Dortmundtól Zambiáig

Dortmundtól Zambiáig

, focitipp.hu

Az év csapatai

Fantasztikus a Barcelona és a spanyol válogatott is, de minket igazán a Borussia Dortmund nyűgözött le 2012-ben.1. Borussia Dortmund
Jürgen Klopp új korszakot nyitott a Dortmund történetében, és a klub fejlődése töretlen a karizmatikus tréner irányítása alatt. Az eddigi legjobb Klopp-év a 2012-es: a BVB rekordpontszámmal nyert német bajnoki címet, a BL-ben pedig a Real Madridot, az Ajaxot és a Manchester Cityt oktatta.

2. Spanyolország
Nyilván Spanyolországnak kellett volna a lista élén végeznie. De nem végzett ott, mert az Európa-bajnokságon nem ájultunk el a spanyoloktól. Sőt, olykor kifejezetten untuk őket. Majd meggyónjuk.


3. Juventus
A Juventus nyáron veretlenül szerzett olasz bajnoki címet, ősszel pedig veretlenül lett csoportelső a Bajnokok Ligájában. Csúcsmeccsük a Chelsea elleni 3-0 volt, ezzel a zebrák ismét visszatértek Európa topklubjai közé. Éppen itt volt az ideje.


4. Chelsea
Ki lehet hagyni egy ilyen listáról a BL-győztest? Ugye, hogy nem. Lehet, hogy a Chelsea (főleg jelenlegi állapotát tekintve) az első tízbe sem férne be az európai klubcsapatok rangsorában, 2012 BL-tavaszát a klub igazi szurkolói azonban sosem fogják elfelejteni.


5. Olaszország
Támadó szellemű olasz válogatott - amióta Cesare Prandelli foglalta el a Squadra Azzurra kispadját, ez a kifejezés is bekerült a futballszótárunkba. Örülünk neki, a 2012-es Európa-bajnokság kellemes meglepetését az agilis, offenzív olasz válogatott okozta.


Akik kimaradtak
Figyelmes olvasóinknak feltűnhetett, hogy a Barcelona hiányzik a listáról. Mindazonáltal: megnyerte a spanyol bajnokságot a Barcelona? Nem. Megnyerte a Bajnokok Ligáját a Barcelona? Nem. Ettől függetlenül persze, a Barcelona a világ legjobb csapata. A második legjobb pedig a Real Madrid, de az őszi szezont a blancók egyszerűen elcsalták. Vagy ott a Bayern München, amely idén triplázott: ezüstérmes lett a BL-ben, a német bajnokságban és a német kupában is. Megbocsátunk a Sahtar Donyecknek is. A "dániai blamázs" ellenére itt a helyük a braziloknak, vagyis az ukránoknak is. S végül, de nem utolsósorban a focitipp erkölcsi győztese: Zambia válogatottja. A zambiaiak történetük során először nyertek Afrikai Nemzetek Kupáját. A gaboni Libreville-ben, néhány kilométerre attól a partszakasztól, ahol 1993-ban a minden idők legjobb zambiai fociválogatottjának játékosait szállító repülőgép a tengerbe zuhant.


Az év csapata a focitipp szerint

2011

2010

2009
2008
2007
2006

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább