A Barca felemás sikere és Mourinho bukása

A Barca felemás sikere és Mourinho bukása

, focitipp.hu

Milyen volt a spanyol La Liga 2012/13-as éve?



"Egy ciklus vége" - írták a spanyol (és a katalán) lapok, amikor a Barcelona megsemmisítő vereséget (0-4, 0-3) szenvedett a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája elődöntőjében. "Egy cirkusz vége" - írták ugyanezek a lapok, amikor José Mourinho bejelentette, hogy távozik a Real Madridból.

Barca: felemás érzések
"Ezt csinálja valaki utánunk!" - nyilatkozta tavaly Mourinho, amikor a Real Madrid 100 ponttal zárta a szezont. Nem kellett sokáig várni: a Barcelona idén szintén 100 pontot szerzett. A barcelonai öröm azonban meglehetősen visszafogott volt, a bajnoki cím sorsa ugyanis nagyjából karácsonyra eldőlt, s ha valaki hat hónapon át tudja, hogy ő lesz az első, a finisben már hiányzik az eufória. A katalánok öröme akkor lett volna teljes, ha a bajnoki cím mellé legalább egy trófeát begyűjtenek, csakhogy a Spanyol Király Kupa barcelonai elődöntőjében súlyos vereséget szenvedtek a Real Madridtól (1-3), a BL-elődöntőben pedig 0-7-es összesítéssel (0-4, 0-3) maradtak alul a Bayern Münchennel szemben. Tito Vilanova ezzel együtt kiemelkedőt alkotott: első szezonjában bajnokságot nyert a Barcával, 15 ponttal előzve meg a sztárokkal teletűzdelt Real Madridot - s mindezt úgy, hogy rákműtétje után az év elején három hónapot New Yorkban töltött gyógykezelésen (addig segítője, Jordi Roura irányította a csapatot). A Barca mind a 38 bajnokiján gólt lőtt, ami először fordult elő a La Ligában, amióta 20 fős az élvonal.


Mourinho megbukott
A Real a legjobb futballklub volt a 20. században - az egész világon. A 21. században viszont be kell érnie a második hellyel - Spanyolországban. Mourinhónak semmi sem jött össze idén, a bajnokságban a Barcelona, a Bajnokok Ligájában a Borussia Dortmund, a Spanyol Király Kupában pedig az Atlético Madrid bizonyult erősebbnek. A portugál tréner távozása dicstelenre sikeredett: sem Cristiano Ronaldótól, sem Pepétől, sem az általa mellőzött Iker Casillastól - a világ egyik legjobb kapusától - nem köszönt el. Casillast hazugnak, Pepét frusztráltnak, Ronaldót pedig önteltnek nevezte ("azt hiszi, már mindent tud a fociról"). Mourinho személye a madridi szurkolókat is megosztotta. A radikális B-közép (Ultras Sur) kitartott mellette, a többség azonban a tavaszi meccsek előtt hangos füttyszóval adta az edző tudtára, hogy nemkívánatos személy a Bernabéuban (a csapatok felkonferálása során a cserék között említett Casillast zajos ovációban részesítették a nézők, ezzel is
jelezve: nem értenek egyet a csapatkapitány mellőzésével). "Nagy pusztítást végzett a spanyol futballban" - nyilatkozta Mourinho ténykedéséről a barcelonai Andrés Iniesta, arra az agresszív, olykor szinte alattomos játékstílusra ("ketrecharcra") és uszító médiakampányra utalva, amely mind-mind Mourinho repertoárjába tartozott. "Pusztítás? Legföljebb annyiban, hogy én voltam az az edző, aki meg törte a Barca egyeduralmát" - hangzott Mourinho ironikus válasza. "Megtörte volna? - csodálkozott rá Mourinho szavaira a barcelonai Cesc Fábregas. - De hiszen tizenöt pont előnnyel nyertük meg a bajnokságot, ha jól emlékszem." Mourinho három év alatt három trófeát nyert a Reallal - a Barcelona ugyanebben az időszakban nyolcat!


Mourinho madridi sikerei
2011 Spanyol Kupa
2012 Primera División
2012 Spanyol Szuperkupa


A Barcelona trófeái ugyanebben az időszakban
2010 Primera División
2010 Spanyol Szuperkupa
2011 Primera División
2011 Bajnokok Ligája
2011 Európai Szuperkupa
2011 Spanyol Szuperkupa
2011 klubvilágbajnokság
2012 Spanyol Király Kupa
2013 Primera División


Tegyük hozzá: José Mourinho madridi évei alatt még a városi rivális Atlético is több (négy!) trófeát szerzett, mint a Real... A blancók egyetlen vigasza az lehet, hogy a Real utánpótlásképzése lassan utoléri a barcelonai La Masia hatékonyságát: az idei szezonban a Real Madrid kilenc utánpótláscsapata is bajnok lett (az U17-es korosztálynak például Fernando Morientes, az U15-ösnek pedig Rubén de la Red az edzője).

Skót szindróma
Az Atlético 1999 óta először verte meg a Real Madridot, s ez máris kupagyőzelmet ért. Ki kell emelnünk az edző, Diego Si meone szerepét, aki korábban az Estudiantesszel (2006) és a River Plate-tel (2008) argentin bajnok lett, az Atléticóval pedig tavaly megnyerte az Európa Ligát (Bilbao 3-0) és az európai Szuperkupát is (Chelsea 4-1). Az Atlético kapuját éppen a Chelsea-től kölcsönkapott Thibaut Courtois őrzi - a belga válogatott első számú kapusa ebben az idényben húsz La Liga-meccsen zárt kapott gól nélkül! Az Atlético kalandozásai ellenére Spanyolországban egyre erősebb a "skót szindróma" - Skóciában a bajnokság évtizedeken át a két glasgow-i klub (Celtic, Rangers) vetélkedéséről szólt, egészen addig, amíg a csődöt jelentő Rangerst vissza nem sorolták a negyedosztályba. Spanyolországban is minden a Barca-Real versenyfutásról szól, az utóbbi évek bajnoklistája így fest:


2005 FC Barcelona
2006 FC Barcelona
2007 Real Madrid
2008 Real Madrid
2009 FC Barcelona
2010 FC Barcelona
2011 FC Barcelona
2012 Real Madrid
2013 FC Barcelona


A csodacsapat
A szezon meglepetéscsapata a Real Sociedad, amely tízszer alacsonyabb  költségvetésből gazdálkodik, mint a Real Madrid vagy a Barcelona, de még az Atlético Madrid büdzséje is háromszor akkora, mint a baszk klubé. A Real Sociedad játékoskeretében csak két olyan futballistát találunk, akiért fizettek is: Claudio Bravo hét évvel ezelőtt 800 ezer euróért érkezett a chilei Colo Colóból, Chori Castro pedig tavaly nyáron 2,5 millió euróért a Mallorcából. A 23 fős játékoskeretből 16 klub saját nevelésű játékosa, ők előzőleg a B-csapatban futballoztak! Ősszel még semmi jel nem utalt arra, hogy a Real Sociedad kiemelkedőt alkotna ebben a szezonban: amikor a csapat novemberben 2-0-ra kikapott a második ligás Córdobától a kupában, majd négy napra rá hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget a 19. helyen álló Espanyoltól, a szurkolók Philippe Montanier vezetőedző távozását követelték. Nem először. A francia tréner azonban maradt, a Real Sociedad pedig szárnyalni kezdett: a hátralévő 27 bajnokijából csak kettőt veszített el, legyőzte a Barcelonát (3-2 otthon) és az Atlético Madridot is (1-0 idegenben), s végül a drámai hajrát hozó utolsó játéknapon - a Valencia vereségének köszönhetően - megszerezte a BL-indulást jelentő 4. helyet. Elveszítette viszont a csodaedzőt: Philippe Montanier nem hosszabbította meg szerződését, hanem aláírt a francia Stade Rennes-hez.


Licencek, kizárások
Mivel a Spanyol Király Kupát az Atlético nyerte (döntőbeli ellenfele pedig a BL-ben induló Real Madrid volt), ezért az Európa Ligában a bajnokság 5., 6. és 7. helyezett csapata indulhat(ott volna), csakhogy az UEFA kizárta a 6. helyezett Málagát az európai kupasorozatokból, így elvileg az 5., 7. és 8. helyezett kvalifikálta volna magát az EL-be, de a 8. helyen végző Rayo Vallecano sem kapta meg az európai kupainduláshoz szükséges licencet, ezért a 9. helyen záró FC Sevilla indulhat az Európa Ligában... Egyetlen percen múlt, hogy a Málaga nem jutott be a Bajnokok Ligájában a legjobb négy közé, bár az a siker sem mentette volna meg a klubot, amelynek kulcsemberek intettek búcsút: Manuel Pellegrini vezetőedző a Manchester City kispadjára ült le, Joaquínt a Fiorentina szerződtette, és biztosra vehető Isco távozása is, a tehetséges középpályás az U21-es Európa-bajnokságot megnyerő spanyol válogatott vezéregyénisége, s a Marca szerint a Real Madrid kívánságlistájának első helyén szerepel, Gareth Bale-lel együtt.


Baszk búcsú
Száz év után bezárt a San Mamés. A legendás bilbaói stadionban az Atheltic Bilbao-Levante párharc volt az utolsó (sorrendben az 1739.) bajnoki meccs, a bilbaói Muniaínt kiállították, a Levante egy 91. percben szerzett góllal győzött, a csalódott baszk drukkerek pedig kifütyülték a csapatukat - ezzel aztán mindent elmondtunk a Bilbao szomorú szezonjáról. A tavalyi sikercsapat, amely az Európa Ligában a Manchester Unitedet (2-1, 3-2) és a Schalkét (2-2, 4-2) is búcsúztatta, a két vesztes kupafinálé után nem tudta összekaparni magát az idei szezonra. Javi Martínez Münchenbe igazolt, Fernando Llorente pedig bejelentette távozási szándékát, ezért a szezon nagy részét a cserepadon töltötte (az előző öt idényben 101 gólt lőtt, most viszont csak 5-öt). Llorente július 1-jével ingyen igazolható lesz, sajtóhírek szerint négy évre aláírt a Juventushoz. A bilbaói klubvezetés nem hosszabbította meg Marcelo Bielsa szerződését. A három kiesőről az utolsó játéknap döntött, az izgalmaknál már csak az adóssághalmaz volt nagyobb: a másodosztályba süllyedő Zaragoza, Deportivo, Mallorca hármasnak egyaránt hatalmas tartozásai vannak (a Zaragozának 100 millió euró, a Deportivónak 156 millió). Az olasz Serie A után a bundabotrány a La Ligát is elérte, a Spanyol Korrupcióellenes Hivatal májusban vizsgálatot indított a 31. fordulóban rendezett Levante-Deportivo (0-4) mérkőzés kapcsán, de az illetékesek nyilatkozatai alapján arra lehet következtetni, hogy több klub is érintett lehet a csalásokban.


A szezon legjobbjai
A Marca olvasói három csapatot is összeállíthattak: egyet a szezon legjobbjaiból, egyet a szezon felfedezettjeiből, egyet pedig a szezon csalódásaiból. A szavazásba több mint 150 ezren kapcsolódtak be.


A szezon legjobbjai: Courtois (Atlético) - Carlos Martinez (Real Sociedad), Sergio Ramos (Real Madrid), Inigo Martinez (Real Sociedad), Jordi Alba (Barcelona) - Sergio Busquets (Barcelona) - Özil (Real Madrid), Iniesta (Barcelona) - Messi (Barcelona), Falcao (Atlético), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).


A szezon felfedezettjei: Adrián (Betis) - Rukavina (Valladolid), Amat (Rayo Vallecano), Varane (Real Madrid), Antunes (Málaga) - Illarramendi (Real Sociedad), Ebert (Valladolid), Isco (Málaga) - Vela (Real Sociedad), Agirretxe (Real Sociedad), Diego Costa (Atlético).


A szezon csalódásai: Iraizoz (Bilbao) - Essien (Real Madrid), Botia (Sevilla), Onyewu (Málaga), Evaldo (Deportivo) - Muniaín (Bilbao), Song (Barcelona), Kaká (Real Madrid) - Adrián (Atlético), Baba (Sevilla), Alexis (Barcelona).


A listáról azóta többen is klubot váltottak, Falcaót a francia élvonalba feljutó, Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos által pénzelt AS Monaco szerződtette; Adriánt, a Betis kapusát pedig a West Ham igazolta le. A spanyol La Liga 2013/14-es szezonja augusztus 17-én kezdődik.


Gazdag József


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább