Az U20-as világbajnokság tehetségei

Az U20-as világbajnokság tehetségei

, ktn

Franciaország győzelmével ért véget a Törökországban zajló U20-as világbajnokság. A torna legjobbja a Juventusban már régóta ismertté vált Paul Pogba lett, de rajta kívül is többekre felfigyeltünk. A jövő tehetségei.



Nicolás López
Az olasz liga tavaly augusztusi nyitófordulójában a Roma a Cataniát fogadta, és a hazaiak a hajrában egyenlítettek egy parádés góllal. A gólszerzőre, Nicolás Lópezre már ekkor felfigyeltünk, de a fiatal uruguayi csatár az előző idényben túl sok szerepet nem kapott a római sztárok mellett. Törökországban azonban neki ítélték az ezüstlabdát, azaz csak a francia Pogba volt nála jobb a világbajnokságon. Jogos az elismerés: López villámgyors, kiismerhetetlenül cselez, fizimiskája és játékstílusa honfitársát, Luis Suárezt idézi. A fiatal zseniket jól kiszagoló Udinese felismerte benne a lehetőséget, a friuliak potom egymillió euróért szerezték meg Lópezt a farkasoktól. Alighanem a sokszorosáért adják majd tovább néhány év múlva a még mindig csak 19 éves focistát.

Születési idő: 1993. október 1.
Születési hely: Montevideo, Uruguay
Poszt: csatár
Klub: Udinese


Ebenezer Assifuah

Már arról meg lehetett jegyezni, hogy a jobb lábán ugrálva lépett pályára az U20-as világbajnokság mérkőzésein Ebenezer Assifuah, a ghánai válogatott csatára. "Megszoktam, szerencsét hoz" - magyarázta nevetgélve a FIFA honlapjának adott interjújában, miután hat góljával övé lett az aranycipő (a spanyol Jesét és a portugál Brumát előzte meg az Irak elleni bronzmérkőzésen szerzett találatával). Az utóbbi évek U20-as vébéin rendre kiugróan szereplő ghánaiak Európában egyelőre ismeretlen erőcsatára még a hazájában futballozik, a Liberty Professional csapatában. De nagyon vágyik a profi foci világába. "Ez az, amiért imádkozom" - nyilatkozta egy esetleges európai szerződéssel kapcsolatban.


Születési idő: 1993. július 3.
Születési hely: Accra, Ghána
Poszt: csatár
Klub: Liberty Professionals (GHA)


Gerard Deulofeu
Egy újabb arc a Barcelona játékosgyárából. A 19 éves Gerard Deulofeu kilenc esztendős korában kezdett a Barca világhírű játékosakadémiáján, a La Masián. A nagycsapatba azonban nem tudta beverekedni magát, az előző két idény során mindössze két mérkőzésen lépett pályára a La Ligában. A Barcelona B-nek azonban alapembere volt a szőke szélső: a 2012/13-as szezonban 18 gólt lőtt a Segunda B-ben, ezzel holtversenyben negyedik lett a góllövőlistán. Hogy mit tud? Mindent, amit a Barcelona iskolájában kinevelt focisták: gyors, jól cselez, technikás, intelligens. Az Egyesült Államok ellen mindjárt két góllal és egy gólpasszal nyitott a tornán, s később is jól focizott, a Barcelona mégis kölcsönadta, a következő idényt az Evertonnál tölti.



Születési idő: 1994. március 13.
Születési hely: Ruidarenes, Spanyolország
Poszt: csatár/szélső
Klub: Everton


Yaya Sanogo

Az aranyérmes francia csapat egyik legjobbja is a Premier League-ben folytatja nyártól. Yaya Sanogót az Arsenal már a világbajnokság küzdelmei alatt szerződtette. A 191 centi magas csatár jól passzol az angol bajnokság stílusához - Bendtnernél csak jobb lehet. A többségnek azonban inkább Adebayor juthat eszébe a játéka láttán, Sanogo ugyanis lesipuskás, gólerős center. Az elefántcsontparti gyökerekkel rendelkező focista a különböző utánpótlás-válogatottak tagjaként 35 gólt ért el francia színekben, s 20 éves létére az Auxerre felnőtt csapatában is szép a mérleggel zárt (21 meccs, 10 találat). A világbajnokságon négyszer volt eredményes, ezzel a végső győztes házi gólkirálya lett.


Születési idő: 1993. január 27.
Születési hely: Massy, Franciaország
Poszt: csatár
Klub: Arsenal


Ali Adnan

A torna meglepetéscsapata az iraki válogatott volt, és az ázsiai gárdának kétségkívül Ali Adnan volt a legjobb futballistája. A Bagdadban focizó, támadó felfogású balhátvéd az Uruguay elleni elődöntőben szenzációs szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a dél-amerikaiak ellen - az oldalvonal közeléből tekert a rövid sarokba, miután az uruguayi kapus beadásra számított. Irak végül büntetőkkel kikapott, majd a bronzmérkőzést is elveszítette Ghánával szemben, de a játékos szinte biztosan számíthat európai szerződésre - török lapok kész tényként állítják, hogy Adnant Fatih Terimnek sikerül a Galatasarayhoz csábítania. Nem lepődnénk meg ezen: az iraki felnőtt válogatottban már 17 mérkőzésnél járó Adnan játékstílusa Gareth Bale-t idézte a törökországi tornán.


Születési idő: 1993. december 19.
Születési hely: Bagdad, Irak
Poszt: balhátvéd
Klub: Bagdad FC


Bruma

Armindo Tué Na Bangna - azaz Bruma, a portugálok új Cristiano Ronaldója? Lehet. A Bissau-Guineában született játékos 12 éves korában kezdett el futballozni a Sporting akadémiáján - itt cseperedett CR7 is. Bruma is villámgyors, erőszakos, cselezőkészsége átlagon felüli, a haja és a pontrúgások előtti terpeszállása is Cristiano Ronaldót idézi. Még csak 18 éves, de a tornán felnőtt a feladatokhoz: négy mérkőzésen öt gólt lőtt, ezzel (a spanyol Jesével holtversenyben) elnyerte az ezüstcipőt. Csak amiatt lehetett bosszús, hogy a portugál válogatott elég hamar, a legjobb tizenhat között kiesett a vébéről, miután kikapott Ghánától.


Születési idő: 1994. október 24.
Születési hely: Bissau, Bissau-Guinea
Poszt: szélső
Klub: Sporting CP


(ktn)

A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább