Amit az Európa Liga csoportköréről tudni érdemes

Amit az Európa Liga csoportköréről tudni érdemes

, hb

A nap témája

Ma megkezdődik az UEFA második számú kupasorozatának a 43. idénye, vagyis az Európa Liga ötödik, 2013/14-es szezonja. A legfontosabb tudnivalók.



Színes mezőny

A versenynek 27 ország 48 csapata vág neki, ami azt jelenti, hogy az 54 UEFA-tagállamnak pontosan a fele kvalifikált legalább egy csapatot a csoportkörbe. Ez új rekord, korábban még sohasem volt ilyen színes a mezőny (tavaly 25 nemzet csapatai versenyeztek a csoportkörben, ami akkor szintén rekordnak számított). A Sahtyor Karagandi által idén - az európai kupák történetében először - kazah résztvevője is lesz a sorozatnak. A legtöbb csapatot (összesen hármat) Spanyolország, Oroszország, Anglia, Ukrajna, Belgium és Portugália adja a mezőnynek.


A 2013/14-es Európa Liga csapatainak országok szerinti eloszlása


3 - Spanyolország, Oroszország, Anglia, Ukrajna, Belgium, Portugália
2 - Svájc, Horvátország, Hollandia, Ausztria, Olaszország, Ciprus, Németország, Franciaország, Izrael
1- Bulgária, Dánia, Svédország, Szlovénia, Románia, Csehország, Lengyelország, Törökország, Norvégia, Moldova, Görögország, Kazahsztán


A 48 együttest 29 különböző nemzetiségű edző vezeti csatába. A legfelkapottabbak a portugál és a holland trénerek, előbbiből hatot, utóbbiból négyet találunk a csapatok kispadján. Érdekesség, hogy az edzők a Rubin Kazanyt irányító, türkmén születésű Kurban Bergyijev kivételével mindannyian európaiak. Az európai kupák történetében először idén egy luxemburgi szakembert is láthatunk a csoportkörben: Jeff Saibene a svájci St. Gallennel próbál csodát tenni az A csoportban.


A 2013/14-es Európa Liga edzőinek országok szerinti eloszlása


6 - Portugália
4 - Hollandia
3 - Spanyolország, Németország
2 - Dánia, Románia, Horvátország, Ukrajna, Izrael, Franciaország, Oroszország
1 - Szerbia, Luxemburg, Bulgária, Svédország, Türkmenisztán, Skócia, Belgium, Olaszország, Ausztria, Svájc, Csehország, Szlovénia, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Törökország, Lengyelország, Ciprus, Moldova


Táguló horizont

Az Európa Liga földrajzi értelemben is kitágult tavalyhoz képest. Míg az előző idényben a legészakabbra (Molde) és a légdélebbre (Hapoel Tel-Aviv) székelő csapatot 3932 kilométer választotta el egymástól, addig idén ez a távolság 4299 kilométerre nőtt. Jelenleg legészakabbra a norvég Tromsö, legdélebbre pedig a Maccabi Tel-Aviv otthona található. Kelet-nyugat irányban még drámaibb a változás: a portugál Estoril Praia és a kazah Sahtyor Karagandi otthona 6358 kilométerre fekszik egymástól. Tavaly a legnagyobb távolság - összesen 5894 kilométer - a Nyeftcsi Baki és a madeirai Marítimo stadionja között volt.

Győztesek, újoncok, bajnokok
A 48 résztvevő csapat közül öt korábban már magasba emelhette az UEFA-kupa serlegét. A Valencia (2004), az Eintracht Frankfurt (1980) és a PSV Eindhoven (1978) egyszer, a Sevilla (2006, 2007) és a Tottenham (1972, 1984) pedig kétszer. Olyan csapat jelenleg nincs a mezőnyben, amely azután győzedelmeskedett, hogy a sorozat új nevet és lebonyolítási rendszert kapott.


Az edzők között három korábbi győztest találunk. A Dnyipro Dnyepropetrovszk kispadján az a Juande Ramos ül, akivel a Sevilla az említett két sikerét kiharcolta, míg a PAOK Szalonikit a korábban játékosként (1978 PSV) és edzőként (1997, Schalke) is UEFA-kupa elsőséget ünneplő Huub Stevens irányítja. Az egyetlen EL-győztes tréner a Tottenham menedzsere, André Villas-Boas, aki 2011-ben a Portóval ért fel a csúcsra.


A résztvevő csapatok közül öt újonc az UEFA-kupa/Európa Liga csoportkörében. A kazah Sahtyor Karagandi, az orosz Kuban Krasznodar, a portugál Estoril és a román Pandurii Targi-Jiu selejtezőn harcolta ki a szereplést, míg az angol Wigan az FA-kupa győzteseként kvalifikálta magát. Az utóbbi négy együttesnek ráadásul ez az első idénye az európai porondon is.


Az új selejtezőrendszernek köszönhetően az Európa Liga színvonala évről évre nő, idén például már kilenc bajnokcsapat van a mezőnyben. Emellett kilenc másik együttes kvalifikálta magát a selejtezőkbe, vagy közvetlenül a csoportkörbe úgy, hogy megnyerte hazája valamelyik kupáját. A csapatok között van két duplázó is: a szlovén Maribor és a lengyel Legia Warszawa a bajnoki aranyérme mellé begyűjtötte a kupaserleget is az előző idényben.

 

Bajnokok és kupagyőztesek a csoportkörben

 

Bajnokcsapatok: Maribor (szlovén), Sheriff Tiraspol (moldáv), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Ludogorec Razgrad (bolgár), Legia Warszawa (lengyel), Sahtyor Karagandi (kazah), APOEL Nicosia (ciprusi), Dinamo Zagreb (horvát), Elfsborg (svéd)

 

Kupagyőztesek: Wigan (angol, FA-kupa), Swansea (angol, Ligakupa), AZ Alkmaar (holland), Bordeaux (francia), Apollon Limasszol (Ciprusi), Genk (belga), Lazio (olasz), Vitória Guimaraes (portugál), Esbjerg (dán)


Duplázók: Legia Warszawa (lengyel), Maribor (szlovén)


Legendák

Idén csupán egy játékosnak van arra esélye, hogy sorozat legendái közé emelkedjen: ha a PAOK támadója, Dimitrisz Szalpingidisz öt csoportmeccsen pályára lép, akkor 66 UEFA-kupa/Európa Liga-szereplésével beéri a vonatkozó rangsorban a negyedik helyen álló Walid Badiert, és megelőzi Enzo Scifót, aki korábban hat különböző együttes színeiben összesen 66-szor futott ki a gyepre a második számú európai kupában. A gólrekordok sincsenek jelenleg igazán veszélyben, mivel a sorozat két legjobb, jelenleg is aktív góllövője, Radamel Falcao és Klaas-Jan Huntelaar idén a Bajnokok Ligájában versenyez, legalábbis a tavaszig mindenképpen.

A legtöbb UEFA-kupa/Európa Liga-mérkőzéssel rendelkező játékosok


96 - Giuseppe Bergomi (Inter)
90 - Frank Rost (Werder Bremen, Schalke, Hamburg)
69 - Walter Zenga (Inter)
67 - Walid Badier (Hapoel Petach-Tikva, Maccabi Haifa, Hapoel Tel-Aviv)
66 - Enzo Scifo (Anderlecht, Inter, Bordeaux, Auxerre, Torino, Monaco)


Az UEFA-kupa/Európa Liga történetének legjobb góllövői


40 - Henrik Larsson (Feyenoord, Celtic, Helsingborg)
31 - Radamel Falcao (FC Porto, Atlético Madrid)
30 - Klaas-Jan Huntelaar (Heerenveen, Ajax, Schalke)
29 - Dieter Müller (Köln, Stuttgart, Bordeaux)
27 - Shota Arveladze (Dinamo Tbilisi, Trabzonspor, Ajax, Rangers, AZ Alkmaar)


Irány Torino

A döntőnek 2014. május 14-én az új Juventus Stadion fog helyet adni, Torinóban ez lesz az első egyfelvonásos európai kupafinálé. Korábban a két másik torinói stadionban, a Stadio delle Alpiban és a Stadio Comunaléban már rendeztek két-két UEFA-kupa döntőt, ezek azonban még mind oda-visszavágós finálék voltak, amelyek során a csapatok egyik meccsüket otthon, a másikat pedig idegenben játszották.

 

Torinói UEFA-kupa döntők

 

1992, Stadio delle Alpi: Torino FC-Ajax 2-2 (győztes: Ajax, 2-2-vel, idegenben lőtt gólokkal)

1993, Stadio delle Alpi: Juventus-Dortmund 3-3 (győztes: Juventus, 6-1-gyel)

1977, Stadio Comunale: Juventus-Athletic Bilbao 1-0 (győztes: Juventus, 2-2-vel, idegenben lőtt gólokkal)

1990, Stadio Comunale: Juventus-Fiorentina 3-1 (győztes: Juventus 3-1-gyel)


Forrás: UEFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább