Götze talán már sose játszik sárga-feketében

Götze talán már sose játszik sárga-feketében

, no

Egészségesen a német foci legnagyobb tehetsége magas szinten bizonyíthatná profizmusát a döntőben.



A futballrajongók már számolják a napokat: mennyi van még a nagy döntőig. A semleges nézőknek mindenképpen veszteséget jelentene, ha a BL-trófeáért vívott küzdelemben nem léphetne pályára a jelenlegi német futball legnagyobb tehetsége, Mario Götze. Aki most focizna utoljára sárga-feketében a klubcsapatok legrangosabb tétmérkőzésén.

 

Götze játéka azonban kérdéses. Combsérülése a Dortmund keddi edzésén kiújult, és, ha szombatig nem jön száz százalékosan rendbe, akkor Jürgen Klopp edző biztosan nem fogja beállítani. Pedig a húszéves sztár számára ez a meccs hatalmas bizonyítási lehetőség lehetne - persze csak akkor, ha egészségesen lépne pályára. Mert profizmusát mi sem bizonyítaná jobban, mint az, hogy jövendőbeli csapata ellen rukkolna elő nagy játékkal. Mindenki érti, miről van szó: Götze a következő szezonban már a szombati ellenfél, a Bayern München színeiben szerepel.

 

Amikor április végén nyilvánosságra került átigazolása a bajorokhoz, mind közvetlen környezete, mind pedig a Dortmund óriási szurkolótábora súlyos sokkhatást szenvedett. Az edző, Jürgen Klopp aznap este képtelen volt a jó előre lekötött színházi előadásra elmenni feleségével. A csapattárs, Mats Hummels egész éjjel nem hunyta le a szemét. A dortmundi ultrák városszerte elkezdték égetni a nevét viselő mezeket, és később a csapat mérkőzéseire Götzét becsmérlő feliratokkal vonultak ki.

 

Pedig hát a profi futballvilágban teljesen megszokott eseményről van szó: egy fiatal labdarúgó saját érvényesülése érdekében komolyabb anyagi bázissal, jelentősebb presztízzsel rendelkező klubhoz szerződik. Nem utolsó sorban: a nagyobb fizetés sem elhanyagolható. Persze a Dortmund-drukkerek mondhatják, hogy Götze az ő csapatukban nevelkedett, onnan hívták meg a német válogatottba, tehát átpártolása a legnagyobb hazai riválishoz árulásnak számít.

 

Nincs igazuk. Götze leszerződhetett volna más országbeli együtteshez is nagyobb juttatásért. A Manchester City állítólag a müncheni évi 7 milliónak a dupláját ajánlotta fel neki. Nem akarta elhagyni országát és a Bundesligát, ezért választotta a Bayernt. Kívülről nézve ezt az átigazolást, csak azt mondhatjuk: jól tette.

 

Persze marad még egy egész sor kérdőjel is. Vajon hogyan illeszkedik be új együttesébe Götze, aki eddig a Dortmundon kívül más klubcsapatban még nem játszott? Megérti majd magát az ottani edzővel, Pep Guardiolával, aki maga is "újonc" lesz a bajoroknál? És ha stabil helye lesz a Bayernben, vajon melyik eddigi középpályást szorítja a kispadra? Elképzelhető, hogy a 23 éves Toni Kroos "veszíti el a kenyerét" miatta?

 

Néhány hónapot még várni kell a válaszokra, de emberi számítás szerint a gyors, technikás, kitűnően osztogató, félelmetesen cselező és jó kapuérzékkel megáldott Götze megtalálja majd a helyét Münchenben. Ha pedig valaki elveszíti miatta stabil helyét a csapatban, az vagy kibékül az értékes tartalék szerepével, vagy továbbáll.

 

Sajnálni csak a dortmundiakat lehet, akik rajta kívül valószínűleg Lewandowskit is elveszítik. Bár Jürgen Klopp mester tehetségét ismerve nem feltételezzük, hogy a sárga-feketék a Bundesliga középmezőnyébe süllyednek majd jövőre.

(no) 

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább