Vörös Lobogó és Ajax-faló Vasas

Vörös Lobogó és Ajax-faló Vasas

, focitipp.hu

A Focitipp retrózik: tegyen velünk egy rövid sétát az 50 évvel ezelőtti BEK-be. Meg fog lepődni: az MTK például tizet rúgott két meccsen az Anderlechtnek.



Számok, csodálatos számok. A Focitipp soha nem titkolta gyengéd érzelmeit a statisztikák és a régi tabellák iránt. Most az 50-es éveket választottuk, és a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Az 1955-ben rajtoló sorozat a Real Madrid belügye volt: a királyi gárda az első 5 kiírást megnyerte. De azért voltak érdekességek...

Milutinovics ámokfutása

Mond valamit önöknek az a név, hogy Milos Milutinovics? Nem? Talán az idősebb portugál drukkereket kellene kérdeznünk. A Sporting Lisszabon ugyanis az 1. fordulóban a hazai 3:3 után 5:2-re kikapott a Partizan Belgrádtól - vagyis inkább Milos Milutinovictól, aki a két meccsen 6 gólt lőtt a lisszaboniaknak. A Partizan végül a negyeddöntőig jutott, ahol az első meccsen 4:0-ra kikaptak a Bernabéuban a Realtól, a visszavágón azonban Milutinovic megint ámokfutást rendezett, de ez csak a 3:0-ás Partizan-győzelemre volt elég. Meglepően könnyedén vette az első akadályt a Vörös Lobogónak keresztelt MTK is: a kék-fehérek a belga Anderlechtet verték odahaza 6:3-ra, idegenben 4:1-re, a következő körben viszont a Stade Reims elleni duplapárharc egyértelmű francia sikert hozott. Az Anderlecht akkoriban nem volt egy világverő csapat - egy évvel később a BEK-ben a Manchester United került az utukba, s bár a brüsszeli lilák odahaza nagynehezen még kibekkelték az elfogadható 0:2-es vereséget, az Old Traffordon ájultra verték őket: 0:10! Villámrajtot vett a Rapid Wien is: Bécsben 6:1-re legyőzték a PSV Eindhovent. Aztán az a Milan következett, amelyik nagynehezen jutott túl a Saarbrückenen (a hazai 3:4 után idegenben 4:1-re nyertek a rossonerik): AC Milan-Rapid Wien 7:2. A bécsi bosszú ideje két évvel később jött el, akkor a Rapid 5:2-re verte otthon a Milant - de a továbbjutáshoz ez sem volt elég...
BEK 1955/56 >>>

Luxemburgi lecke

Lehet, hogy Luxemburgban is így sóhajtoznak: hja igen, azok az ötvenes évek... A Spora Luxemburg csapata a BEK-ben 4:3-ra kikapott a Borussia Dortmundtól idegenben, a visszavágón pedig 2:1- re nyert. A mai szabályok szerint ezzel a Spora Luxemburg jutott volna tovább, az akkori előírások értelmében azonban újrajátszás következett. A luxemburgiak hitüket vesztették, és az ismételt meccsen 7:0-ra kikaptak. Csúfos vereséget szenvedett a Dinamo Bukarest is: a románok előbb a Galatasarayt búcsúztatták, hogy aztán a CDNA Szófia 8:1-re verje őket.
BEK 1956/57 >>>

A Wismut Aue különös szenvedélye

Ilyen félelmetes csapat volt akkoriban a CDNA Szófia, de még félelmetesebb volt a Vasas: a budapesti piros-kékek egy évvel később a BEK első fordulójában Szófiába látogattak, s amikor a 38. percben a bolgárok már 2:0-ra vezettek, aligha gondolta volna valaki, hogy a vége könnyed Vasas-továbbjutás lesz. Az idegenbeli 1:2 után a Fáy utcában 6:1-re nyert a Vasas (Csordás 3 gól), aztán jöhetett a Young Boys Bern (2:1, 1:1, Csordás 2), majd a negyeddöntőben az Ajax Amszterdam (4:0, 2:2, Csordás 1), az elődöntőben pedig a Real Madridot is legyőzték 2:0-ra (Csordás 1), bár a madridi 0:4 (Di Stefano 3) után ez nem jelentett továbbjutást. A Real pazar formában játszott, a negyeddöntőben pl. a Sevillát 8:0-ra verték odahaza (Di Stefano 4). Ebben a szezonban figyeltünk fel a Wismut Aue különös szenvedélyére: a keletnémet bajnokcsapat jól érezte magát a BEK-ben, ezért ha lehetett, minden körben 3 meccset játszott: előbb a Gwardia Warszava ellen, majd egy évvel később a Petrolul Ploiesti és a Young Boys Bern ellen is ismételt, harmadik meccsek döntöttek.
BEK 1957/58 >>>

Wiener SC�Juventus 7:0

Cudar idők - alighanem így emlékszik vissza erre a szezonra a Drumcondra Dublin krónikása. Nem csodálkozunk: az írek mindjárt az első kör első meccsén 8:0-ra kikaptak az Atletico Madridtól. Az, hogy az MTK 6:0-ás összesítéssel búcsúztatta a lengyel Polonia Bytom csapatát, nem volt meglepetés. Az viszont annál inkább, hogy a Wiener SC a torinói 1:3 után Bécsben 7:0-ra legyőzte a Juventust! A negyeddöntőben aztán ők kaptak egy hetest Madridban a Realtól - Di Stefano négyet lőtt. S a negyeddöntőnél maradva: ma alighanem meglepődnénk az ilyen párosításokon: Stade Reims-Standard Liege, Wismut Aue-Young Boys Bern...
BEK 1958/59 >>>

Magyar gólok, katalán színek

Hiába vezetett a Csepel idegenben 1:0-ra, otthon pedig 1:0-ra és 2:1-re is a Fenerbahce ellen, a végén 4:3-as összesítéssel a törökök jutottak tovább. Magyar gólok persze voltak, de a Barcelona színeiben: a katalánok Kubala László három találatával 5:1-re verték az AC Milant, majd a következő körben Wolverhamptonban nyertek 5:2-re úgy, hogy Kocsis 4 gólt lőtt... A döntő is emlékezetes: a Real Madrid-Eintracht Frankfurt (7:3) fináléban Puskás 4-szer talált be. De ne higgyék, hogy az egy harmatgyenge Eintracht volt: a németek a Glasgow Rangers legyőzésével kerültek a döntőbe, de talán helyesebb lenne azt írni: a Rangers kiütésével: a frankfurti 6:1 után Glasgow-ban 6:3-ra nyertek. Érdekesség, hogy abban a kiírásban szerepelt egy szlovák csapat, a Cervena Hviezda Bratislava is: a CH előbb az FC Portóval, majd a Glasgow Rangersszel találkozott: ugyanazokkal az ellenfelekkel, mint idén az Artmedia.
BEK 1959/60 >>>



*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább