A csehek revansot vennének, a magyar csapat a jobb FIFA-helyezésért hajt

A csehek revansot vennének, a magyar csapat a jobb FIFA-helyezésért hajt

, hb

Előzetes a ma esti Magyarország-Csehország barátságos találkozóhoz.A magyar válogatott ma este Csehországgal játszik felkészülési találkozót a Puskás-stadionban. A két ország legjobbjai 47. alkalommal csapnak össze egymással - a magyar válogatott ennél több mérkőzést csak Ausztria ellen vívott meg története során. A mérleg egyelőre erősen a mieink felé billen: a magyar csapat 11 vereség és 12 döntetlen mellett 23 győzelmet számlál az eddigi mérkőzéseken. Az utolsó magyar-cseh párharc ugyancsak magyar sikert hozott: tavaly júniusban az Egervári-csapat Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám góljaival 2-1-re győzni tudott Prágában, szintén felkészülési találkozón. A csehek most ezért a vereségért szeretnének visszavágni: Michal Bílek szövetségi kapitány kijelentette, számára csak a győzelem az elfogadható eredmény.

Bár a ma esti mérkőzés elsősorban a románok elleni, szeptember 6-i vb-selejtezőre való felkészülést szolgálja, azért némi tétje is van a mieink számára. Egervári Sándor szövetségi kapitány a meccset megelőző sajtótájékoztatón elmondta: szeretné, ha a válogatott - egy esetleges győzelemmel - minél előrébb kerülne a FIFA-világranglistán, mivel az sokat segítene a világbajnokságra való kvalifikációban. Ha ugyanis a magyar csapat elcsípné a második helyet a világbajnoki selejtezőcsoportjában, akkor a pótselejtezők sorsolásánál akár még kiemelt is lehetne (a nyolc csoportmásodik közül a szervezők a négy legjobb FIFA-helyezéssel rendelkező együttest emelik ki.), és könnyebb ellenféllel kellene megküzdenie a világtornára való kijutásért. A magyar válogatott egyébként jelenleg a 31. helyen áll a világranglistán, míg a cseh csapat a 26. pozíciót foglalja el.


A szövetségi kapitány beszámolója szerint a magyar keretben mindenki egészséges, a csapat így a legerősebb felállásban futhat ki a gyepre. Az esti találkozón feltehetőleg Bogdán Ádám, Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Juhász Roland, Kádár Tamás, Varga József, Pintér Ádám, Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs, Kovács István és Szalai Ádám alkotja majd a kezdő tizenegyet. A meghatározó emberek (a keretből ezúttal kimaradó Petr Cech és Tomas Rosicky kivételével) a cseheknél is bevethetők, Bílek feltehetően a Drobny-Gebre Selassie-Sivok-Suchy-M. Kadlec-Plasil-Darida-Husbauer-Jirácek-Kozák-Vydra összeállításban küldi pályára csapatát. A cseh kapitány azonban már a sajtótájékoztatón is jelezte, hogy szeretné felmérni játékosai formáját, ezért igyekszik a lehető legtöbb futballistának lehetőséget adni, négy csatárát pedig mindenképpen le akarja tesztelni.


Az MLSZ honlapja szerint a mérkőzésre eddig több mint 16 ezer néző váltott jegyet elővételben.


(hb)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább