyan klub Angliában, amely egyhamar leülteti kispadjára a Mourinho-utódnak kikiáltott AVB-t. Igaz, a portugálnak van még ideje, csak 34 éves.


Mélyponton a Liverpool. A vörösök már a csütörtöki Európa-liga selejtezőben is majdnem megégtek a Hearts ellenében. Aztán jött az Arsenal elleni vasárnapi bajnoki, ahol a hajrában a csapat játékosai és edzői lehorgasztott fejjel ültek a kispadon. Volt oka a letargiának, az Arsenal 2-0-ra vezetett, a Pool játéka pedig teljesen reménytelennek tűnt. A legnagyobb tapsot Steven Gerrard kapta, aki a 88. perc környékén becsúszva szerelte a szögletzászlónál Vermaelent. Ennyi. A Liverpool ötven évvel ezelőtt kezdte ilyen rosszul a szezont (három meccs, egy pont), Brendan Rodgers pedig szinte lehetetlen helyzetbe került. Pepe Reina lassan minden meccsen egy gólt ajándékoz az ellenfélnek. A védelem romokban, Santi Cazorla vezérletével a londoniak úgy szaladtak át a középpályán, mint kés a vajon, ráadásul Gerrard csak halvány árnyéka önmagának. A fényt az alagút végén Raheem Sterling jelentheti, a Liverpool legjobbja egy 17 éves futballista volt az Arsenal ellen.


A Manchester United legjobbja pedig Robin van Persie volt a Southampton ellen, a klub aranyhalat fogott a mesterhármast szerző hollanddal. A United drámai körülmények között nyert, az újonccsapat a 87. percig 2-1-re vezetett. RVP amúgy mesternégyest is elérhetett volna, azonban a 68. percben büntetőt hibázott. A nap igazi főszereplőjének mégis Sir Alex Ferguson számított, aki ezredik alkalommal ült bajnoki mérkőzésen a Manchester United kispadján. Akár ezredik, akár nem, ezt a meccset aligha felejti.


Tények & érdekességek

Edin Dzeko szerezte meg a 200. bajnoki gólt Roberto Mancini regnálása alatt a Manchester Citynél. A City ezzel került 2-1-es előnybe a QPR ellen.


West Ham-Fulham 3-0. Ez volt az ötvenedik londoni derbi, amelyen a Fulham vereséget szenvedett.


Az Arsenal elleni utolsó tizenegy bajnokija közül a Liverpool csupán egyet tudott megnyerni.


Joe Allen (Liverpool) százszázalékos pontossággal passzolt (39/39) az Arsenal elleni mérkőzés első félidejében.


Még csak a harmadik fordulónál járunk, de Rickie Lambert (Southampton) már betalált a Manchester City és a Manchester United ellen is. Ez az előző idényben csak Defoe-nak és Crouch-nak sikerült.


A Manchester United 1983 óta először nyert meg olyan bajnokit, amelyen a 85. percben még hátrányban volt.

A Manchester United ebben a bajnokságban már több pontot (6) szerzett vesztett állásból, mint az előző szezon 38 mérkőzésén összesen (3).


Robin van Persie (ManU) az utolsó 58 angol bajnokiján 52-szer volt eredményes.


Végül egy érdekes adat. A Fiorentinához távozó Stefan Szavics (Mancity) a párharcai 91 százalékát megnyerte a Premier League-ben. Ezzel ő vezeti az örökranglistát azon játékosok között, akik legalább tíz Premier League-fellépést számlálnak.


Képünk forrása: The Sun

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább