Az örmény zseni, az új Pirlo és a horvát Messi

Az örmény zseni, az új Pirlo és a horvát Messi

, ktn

Feltörekvő sztárok Európából. Vannak, akik már a BL-ben bizonyítanak közülük, mások még alig töltötték be a 16. évüket. Öt miniportré.



Henrik Mkhitarjan (Sahtar Donyeck)
Az ősz legnagyobb felfedezettje talán egy örmény futballista, Henrik Mkhitarjan, a Sahtar Donyeck támadó középpályása. A 23 éves játékos már feltűnt a 2012-es Eb-selejtezőkön is, ahol hat góljával megszerezte a B csoport gólkirályi címét, a Sahtar idei tizenhárom mérkőzésén pedig tizenötször volt eredményes. Legutóbb az örmény válogatott játékosaként talált a kapuba Olaszország ellen. Abban a gólban minden benne volt, ami a játékát jellemzi. Villámgyors ritmusváltással faképnél hagyta az olasz fedezetsort, könnyed, légies mozdulattal eltolta a labdát Barzagli mellett, majd laposan kilőtte a hosszú sarkot. Mkhitarjant élmény nézni, lenyűgöző eleganciával és egyszerűséggel teszi a dolgát, semmi allűr, semmi sallang. A donyecki szurkolók és csapattársak önfeláldozásáért és intelligenciájáért is tisztelik, ez utóbbit mi sem jellemzi jobban, mint hogy öt nyelven beszél. A hatodik a futball nyelve, abban Mkhitarjan tökéletes.



Állampolgárság: örmény
Születési hely: Jereván (Örményország)
Születési idő: 1989. január 21.
Klub: Sahtar Donyeck
Poszt: támadó középpályás


Marco Verratti (PSG)
Cesare Prandelli szerint az olasz futball szégyene, hogy nyáron a 19 éves Marco Verratti nem valamely olasz nagycsapathoz, hanem a Paris Saint-Germainhez igazolt. S bár Párizsban nem ő volt a legnagyobb név az érkezők között, eddig a csapat összes idei bajnokiján szóhoz jutott, s a PSG mindkét BL-meccsét is végigjátszotta. Nem véletlenül vették meg a futball új milliárdosai: tavaly Zdenek Zeman egyik kulcsembere volt abban a Pescarában, amely 1992 után ismét kiharcolta a feljutást a Serie A-ba. Egyetlen nagy veszély leselkedik rá, mégpedig az, hogy a közvélemény egyöntetűen őt tartja az új Andrea Pirlónak - ez a jelző azonban már nem kevés fiatal olasz focistát agyonnyomott. Őt viszont nehéz agyonnyomni: 165 centi magas, a teste tömény izom. Talán ez a szívósság imponál a csapattársainak is: "Verratti nem jó, Verratti nagyszerű" - mondta róla Zlatan Ibrahimovic. Ha pedig ő mondja...



Állampolgárság: olasz
Születési hely: Manoppello, Pescara (Olaszország)
Születési idő: 1992. november 5.
Klub: Paris Saint-Germain
Poszt: középpályás


John Guidetti (Manchester City)
Apai nagyapja olasz, anyai nagyanyja félig brazil, de ő már svéd. Szülei munkája miatt több évig Kenyában élt, ott focizott a Ligi Ndogo és az Impala Bromma Boys csapatában is, de a legtöbbet alighanem a kenyai utcagyerekektől tanulta. 2009-ben a Manchester City U18-as csapatához került, ahol lenyűgöző mérleggel zárt (13 meccs, 13 gól). Az első felnőtt szezonja még ennél is lenyűgözőbb volt, a Feyenoordban 23 mérkőzésen húsz gól mellett volt még nyolc gólpassza is. 2011 és 2012 fordulóján ment neki a legjobban, a Feyenoord egymást követő három hazai bajnokiján is mesterhármast szerzett - a holland bajnokságban ez még Romáriónak és Ronaldónak sem sikerült. Guidettit azonban nem érdemes a brazil zsonglőrökhöz hasonlítani, bár a labdával sem bánik rosszul, bikaerős játékosnak számít (Ronald Koeman szerint legalább olyan jó lesz, mint Ibrahimovic). Addig várnunk kell, míg ezt a szintet eléri, jelenleg sérült, és a ManCityél a kezdőbe kerüléssel sem lesz könnyű dolga.



Állampolgárság: svéd
Születési hely: Stockholm (Svédország)
Születési idő: 1992. április 15.
Klub: Manchester City
Poszt: csatár


Granit Xhaka (Mönchengladbach)
Behrami, Dzemaili, Mehmedi, Shaqiri - néhány név a svájci válogatott legismertebb játékosai közül, akik mind az egykori Jugoszlávia területén (Koszovóban, Macedóniában) születtek. De nincs megállás, ideje megtanulnunk a következő nevet: Granit Xhaka. A húszéves támadó ugyanabban a koszovói városban (Gnjilane) látta meg a napvilágot, mint Shaqiri, s hozzá hasonlóan ő is a svájci Basel futballistája volt. További párhuzam: nyáron mindkettejüket megvette egy patinás Bundesliga-klub, Xhakáért a Mönchengladbach fizetett nagyjából 8,5 millió eurót. Európában inkább a Bayernben játszó Shaqiri az ismertebb, egykori bázeli edzője, Thorsten Fink szerint azonban Xhaka nála is jobb futballista. Ottmar Hitzfeld sem fukarkodott a dicsérettel, Schweinsteigerhez hasonlította a tinédzsert. Mi is ismerhetjük: pályafutása első bázeli meccsén máris gólt rúgott, 2010-ben, egy Debrecen elleni budapesti BL-selejtezőn.

Állampolgárság: svájci
Születési hely: Gnjilane (Jugoszlávia, Koszovó)
Születési idő: 1992. szeptember 27.
Klub: Mönchengladbach
Poszt: támadó középpályás


Alen Halilovic (Dinamo Zagreb)
Rohan az idő. Már felnőtt fejjel izgultuk végig az Európa-bajnokságot 1996-ban. Abban az évben, amikor körképünk utolsó szereplője éppen megszületett. Alen Halilovicnak a vérében van a futball, édesapja (Sejad Halilovic) a kilencvenes évek végén harmincszor szerepelt a bosnyák válogatottban, jelenleg pedig a Dinamo Zagreb ifiedzője. A kis Halilovicról látott videó alapján rögtön látszik, hogy a fiú szupertehetség. Szőke sörénye lobog a szélben, ő pedig olyan ördöngösen cselez, mint Messi, és úgy csavarja a hosszú sarokba a labdákat, ahogy azt Alex Del Piero tette fénykorában. 2012 nyarán, a tizenhatodik születésnapján profi szerződést kapott a Dinamo Zagrebtól, ősszel pedig előbb a horvát bajnokság legfiatalabb játékosa, a második bajnokiján pedig minden idők legfiatalabb góllövője lett. Angol, spanyol és olasz topcsapatok már most vinnék, de talán nem is kell annyira kapkodniuk. A Dinamo Zagreb ificsapatában már bontogatja szárnyait a 14 esztendős Dino Halilovic is...



Állampolgárság: horvát
Születési hely: Zágráb (Horvátország)
Születési idő: 1996. június 18.
Klub: Dinamo Zagreb
Poszt: támadó középpályás


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább