Frank Lampard még mindig nyerőember

Frank Lampard még mindig nyerőember

, no

Ferguson nem hitte volna, hogy egy középpályás ennyi gólt termelhet.



Még rejtély, hogyan zajlik majd le az Európa Liga döntője ma este. Az sem biztos, hogy a Chelsea edzője pályára küldi Frank Lampardot a Benfica ellen. Pedig a legutóbbi mérkőzések tapasztalatai nyomán rájöhetett volna – mármint Benítez, a tréner -, hogy a 35. születésnapjához közeledő középpályásnak még mindig megvannak az adottságai, hogy nyerőember lehessen.


Lássuk csak: a Premier League április 21-ei fordulójában a Liverpool ellen idegenben 2-2-t játszott a Chelsea. Lampard csak a 90. (!) percben állhatott be. Egy hétre rá szintén a cserepadon kezdett, de a 26. percben Ramires lesérült, és az edző pályára küldte a veterán középpályást. Lampard aztán adott egy gólpasszt, és bevágta a büntetőt a Swansea kapujába: a Chelsea 2-0-ra győzött. Május 5-én a már bajnok Manchester United ellen az Old Traffordon végigjátszotta a mérkőzést: csapata 1-0-ra nyert. Május 8-án a Chelsea a Tottenham csapatát fogadta. Lampard végig a cserepadon ült, és együttesének csak 2-2-es döntetlenre futotta az erejéből.


Közben az Európa Liga elődöntőjének mindkét mérkőzésén (a Basel ellen) egy-egy gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. Négy nappal ezelőtt igazi erődemonstráció következett "Frank módra": Birminghamben kétszer is betalált az otthon játszó Aston Villa ellen, így a hazaiak vezető gólja után megfordította az eredményt.


Lampard május 11-ei duplája egyébként "történelmi jelentőségű" a Chelsea históriájában. Középpályás létére Frank a londoni csapatban minden idők legeredményesebb gólvágójává vált: 203 találatával túllépte Bobby Tambling csaknem félévszázados eddigi rekordját. Tambling a hatvanas években játszott a Chelsea-ben, de ő előretolt csatár volt, akinek első számú feladata, hogy a kapuba küldje a labdát. Lampard meg "csak úgy mellékesen" szerzi a találatokat, hiszen játékszervező, továbbá az osztogatás mellet a labdaszerzés minősége szintén nagyrészt rajta múlik.


Elragadtatottan értékelte teljesítményét az örök rivális Manchester United most visszavonuló mestere, Sir Alex Ferguson: "Lampard fantasztikus. Nem hiszem, hogy valaha volt még más középpályás, aki 200 gólig jutott volna. Hatalmas munkabírású játékos." Az idős menedzser azt is hozzátette: nagy bánata, hogy az ifjú Lampardot annak idején nem ő, hanem a Chelsea igazolta át a West Ham együtteséből.


Tizenkét éve szerepel a Chelsea-ben. Bajnoki címek, kupagyőzelmek fűződnek a karrierjéhez, tavaly pedig a BL-trófeát is megszerezte csapata (a tizenegyes-párbajban a Bayern München ellen Lampard nem hibázott). Az angol válogatottban 95 jelenése volt. Úgy, hogy a Liverpool kitűnő irányítója, Steven Gerrard állandó konkurenciát jelentet számára: amikor mindketten beálltak, az egy csárdában nehezen megférő két dudásra hasonlítottak. A legutóbbi világbajnokságon Lampard futballtörténeti jelenet főszereplőjévé vált. Hatalmas lövése a felső lécről a gólvonal mögé vágódott a németek elleni meccsen, de a játékvezető nem látta, és nem is adta meg a teljesen szabályos találatot. Ezután jelentek meg a nagyobb mérkőzéseken a gólvonalbírók, és vélhetően teret nyer majd a videós játékvezetés is.


A Chelsea-nél eltöltött esztendők alatt Lampard sok edzővel dolgozott együtt - a trénerekhez fűződő viszonya nem volt mindig felhőtlen. José Mourinhót viszont nagyon tiszteli, mi több: a világ legjobb edzőjének tartja. Úgy tűnik, az a hír, hogy Mourinho visszaszerződik a londoni kékekhez az új szezonra, megváltoztatta Lampard terveit. E tavasz elején még távozni készült (a Los Angeles Galaxy csapatával hozták hírbe), de a portugál szakember valószínű érkezése fordulatot hozott. Most már arra célozgat nyilatkozataiban, hogy Morinho irányításával még maradna.


Mourinho ugyanis nagyon jól tudja, hogy Lampard 35 évesen sem az a játékos, akinek az angol élvonalból menekülnie kellene.

(no)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább