Szép volt, jó volt, ennyi volt

Szép volt, jó volt, ennyi volt

, ktn

Véget ért a Videoton számára az Európa Ligás kaland. Értékelés.



Az eredetileg csütörtökre kiírt záró mérkőzést (Sporting CP-Videoton) a nagy lisszaboni esőzések miatt csak pénteken lehetett lejátszani. Addigra azonban kiderült, hogy a meccs tét nélküli, mivel a csütörtöki Genk-Basel találkozón a felek tűzszünetet kötöttek (barátságos 0-0), a Videoton semmiképpen sem juthatott tovább a csoportjából (az már korábban eldőlt, hogy a Sporting biztosan a csoport utolsó helyén végez). A meccsről sok mindent nehéz mondani. Nem túl hangulatos találkozón a Sporting 2-1-re győzött (noha az első félidőben a Vidi akár három gólt is lőhetett volna), a brutális szabálytalanságot elkövető Sándor Györgyöt a hajrában kiállították. A lisszaboni Videoton-látogatásból más sem jött ki jól: a Sporting múzeumát meglátogató Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a klub honlapja a képaláírásban Bajnai Gordonnak nevezte.

De vissza a focihoz, pontosabban a számokhoz. A Videoton a nagy 2012-es menetelésével összesen kétmillió eurót gurigázott össze. A selejtezőkörben elért három továbbjutásért 100-100 ezer euró járt, a csoportkörbe kerülés 1,3 milliót jelentett, a két csoportköri győzelem pedig újabb 200-200 ezer euróval növelte a piros-kékek büdzséjét. A csapat összesített mérlege a sorozatban (beleértve a selejtezőket) ötven százalékos: 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség (gólkülönbség 11:9). A csoportkör mezőnyében a Videoton a 28. helyen végzett, holtversenyben a Molde együttesével. S ha még az EL-statisztikáknál maradunk: a Videoton mindenkinél kevesebb szögletet lőtt (13-at, miközben a Bilbao ötvenet), viszont a szabálytalanságok számát tekintve a Videoton volt a mezőny egyik legtisztábban játszó csapata (csak négy klub játékosai követtek el kevesebb faultot, mint a Vidi focistái).


Persze, a statisztikáknál sokkal fontosabb, ami a pályán zajlott. A Videoton két mérkőzést nyert a csoportkörben, és az eddigi legjobb magyar szereplést mondhatja magáénak azóta, amióta az UEFA bevezette a csoportkörök rendszerét az európai kupaporondon. Paulo Sousa csapata nem hajtott végre futballforradalmat: a betonbiztos védekezésből indított gyors kontrajáték receptjét nem a portugál tréner találta ki. Ami mindenképpen pozitív, az a csapat védekezése, a fehérváriak mindössze nyolc gólt kaptak a csoportkörben, s ha ehhez hozzávesszük a selejtezők mérlegét, akkor 12 mérkőzésen csupán kilencet. (Összehasonlításképpen: a Debrecen a 2010/11-es szezon során a különböző selejtezőkben és az EL csoportkörében összesen 22 gólt kapott.)


Tegyük hozzá ehhez azt is, hogy a Videoton az EL-ben egyetlen komoly sztárcsapattal sem találkozott. Legerősebb riválisa az a Sporting volt, amely az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb válságát éli át, a szép támadófocit bemutató Genk és az alaposan meggyengült Basel nem éppen topligás szint. Az érem másik oldala: a Videoton már a selejtezőkben is olyan csapatokkal találkozott, amelyek elfértek volna a csoportkörben is. A Trabzonspor, Slovan, Gent, Videoton négyes sem tűnik sokkal gyengébbnek, mint az Európa Liga idei szezonjának G csoportja. Ami a Vidi hat idei ellenfelében közös: mind a hat klubot magasabbra taksálják a nemzetközi kupaporondon, a Videoton azonban négyüket meg tudta verni.


"Szép volt, fiúk!" - áll a Videoton honlapján az Európa Liga logója alatt az üzenet. S ha olyan szép nem is volt, mint a nyolcvanas évek közepén, a Videoton a nemzetközi szerepléséért minden dicséretet megérdemel.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább