A Fraditól Falcaóig

A Fraditól Falcaóig

, ktn

Szerdán a Benfica és a Chelsea csap össze az Európa-liga döntőjében. A sorozat korábbi emlékezetes fináléi közül válogattunk. Top 10.



1964/65

Juventus-FTC 0-1
A legkedvesebb emlék. Ekkoriban még Vásárvárosok Kupájának hívták a sorozatot, amelyben a magyar klubok kiváló eredményeket értek el. 1965-ös győzelme mellett a hatvanas évek végén a Fradi a Leedstől, a Dózsa pedig a Newcastle-től kapott ki a döntőben. S bár a VVK-ban is oda-visszavágós mérkőzések után hirdettek győztest, 1965-ben egyetlen torinói meccs döntött, Fenyvesi Máté fejesgóljával az FTC megszerezte az első (s mindmáig utolsó) magyar kupagyőzelmet Európában. A játékosok megható pillanatokat éltek át a mérkőzés után: a vesztes fél szurkolói a stadionban maradtak, és megtapsolták a győztest. Érdekesség: a meccs előtti tárgyalások arról rendelkeztek, hogy ha a hosszabbítás után sem született volna döntés, az UEFA mindkét csapatot győztessé nyilvánította volna!



1983/84


Anderlecht-Tottenham 1-1, Tottenham-Anderlecht 1-1 (tizenegyesekkel 4-3)
Az Anderlecht lehetett volna az első csapat, amely megvédi címét az UEFA-kupában, de a londoni visszavágón az angolok nyertek, büntetőlövések után. A Tottenham (többek között Ardilesszel és Archibalddal a soraiban) története során másodszor nyert az UEFA-kupában. Mint utóbb kiderült: a sors igazságot szolgáltatott az angoloknak. A Nottingham elleni elődöntő visszavágója előtt a belgák egymillió frankot adtak a spanyol Guruceta bírónak, aki ezért cserébe "szállította" nekik a megfelelő eredményt (így az angolok 2-0-s hazai győzelmére a brüsszeliek 3-0-val válaszoltak).


1984/85


Videoton-Real Madrid 0-3, Real Madrid -Videoton 0-1
Huszonnyolc éve szerepelt utoljára magyar csapat nemzetközi kupadöntőben, a Videoton a nagy menetelés során kiütötte a Dukla Prahát, a PSG-t, a Manchester Unitedet és a Zseljeznicsar Szarajevót is. A Butragueno, Santillana és Valdano által fémjelzett nagy Real Madriddal nem bírt, szépségtapasznak azonban a madridi győzelem is jó volt. A Bernabéuban az a Májer Lajos talált a kapuba, aki később autóbalesetben hunyt el. Ebben az idényben is felmerült egy bundavád: a Real Madrid a 2. fordulóban erős játékvezetői segédlettel búcsúztatta a visszavágót nyolc emberrel befejező Rijekát. A belga Schoeters állítólag "beszédért" állította ki a horvátok süketnéma játékosát, Damir Desnicát. 



1987/88


Espanyol-Leverkusen 3-0, Leverkusen-Espanyol 3-0 (tizenegyesekkel 4-3)
A focitörténelem egyik nagy német feltámadása. A Javier Clemente által irányított Espanyol az odavágót simán megnyerte, majd a leverkuseni mérkőzésen is biztosan tartotta előnyét (félidő: 0-0). Aztán mégis csak jött a Bayer, akkoriban még igaz volt a Lineker-tétel: a futballt tizenegyen játsszák, és mindig a németek nyernek. Ezúttal tizenegyesekkel. Bár a kameruni N'Kono kivédte Falkenmayer büntetőjét, ezután Urquiaga kapufát lőtt, Zúniga Vollborn kapusba bombázott, Losada pedig elképesztő lövéssel föld körüli pályára küldte a labdát.


1988/89


Napoli-Stuttgart 2-1, Stuttgart-Napoli 3-3
Az eredmény szoros párharcra utal, de a Napoli magabiztosan nyerte meg a trófeát, a stuttgarti visszavágón már 3-1-re is vezetett az olasz csapat. Persze Carecával, Alemaóval és Maradonával könnyű dolguk volt az Ottavio Bianchi által irányított égszínkékeknek. A Napolinak ez az egyetlen kupatrófeája, de 1989-től datálódik az olasz egyeduralom kezdete a sorozatban. Az 1999-ig lejátszott tíz fináléban egy kivételtől eltekintve mindig akadt legalább egy olasz klub, ráadásul négyszer színolasz döntőre került sor.




1992/93


Dortmund-Juventus 1-3, Juventus-Dortmund 3-0
Egy újabb német-olasz párharc, az utóbbi évtizedek egyik legsimább döntője. A Juventus ekkoriban Európa egyik legütőképesebb csapata volt, és a fináléban elsöprő játékkal verte a Borussiát, így a Juve lett az első klub, amely háromszor is elnyerte ezt a serleget. A döntőbeli hat gólból ötöt Baggio jegyzett (Dino hármat, Roberto kettőt). A Juventus máskor is megtréfálta a Dortmundot, egy évvel később az UEFA-kupa elődöntőjében búcsúztatta, majd 1995 őszén a BL-csoportkörben is megelőzte a német gárdát. A sors fintora: a legfontosabb Juve-Dortmund mérkőzésen, az 1997-es BL-döntőben a németek győztek...


2000/01


Liverpool-Alavés 5-4 (hosszabbítás után)
1997-től kezdve egy mérkőzésen dőlt el az UEFA-kupa sorsa. A dortmundi Westfalen Stadionban rendezett mérkőzés minden idők egyik legőrültebb európai kupafináléja volt. A fordulatokról mindent elmond, hogy a 4-4 után következő hosszabbítás során mindkét csapat szerzett egy-egy lesgólt. Végül aranygól döntött a Liverpool javára, a 115. percben Delfí Geli a saját kapujába fejelte a labdát, az Alavés ekkor már kilenc emberrel játszott. A spanyol kiscsapat az egyik legszenzációsabb menetelést mutatta fel a sorozat története során, kiverte az Intert, majd az elődöntőben a Kaiserslauternt (9-1-es összesítéssel!). A Liverpool pedig 2001-ben szinte mindent vitt, a csapat öt kupagyőzelmet szerzett (Ligakupa, FA-kupa, UEFA-kupa, európai szuperkupa, világkupa), Michael Owen pedig megkapta az aranylabdát. 



2002/03


Porto-Celtic 3-2 (h. u.)
Ezen a mérkőzésen lépett színre a nemzetközi porondon José Mourinho. A tréner a Portóval előbb megszerezte az UEFA-kupa trófeáját, majd egy évvel később a Bajnokok Ligájában is csúcsra vezette a portugál együttest. A kilenc portugállal felálló Porto ezüstgóllal (a brazil Derlei 115. percben szerzett találatával) nyerte meg a sevillai mérkőzést, amelyre rekordszámú skót szurkoló érkezett a spanyol városba. Nyolcvanezer!


2004/05


CSZKA Moszkva-Sporting 3-1
Ünneplésre készült hazai pályán a Sporting Lisszabon, amely a saját stadionjában fogadhatta a CSZKA Moszkvát. A meccs végére mégis a melankólia lett úrrá a portugál drukkereken, a Bajnokok Ligájából az UEFA-kupába pottyant oroszok tanári játékkal nyerték a döntőt. Hihetetlen, de a CSZKA révén ekkor nyert először nemzetközi kupát orosz klubcsapat, a "szovjet" időkből az ukrán Dinamo Kijev két, a grúz Dinamo Tbiliszi pedig egy KEK-győzelmet számlál.


2009/10


Atlético Madrid-Fulham 2-1 (h. u.)
Az első Európa-liga döntő a magyarok számára is emlékezetes, a Fulham színeiben Gera Zoltán is pályára lépett. Az angol kiscsapat hatalmas bravúrt hajtott végre a fináléba jutással, az út során búcsúztatta a Sahtart, a Juventust, az elődöntőben pedig a finálénak helyszínt adó Hamburgot is. Az Atlético azonban jobb volt, az utolsó három fordulóban egyaránt idegenben lőtt gólokkal továbbjutó spanyolok Diego Forlán duplájának köszönhették a trófeát. Az Atlético két évvel később is nyert, de a csapat sztárját akkor már Radamel Falcaónak hívták. 




(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább