Ki állítja meg a Bayern Münchent?

Ki állítja meg a Bayern Münchent?

, focitipp.hu

Pénteken 20:30-kor a Bayern München-Borussia Mönchengladbach mérkőzéssel elkezdődik a német Bundesliga 2013/14-es idénye. Mi várható az új szezontól?



A legerősebb
A Bundesliga a világ legerősebb bajnoksága: itt járnak a legtöbben a meccsekre (tavaly a Bundesligában 42 421, az angol Premier League-ben 35 931 volt a mérkőzésenkénti átlagnézőszám), itt a legmodernebbek a stadionok (2000 óta tíz élvonalbeli klubnak épült új otthona), s akárcsak a spanyol Primera Liga és a Premier League, a német élvonal is négy csapatot indíthat a Bajnokok Ligájában (hármat a főtáblán, egyet a selejtezőkörben). S aki még most is kétkedne a Bundesliga nívójában, az idézze fel a tavalyi BL-elődöntőt, amikor a két legjobb német csapat a két legjobb spanyolországi együttessel találkozott: a Bayern München 7-0-s összesítéssel ütötte ki a Barcelonát, a Borussia Dortmund pedig otthon 4-1-re legyőzte a Real Madridot. Kell ennél beszédesebb tény?

Egyetlen favorit
Hogy miért a Bundesliga a világ legerősebb bajnoksága, s hogy a gazdasági válság idején hogyan termelhet profitot a német klubok többsége, annak az okait a BL-döntő kapcsán már elemeztük (Mitől ilyen jó a német foci?, Új Szó/Focitipp, 2013. május 28.). Az ezredforduló óta eltelt tizenhárom évben a Bayern München 7, a Borussia Dortmund 3 bajnoki címet szerzett, egyszer pedig a Werder Bremen, a Stuttgart és a Wolfsburg is az élen végzett. A bukmékerek szerint idén a Bayern a Bundesliga toronymagas esélyese, bajnoki címe csupán 1,2-szeres pénzt fizet.


Lewandowski maradt
A bajor klub erejét jelzi, hogy legnagyobb riválisuk legjobb játékosát sikerült leigazolniuk: a dortmundi Mario Götze német átigazolási rekordot jelentő 37 millió euróért érkezett Münchenbe, s a 21 éves irányítóval tartott volna Robert Lewandowski is - a lengyel csatár már megegyezett a Bayernnel, de a Dortmund nem adta áldását a frigyre. Götze mellé a bajorok megszerezték a Barcelonából az U21-es spanyol válogatott csapatkapitányát, Thiago Álcantarát, aki az idei U21-es Európa-bajnokság döntőjében mesterhármast rúgott az olaszoknak. A legnagyobb fogás azonban a vezetőedző, Pep Guardiola: az ő személye a biztosíték arra, hogy a Bayern a stílusos támadófutball mellett kötelezte el magát.


Telt ház!
Tavaly 1,2 millió néző látogatott ki a müncheni Allianz Arénába, vagyis minden egyes mérkőzésen telt ház volt. Idén is az lesz: a Bayern mérkőzéseire már nem lehet jegyet kapni, a 71 ezres nézőszám tehát garantált - Jan-Christian Dreesen klubigazgató szerint az új szezon meccseire átlagosan 80-140 ezer jegyigénylés érkezett hozzájuk. A Borussia Dortmundnak sem lesz gondja a lelátók megtöltésével, az utóbbi két szezonban egyaránt 80 ezer feletti volt az átlagnézőszám a Westfalenstadionban.


Erősített a Dortmund
A sárga-feketék idén nyáron visszaforgatták a Götzéért kapott pénzt, és klubrekordnak számító 27,5 millió euróért megszerezték a Sahtar Donyeck támadó középpályását, a Liverpool által is ostromolt Henrik Mkitarjant (Michael Zorc sportigazgató érdeme, hogy az örmény futballista végül Dortmundot választotta az Anfield Road helyett). A Borussia 9 és fél milliót fizetett a brémai középhátvédért, Szokratisz Papasztatopuloszért (a Schalkéba távozó Felipe Santanát kellene pótolnia), 13 milliót pedig az AS Saint Étienne csatáráért, Pierre-Emerick Aubameyangért, aki 30 méteren gyorsabb, mint Usain Bolt! A gaboni Aubameyang 3,7 mp alatt futja a harminc métert, míg Bolt 3,78 alatt tette meg ezt a távot, amikor 2009-ben Berlinben világcsúcsot döntött 100 méteren...


Huszonnyolc év után
A két újonc közül a Hertha BSC-t nem kell bemutatni (egyéves szünet után jutott vissza az élvonalba), az Eintracht Braunschweig viszont 28 esztendeje várt arra, hogy ismét a Bundesligában szerepelhessen! Pedig a Braunschweig az 1966/67-es szezonban német bajnok volt, s akkoriban a nemzetközi kupákban is gyakran szerepelt - 1971 őszén például a Ferencvárossal mérkőzött az UEFA-kupa 3. fordulójában (és Budapesten 5-2-re kikapott a Fraditól).


Magyarok a Bundesligában
Mivel Hajnal Tamás Stuttgartból a másodosztályú Ingolstadtba igazolt, Stieber Zoltán Fürthje pedig kiesett az élvonalból, ebben a szezonban csupán két magyar játékos szerepel a Bundesligában: Huszti Szabolcs a Hannoverben, Szalai Ádám pedig a Schalke csapatában (a királykékek a magyar csatár mellé megszerezték a Bochumtól a német foci nagy tehetségét, Leon Goretzkát is).


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább