Szerda hajnalra hét taggal bővül a vb-mezőny

Szerda hajnalra hét taggal bővül a vb-mezőny

, hb

Ma az egész világon befejeződnek a vb-selejtezők csoportkörei, és a nap végére már csak 11 kiadó hely lesz a 2014-es tornára. Megmutatjuk ki, hogyan juthat ki Brazíliába.



Európa
Európában a kilenc csoportgyőztes automatikusan kijut a vébére, a kilenc második közül pedig a legjobb nyolc pótselejtezőt játszik az indulásért. A csoportmásodikok rangsorolásánál az utolsó helyezettek elleni eredményeket nem veszik figyelembe, így korrigálják azt, hogy az I csoportba csak öt csapat kapott besorolást. Pontegyenlőség esetén a jobb gólarány dönt, majd ezt követően a több szerzett gól, és az egymás elleni eredmények.

A csoport
* Belgium már vb-résztvevő.
* Horvátország már biztosan második, de még nem biztos, hogy pótselejtezős, mert a csoport utolsó helyén Macedónia, Wales és Skócia is végezhet.


B csoport
* Olaszország kvalifikálta magát, a pótselejtezős helyért pedig három csapat küzd.
* Bulgária végez a második helyen, ha legyőzi Csehországot.
* Dánia végez az olaszok mögött, ha több pontot szerez, mint Bulgária, vagy ha legalább nyolc góllal megveri Máltát.
* Örményország behúzza a második helyet, ha legyőzi az olaszokat, miközben Bulgária és Dánia egyaránt leikszel.
* Csehország is lehet még második, ha megveri Bulgáriát, de ez esetben biztosan a csehek lesznek a legkevesebb ponttal rendelkező másodikok, tehát lecsúsznak a vébéről. Így is nagy az esélye, hogy a B csoport ezüstérmese nem lesz ott a pótselejtezőkben.


C csoport
* Németország már a vb-mezőny tagja, Svédország pedig pótselejtezőt játszik.


D csoport
* Hollandia kijutott a vébére.
* Törökország végez a pótselejtezős helyen, ha legalább annyi pontot szerez a fordulóban (Hollandia ellen), mint Románia és Magyarország. Ha a törökök és a románok is győznek, akkor Fatih Teriméknek azon kell izgulniuk, hogy a román siker ne legyen nagyobb ötgólosnál.
* Románia lesz a második, ha több pontot szerez (Észtország ellen), mint Törökország, és döntetlen esetén Magyarország nem veri meg kilencnél több góllal Andorrát.
* Magyarország akkor lehet ott a pótselejtezőkben, ha legyőzi Andorrát, és ezzel egy időben a törökök és a románok is kikapnak. A másik esély a továbbjutásra az, ha a törökök kikapnak, Románia ikszel, a mieink pedig hét góllal verik Andorrát. Tízgólosnál nagyobb arányú győzelemnél pedig - a román iksz mellett - még egy török-holland remi is magyar továbbjutást eredményezne.


E csoport
* Svájc megnyerte a csoportot.
* Izland lehet a másik továbbjutó, ha legyőzi Norvégiát, vagy ha Szlovénia nem szerez nála több pontot a Svájc elleni meccsén.
* Így értelemszerűen Szlovéniáé a második hely, ha több pontot gyűjt a fordulóban az izlandiaknál.


F csoport
* Oroszországnak a vb-részvételhez egy pontot kell írnia Azerbajdzsán ellen. Utazhatnak Brazíliába az oroszok akkor is (eredménytől függetlenül), ha Portugália nem tudja megnyerni a Luxemburg elleni meccsét.
* Portugália már csak úgy lehet csoportelső, ha nagyon megveri Luxemburgot, Oroszország pedig (szintén komolyabb gólkülönbséggel) veszít az azeriek ellen. Az oroszok gólaránya ugyanis jelenleg héttel jobb a luzitánokénál.
* Mivel az F csoportban szintén három csapat végezhet még az utolsó helyen, ezért a portugál második hely sem biztos, hogy automatikusan pótselejtezőt ér (azonban nagyon minimális az esély arra, hogy a portugálok ne legyenek ott legalább a playoffban.)


G csoport
* Bosznia-Hercegovina és Görögország küzd meg az első két helyért. A bosnyákok a +19-es gólarányuk miatt lépéselőnyben vannak, így a görögöknek jobb eredményt kell elérniük riválisuknál a fordulóban. A vetélkedésből vesztesen kikerülő fél is biztosan pótselejtezős.


H csoport
*Anglia utazhat a világbajnokságra, amennyiben legyőzi Lengyelországot. Döntetlennel is befuthatnak a háromoroszlánosok az első helyre, de ehhez az kell, hogy Ukrajna kikapjon a sereghajtó San Marinótól.
* Ukrajna csoportelső, ha több pontot szerez az utolsó körben, mint Anglia.
* Anglia és Ukrajna mindenképpen pótselejtezős, ha elcsípi a második helyet.
* Montenegrónak is maradt minimális esélye a pótselejtezős pozíció megszerzésére: amennyiben a délszlávok legyőzik Moldovát, Ukrajna pedig vereséget szenved San Marinóban, úgy gólarányt kell számolni, amiben azonban az ukránok jelenleg 12-vel jobbak.


I csoport
*Spanyolország már egy Grúzia elleni döntetlennel is csoportelső.
* Franciaország egyenes ágon csak úgy juthat tovább, ha legyőzi a finneket, a spanyolok kikapnak a grúzoktól, és mindemellett a két csapat közti háromegységnyi differencia is eltűnik a gólarányban.
* Ha a franciáknak nem jön össze a bravúr, akkor is pótselejtezősök. A spanyoloknak szintén garantált legalább a playoff-szereplés.


Észak- és Közép-Amerika

* Az USA és Costa Rica kijutott a vébére.

* Honduras csípheti el az utolsó automatikus vb-helyet, ha legalább egy pontot szerez Jamaica ellen.
* Mexikó csak úgy juthat ki egyenes ágon a vébére, ha Honduras veszít, a z El Trí pedig legalább két góllal legyőzi Costa Ricát.
* Mexikónak a pótselejtezőhöz a döntetlen is elég, valamint a negyedik helyre egy vereséggel is odaérhet a gárda, ha Panama nem veri meg az Egyesült Államokat.


Dél-Amerika

* Argentína és Kolumbia már kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát, így már csak két automatikus indulást jelentő hely kiadó.

* Ezt Ecuador és Chile elfoglalhatja, ha döntetlenre végződik a két csapat egymás elleni összecsapása.
* Uruguaynak is van esélye még egyenes ágon kijutni a brazíliai tornára: ehhez viszont az kell, hogy a fenti döntetlen ne jöjjön létre, az uruk pedig nagy gólkülönbséggel elverjék Argentínát.
* A pótselejtezős helyre Uruguay már mindenképpen odaér (vagy az előző forgatókönyv megvalósulása esetén az Ecuador-Chile meccs vesztese).


(Az észak-amerikai csoport pótselejtezős csapata Új-Zélanddal, a dél-amerikaié Jordániával játszik oda-visszavágós párharcot a vb-indulásért).


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább