Hihetetlen: Videoton–Sporting 3:0

Hihetetlen: Videoton–Sporting 3:0

, ktn

Nevezhetjük csodának is, ami csütörtökön este Székesfehérváron történt, a Videoton 3-0-ra megverte a portugál Sporting csapatát az Európa-liga csoportkörének második fordulójában.



Fantasztikus győzelem volt, a Videoton tízezer néző előtt fogadta a portugál ászokat, és már a 35. percben beállította a végeredményt. Jellemző a vendégek zavarodottságára, hogy a harmadik gól előtt Khalid Boulahrouz serdülőként is szégyellnivaló hibát vétett. Pedig Boulahrouz nem szívbajos, a beceneve "Kannibál", s 35 alkalommal játszott a holland válogatottban is. A zavar azonban nem magától alakult ki, azt a Videoton határozott, tervszerű játéka okozta, pedig Boulahrouz mellett olyan sokat próbált profik léptek pályára a zöld-fehéreknél, mint Izmajov, Pranjic vagy Gelson Fernandez.

Tippelj a hétvégi bajnokikra, és nyerj 50 eurót!

Októberben a FortunaWin és a Focitipp közös tippjátékán 150 euró kerül kiosztásra. A játék során topligás hétvégi meccsekre várjuk a tippjeiteket. További, fontos részletek a játékkal kapcsolatban >>>

A hétvégi meccsek: Newcastle-Manchester United, West Bromwich-QPR, Mainz-Düsseldorf, Hannover-Dortmund, Milan-Inter, Napoli-Udinese, Barcelona-Real Madrid, Atlético-Málaga, Marseille-PSG, Dinamo Moszkva-Anzsi Mahacskala.

A számszerű tippeket (tehát 0-0 vagy 2-1) a jatek@focitipp.hu email címre várjuk, minden héten szombat délig. A játék állása a Focitipp Facebook oldalán követhető nyomon. Nyomj egy tetsziket!


"Az a legfontosabb feladatom a segítőimmel együtt, hogy megtaláljuk a megfelelő taktikát és játékrendszert. Ma ez sikerült" - értékelt elégedetten Paulo Sousa, aki a Vidivel nagyon ráérzett arra, hogyan kell játszani a nemzetközi porondon. Tökéletesen kell kontrázni - ezzel röviden összefoglalható a Videoton taktikája. Hosszabban: fegyelmezett védő- és középpályás játék nélkül ez semmire sem volna elég. Nagyon fontos, hogy ezúttal a szélsők (Walter Lee, Felipe Oliveira) is hozzátették a magukét a csapat eredményességéhez.


Sá Pinto és a Sporting játékosai viszont egymással versengve vállalták magukra a felelősséget a kudarcért, de a tréner azért odaszúrt a magyar csapatnak: "Úgy gondolom, a hazai csapat nem játszott jól, csupán megnyerte a meccset". Szeretnénk még sokszor hallani azt a formulát, hogy "csupán megnyertük" a meccset, Sá Pinto viszont nem szívesen olvasta el a meccs portugáliai kommentárjait. "Katasztrófa, rémálom, megalázó vereség" - írták a lapok, amelyek szerint szinte biztos, hogy a Porto elleni hétvégi rangadón nem Sá Pinto ül a Sporting kispadján. A hangulatra jellemző, hogy a repülőtéren tucatnyi szurkoló várta keresetlen szavakkal a portugál küldöttséget, a klubszékház előtt pedig már hajnalban száz fő tüntetett az elnök és a tréner távozását követelve.


Az UEFA honlapja sokkolónak nevezte a mérkőzés eredményét. Tény, hogy ez volt a játéknap legnagyobb meglepetése az Európa-ligában, hiszen a magyar futballcsapatok a nemzetközi porondon évtizedenként vernek meg Sporting-szintű ellenfelet, ráadásul ez a Sporting tavaly - majdnem ugyanezzel a játékoskerettel - bejutott az Európa-liga elődöntőjébe. Alighanem ez volt az elmúlt húsz év legnagyobb sikere magyar klubcsapat részéről. Korábban csak a Ferencváros és a Debrecen jutott be valamely európai kupa csoportkörébe. A Fradi rögtön megverte a Grasshopperst (ráadásul az Üllői úton ikszelt a Real Madriddal is), s bár talán a zürichi győzelem volt minden idők egyik legemlékezetesebb magyar érdekeltségű kupameccse, ez a Sporting magasabbra taksált gárda, mint amilyen a Grasshoppers volt. A Debrecen már kevésbé bizonyult sikeresnek a főtáblán, 11 vereség mellett egy győzelemre futotta a Loki erejéből, az EL csoportkörének utolsó fordulójában tét nélküli mérkőzésen verte az olasz Sampdoriát.


Magyar sikerről beszélünk a Videoton kapcsán, de azért ehhez csendben tegyük hozzá, hogy a fehérváriak csapatában (a szerb-magyar állampolgárságú Nikolicsot nem számítva) mindössze két magyar futballista jutott szóhoz kezdőként.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább