Saha visszavonult, Abidal visszakerült a válogatottba

Saha visszavonult, Abidal visszakerült a válogatottba

, hb

Az elmúlt 24 óra legfontosabb futballhírei. Augusztus 9.



Hírek

A Sahtar Donyeck 25 millió euróért megvásárolta az Atlético Mineirótól Bernardot. A 20 éves brazil szélső öt évre kötelezte el magát az ukrán bajnoknál. Bernard kereken száz mérkőzésen játszott az Atlético színeiben, és 22 góllal segítette a csapatot.

Bejelentette visszavonulását Louis Saha. A francia támadó a 35. születésnapján közölte a nyilvánossággal, hogy befejezi a focit. Saha pályafutása során futballozott a Metznél, a Fulhamnél, a Manchester Unitednél, az Evertonnál, a Tottenhamnél és a Sunderlandnél, legutóbb pedig a Lazio játékosa volt. A francia válogatottban 20-szor lépett pályára, és négyszer volt eredményes.


Az Arsenal honlapján megerősítette, hogy eladta elefántcsontparti csatárát, Gervinhót a Romának. A támadó 2011 óta volt az ágyúsok játékosa, de csak elvétve jutott játéklehetőséghez Londonban.


A Belgium elleni felkészülési találkozóra meghívott kapott a francia válogatottba Éric Abidal. A nemrégiben májátültetésen átesett, 61-szeres válogatott védő legutóbb 2012 februárjában szerepelt a nemzeti csapatban. A franciák augusztus 14-én Brüsszelben csapnak össze a belgákkal.


A Valenciánál folytatja karrierjét Helder Postiga. A portugál támadóval két évre szóló szerződést kötöttek a Turia-partiak. A Real Zaragozától érkező 31 éves játékostól azt várják Valenciában, hogy betöltse a Roberto Soldado távozásával keletkezett űrt.


A QPR egy évre kölcsönadta Pak Dzsi Szungot a PSV-nek. A korábbi Manchester United-szélsőnek nem lesz ismeretlen az eindhoveni pálya: 2003 és 2005 között egyszer már szolgálta a piros-fehéreket, sőt, holland bajnoki címet, és holland kupát is nyert az együttessel.


Eredmények (Európa Liga, 3. selejtezőkör)

Hiába győzte le hazai pályán 2-1-re a Lech Poznan a Zalgirist, idegenben lőtt góljának köszönhetően az első mérkőzésen 1-0-s sikert arató litván együttes jutott be a playoff-körbe. A mérkőzésen a lengyeleknél Lovrencsics Gergő csereként 36 percet játszott, a Lech második gólja előtt ő passzolta középre a labdát.


Elbúcsúzott a további küzdelmektől Kovács Péter csapata, a Debrecent korábban kiejtő Strömsgodset is. A norvégok az idegenbeli 2-1-es vereség után otthon is kikaptak 3-1-re a Jablonectől. A továbbjutás kérdése a mérkőzés hajrájában dőlt el: a Jablonec az utolsó kilenc percben két gólt szerzett.


A Videotont búcsúsztató Mladost Podgorica számára sem alakult kellemesen az este: a montenegrói együttest saját pályáján 6-1-re páholta el a Sevilla, amely így 9-1-es összesítéssel jutott be a következő fordulóba. Az andalúzoknál a frissen igazolt román támadó, Raul Rusescu duplázott, és Coke Andújar is kétszer volt eredményes.


A harmadik körben elfogytak a szlovák csapatok az EL-ből, miután az egygólos hátrányból rajtoló Zilina és az első meccsen 3-1-es vereséget szenvedő Trencín erejéből is csak döntetlenre futotta a visszavágón (1-1, illetve 2-2). A Zilinát a horvát Rijeka, a Trencínt a román Astra Giurgiu búcsúztatta el. A romániai találkozó vége érdekesen alakult: a meccs mind a négy gólja az utolsó hét percben született.


Az Astra Giurgiu mellett a másik két román együttes is továbbjutott: a Pandurii a Hapoel Tel-Avivot, a Petrolul Ploiesti pedig a holland Vitesse-t ejtette ki 3-2-es összesítéssel (1-1, 1-2). A Petrolul-Vitesse meccsen a románok a győztes találatot a 95. percben vitték be. Mindez azt jelenti, hogy három selejtezőkör után a románok összes csapata talpon van még az EL-ben, illetve a BL-ben.


A fordulóban született néhány igazán meglepő eredmény is. Az egyik ilyen a Metalurg Donyeck búcsúja volt, az ukránok menetelését a Kukësi állította meg. Az albán kiscsapat az első fordulóban 2-0-ra verte nevesebb ellenfelét, Ukrajnában pedig megúszta a csapat egy bekapott góllal. Szintén váratlannak tekinthető a Hajduk Split kiesése is. A horvátok oda-vissza kikaptak a grúz Dila Goritól (1-0, 1-0).


További érdekes eredmények: Club Brugge-Slask Wroclaw 3-3 (összesítésben 3-4), Stuttgart-Botev Plovdiv 0-0 (továbbjutott a Stuttgart, idegenben lőtt több góllal), Bursaspor-Vojvodina 0-3 (összesítésben 2-5), Udinese- Siroki Brijeg 4-0 (összesítésben 7-1).


Az Európa Liga 3. selejtezőkörének összes eredménye >>>


A nap sztorija
A doppingesetek kiszűrésére bevezetik a Bundesligában a vérteszteket. A játékosoktól eddig a mérkőzéseket követően csupán vizeletmintát vehettek az ellenőrök, az új idényben azonban már lehetőségük lesz arra is, hogy vérvizsgálatot végezzenek a sportolókon. A német szövetség hangsúlyozta: az új rendszer bevezetését semmi sem indokolta, az elmúlt években egyetlen doppinggyanús esettel sem találkoztak.


A nap pletykája
A Manchester United menedzsere, David Moyes a tartalékokhoz száműzte Wayne Rooneyt. A skót trénernek állítólag abból lett elege, hogy Rooney a nyáron lépten-nyomon arról beszélt, szeretne távozni Manchesterből. Az angol támadóért június óta az Arsenal és a Chelsea is bejelentkezett, de a United eddig visszautasított minden ajánlatot.


A nap száma
31 - A magyar válogatott egy helyet lépett előre a FIFA világranglistáján előző havi helyezéséhez képest, így jelenleg a 31. pozíciót foglalja el.


A nap nyilatkozata
"Mindig is az volt a vágyam, hogy a Barcelona első csapatában futballozzak. Ez nem változott. Mióta hazatértem, egyetlen másik csapattal sem tárgyaltam" - nyilatkozta Cesc Fábregas, akit korábban a Manchester Uniteddel és az Arsenallal is hírbe hozott az angol sajtó.


Állandó források: FIFA, UEFA, BBC, Soccerway, Soccernet, Transfermarkt, Football Italia, Eurosport, NSO, MTI


(hb)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább