Hétvégi hősök: Mata, Rooney, Dzeko, Sterling

Hétvégi hősök: Mata, Rooney, Dzeko, Sterling

, ktn

Nagy napja volt néhány futballistának a Premier League hétvégi fordulójában.



Továbbra is majdnem hibátlan Angliában a Chelsea. A kékek rázós londoni rangadót éltek túl, 4­-2-re legyőzve idegenben a Tottenham Hotspurs csapatát. A meccs hőse a spanyol Juan Mata volt, aki két gól mellett adott egy gólpasszt is. André Villas-Boas, a Tottenham menedzsere higgadtan fogadta a vereséget ("a liga legjobb csapatától kaptunk ki"), pedig a Spurs nagy esélyt szalasztott el. Egy esetleges győzelemmel a Tottenham két pontra megközelíthette volna a Chelsea-t, így viszont a különbség a két csapat között: nyolc pont.

Ugyancsak három ponttal zárta a "kanadai táblázatot" hétvégén Wayne Rooney. Csakhogy a Manchester United klasszisa a két gól és egy assziszt mellett jegyzett egy öngólt is, a Stoke elleni hazai meccs (4-2) tizenegyedik percében. A 26 éves csatárnak ez volt a hetedik mérkőzése idén a Manchester United színeiben - és ezek voltak az első góljai. Jövő héten egyébként éppen a ManUTD kap esélyt arra, hogy megállítsa a Chelsea-t, vasárnap a Stamford Bridge-en találkozik a két nagyágyú. A tét ugyanaz: egy győzelemmel a United egy pontra megközelíthető a Chelsea-t, a kékek viszont egy győzelemmel hét ponttal elléphetnének a vörös ördögöktől.

S ha már a vörösök: megszületett a Liverpool első hazai győzelme a bajnokságban. A Manchester City, az Arsenal, a Manchester United és a Stoke City után a Reading ellen végre sikerült a három pont megszerzése (1-0). Összességében sem parádézik odahaza a Pool, az Anfielden ez volt a vörösök harmadik bajnoki győzelme 2012-ben. S hogy ki lőtte a meccs egyetlen gólját? Gerrard? Suárez? Carragher? Dehogy. A 17 éves Raheem Sterling, az angol futball legnagyobb ígérete.

A Manchester City megmentője sem a csapat kezdőjében pompázó egyik klasszis volt, hanem a cserepadról előcibált Edin Dzeko. A WBA ellen az égszínkékek gól- és emberhátrányban voltak, amikor beállt a bosnyák center, és két góljával megfordította a meccset. Dzeko már öt találatnál jár ebben a szezonban, noha mindössze 281 percet játszott (azaz 56 percenként eredményes). Ugyanez a mérleg sokkal rosszabb a társak, Tévez (582/3), Agüero (250/2) vagy Balotelli (317/0) szempontjából.


Tények & érdekességek

Tottenham-Chelsea 2-4. A Tottenham zsinórban húsz, veretlenül megvívott londoni derbi után veszített ismét a White Hart Lane-en.

Manchester United-Stoke City 4-2. A United már 12 pontot szerzett idén vesztes állásból - ez a legtöbb a PL csapatai között.

Wayne Rooney a második játékos a MU történetben, aki egyazon bajnokin gólt és öngólt is szerzett. Az első: David Beckham.

Liverpool-Reading 1-0. A 17 éves és 317 napos Raheem Sterling a Premier League történetének nyolcadik legfiatalabb góllövője.

Sunderland-Newcastle 1-1. A hazaiak gólja egy newcastle-i öngól volt (Ba). A Sunderland másik öt idei bajnoki gólját Steven Fletcher szerezte.

Norwich-Arsenal 1-0. Az Arsenal 12 pontot szerzett eddig - ez a klub negyedik legrosszabb rajtja a PL-ben.

Swansea-Wigan 2-1. Michu (S) a hatodik gólját szerezte meg a meccsen - összesen nyolc kapura lövésből.


(ktn)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább