Elkobzott transzparens, letiltott partjelző

Elkobzott transzparens, letiltott partjelző

, hb

A nap témája

Tanulságos történet kitartó szurkolókról, egy korrekt partjelzőről és az FA teljhatalmáról.



A hétvégén a Manchester City fontos rangadót nyert az Arsenal otthonában, a bajnok 2-0-ra verte a meccs nagy részében emberhátrányban futballozó londoniakat. A mérkőzés előtt az angol sportújságok két dologról cikkeztek. Egyrészt felhívták a figyelmet arra, hogy a manchesteriek öt mérkőzés óta képtelenek betalálni az Emirates-ben, másrészt aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Arsenal 62 fontra (közel 22 ezer forintra) emelte a vendégszektorba szóló jegyek árát, így a meccsre csak 2000 fanatikus manchesteri szurkoló utazott el. A hazai drukkerek ezzel szemben már 10 és 15 font között megválthatták jegyeiket az átlagos helyekre.

A City szimpatizánsai a meccs közben egy transzparensen üzentek a londoni vezérkarnak, de a zászlót a biztonsági emberek - két rendőr jelenlétében - rögtön elvették tőlük. Pedig a transzparensen csupán ennyi állt: "62 font!! Hol fog ez megállni?" A rövid ideig látható feliratot a City játékosai valószínűleg nem vették észre, a meccs lefújása után azonban ritkán tapasztalható dolog történt. Egy kamera rögzítette, ahogy a mérkőzés egyik partjelzője, John Brooks felhívja Joleon Lescott figyelmét arra, hogy köszönjék meg a szurkolóknak a bíztatást: "62 fontot fizettek a jegyért, menjetek oda hozzájuk" - tanácsolta az asszisztens.





A beszélgetés hamar felkerült a videó megosztó portálokra - John Brooks nagy bánatára. Néhány óra múlva a fiatal partjelző neve eltűnt a hétvégi Premier League-fordulóban szereplő játékvezetők listájáról, és kiderült az is, hogy - az előzetes kiírástól eltérően - nem működhet közre a West Brom és a QPR FA-kupa meccsén. A szövetség mindezt figyelmeztetés és indoklás nélkül intézte el, a hírek szerint még maga Brooks is a sajtóból értesült arról, hogy nem kell készülnie a találkozókra.


Sok-e a 62 font?


A találkozó után az elkobzott transzparens készítője, Richard Taylor egy hosszabb interjút adott a Guardiannek, amelyben elmondta, hogy a 62 fontos jegyár miatt a mérkőzésre készülő háromezer szurkolónak több mint az egyharmada lemondta az utazást. A City-fanatikus ingatlanügynök az összehasonlítás kedvéért megemlítette azt is, hogy az előző idegenbeli, Southampton elleni meccsen a legjobb belépőért is csak 35 fontot fizettek ki a világoskék drukkerek, a Dortmund elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-találkozóra pedig 24 fontért válthattak jegyet. Egy másik rajongó egy fórumhozzászólásban azt ecsetelte, hogy a belépője több pénzbe került, mint a vonatjegye, az étkezése, és a meccset követő italozása együttvéve. Az Arsenal vezérkara azonban nemcsak a City-szurkolókat bünteti a magas belépőárakkal: az Emirates-ben a csúcskategóriás jegy 126 fontba kerül. Ugyanez a belépő a Liverpool stadionjában 48 font.


Az FA intézkedései amellett, hogy kicsinyesek, még következetlenek is. A találkozó után ugyanis a Premier League főigazgatója, Richard Scudamore is kijelentette, hogy szimpatizál a City-szurkolókkal, és úgy érzi, az Arsenal számára jó figyelmeztetés volt, hogy a vendégek nagy része bojkottálta a meccset. "Ez már túl sok volt nekik, és ezt hatásos módon közölték az Arsenallal. A kiesett pénz egyértelmű büntetés" - nyilatkozta Scudamore a BBC-nek. A PL-igazgatót egyelőre senki sem merte megvádolni részrehajlással.


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább