Formálódik a nagy Juve

Formálódik a nagy Juve

, ktn

Sorozatban a nyolcadik bajnokiját is megnyerte a Juventus - a tavaszi hadjárat scudettót ért a zebramezesek számára.




Gyenge mérkőzés után is ünnepelhettek a Juventus szurkolói. A zebrák Arturo Vidal tizenegyesből szerzett találatával 1-0-ra megverték a kiesés ellen küzdő Palermót, ezzel megszerezték történetük 29. (a drukkerek szerint 31.) scudettóját Olaszországban. Viszonylag sima volt ez az idény a csapat számára, a szezonból három forduló még hátra van, de a zebrák 11 pontos előnye már behozhatatlan. Tavaly - amikor a Juventus veretlenül lett bajnok - legalább volt egy kemény üldözője, a Milan csak az utolsó előtti fordulóban adta meg magát, miután 4-2-re elveszítette a városi derbit az Interrel szemben (a Juve pedig nyert Cagliariban). Idén négy vereség is becsúszott a bajnokságban, csakhogy most a Juventus nem játszott 15 döntetlent (!), ahogy tette azt egy évvel ezelőtt.

A Juventus sikerének titka a masszivitás. A jelenlegi olasz mezőnyből a torinói csapat kimagaslik. Csapatként, mert a játékosok közül sokan nem játszottak csúcsformában. Az előző szezonhoz képest Pirlo jelentősen halványult, Vucinic minden második meccsén csak botladozott, Kwadwo Asamoah tavaszra visszaesett, Marchisio rengetegszer eltűnt, Matri mintha soha nem is lett volna ott, s még Buffonnak is voltak potyái. Csakhogy a Juventus hétről hétre mindenkit ledarált, s a második forduló óta őrzi első helyét a táblázaton. De az aranyéremhez kellett a riválisok gyengesége is. A szezont botrányosan kezdő Milan a 8. forduló után még csak a 15. helyen állt, a Napoli pedig képtelen volt tartósan jó eredményeket produkálni.  

A Juventustól sem láttunk túl gyakran szép játékot (ezt a Zeman-féle Roma biztosította a nézők számára), de a zebrák legalább az európai porondon előrelépést mutattak. A BL-csoportkörben sikerült maguk mögé utasítaniuk a Sahtart és a Chelsea-t (az angolok elleni hazai 3-0 az idény egyik legszebb mérkőzése volt a Juve rajongói számára), majd a Celtic kiverése után a legjobb nyolc közé is bejutottak. Ott aztán jött a kijózanító pofon, kiderült, hogy ami Olaszországban bőven elég, az a nemzetközi porondon nagyon kevés. A Bayern mindkétszer 2-0-ra verte a Juventust a BL negyeddöntőjében, a párharc során a két csapat nem volt azonos súlycsoportban.

"Erősebbek vagyunk, mint tavaly" - összegezte tapasztalatait Andrea Barzagli, a Juventus bekkje. Elbizakodottságról azonban szó sincs, a játékos rögtön azzal folytatta nyilatkozatát, hogy a Bayern München elleni párharc nyilvánvalóvá tette számukra, van még hová fejlődni. Barzagli nyilatkozatához passzol Antonio Conte reakciója is. Egyelőre nem derült ki, hogy a gárdát egymás után két aranyhoz vezető tréner marad-e Torinóban, Conte előbb szeretné a stratégiai kérdéseket megvitatni a Juventus menedzsmentjével. A cél egyértelműen látszik: a Juventusnak fel kell vennie a versenyt az európai élcsapatokkal, ehhez azonban további erősítések szükségesek.

Visszatérve az idei szezonhoz: a Juve legjobbja egyértelműen Arturo Vidal volt. A chilei középpályás univerzális játékossá nőtte ki magát Olaszországban. Nemcsak védekezésben és a játék szervezésében jeleskedett, hanem a góllövésben is. Vidal jelenleg tíz találatával vezeti a házi góllövőlistát, góljai közül ötöt az elmúlt négy fordulóban szerzett, vagyis lényegében a Juve az ő góljainak köszönheti az aranyát. Dicsérhető a kőkemény, de intelligens futballistákból (Barzagli-Bonucci-Chiellini) álló védőhármas, és a szezon felfedezettje is a torinói csapatnál bontogatja szárnyait, egy higgadtabb, tapasztaltabb Paul Pogba akár Vieira-szintű erősítést jelenthet a Juve számára. S ha már Vidal gólerősségéről és az erősítésekről beszélünk: a Juventusból sokak szerint csak egy vérbeli befejezőcsatár hiányzik. A lapok főleg Ibrahimovicról és Lewandowskiról pletykálnak. Bármelyiküket is szerezné meg nyáron a Juventus, az egy újabb nagy lépés lenne előre.

Márpedig a Calciopoli pokla óta (különösen az előző két szezonban) a Juventus tervszerűen építkezik. Könnyen lehet, hogy egy újabb nagy Juventus lassú formálódásának lehetünk szemtanúi.

(ktn)

A cikk az Új Szó mellékletében jelenik meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább