Újabb adag Bayern-rekord és egy villámgyors kapusgól

Újabb adag Bayern-rekord és egy villámgyors kapusgól

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



300., majd 301. gólját is belőtte pályafutása során David Trezeguet. A világ- és Európa-bajnok francia támadó pénteken, a Newell's Old Boys Colón elleni bajnokiján a cserepadról beállva duplázott, és ezzel pontot mentett az addig kétgólos hátrányban lévő együttesének. Trezeguet a 301 találatot hat csapat mezében szorgoskodta össze: a Monacóban 62, a Juventusban 171, a Hérculesben 12, a River Plate-ben 17, a Newell's-ben 5, a francia válogatottban pedig 34 gólt szerzett. "Ez egy nagyon fontos jubileum a pályafutásomban, egy olyan pályafutásban, ami a végéhez közeledik" - nyilatkozta teljesítményéről a 36 éves támadó.

97,5 yardnyi távolságból (89,15 méterről) talált be a Stoke City kapusa, Asmir Begociv a Southampton hálójába a két együttes szombati bajnokiján. Begovic a meccs 13. másodpercében egy hátragurított labdát vágott előre, ami lepattant az ellenfél tizenhatosa előtt, és átpattant a kint ácsorgó Artur Boruc fölött. Begociv mindössze az ötödik kapus a Premier League-ben, aki gólt szerzett, előtte csupán Peter Schmeichelnek, Paul Robinsonnak, Brad Friedelnek és Tim Howardnak jött össze ez a bravúr. Begovic találata emellett a PL történetének ötödik leggyorsabb gólja is volt. A hétvégén két rekordot is feljegyeztek a statisztikusok az angol élvonalban: a Norwich 7-0-s kiütésével a Manchester City megszerezte története legnagyobb arányú Premier League-győzelmét, míg a Cardiff City és a Swansea lejátszotta a ligában az első olyan meccset, amelyen a pályára lépő csapatok egyike sem volt angol.


36. egymást követő mérkőzésén is veretlen maradt a Bayern München a Bundesligában. A bajorok ezzel beállították a Hamburg 1983-as veretlenségi rekordját. A müncheniek az immáron egy éve tartó menetelés során 36 meccsből 30-at megnyertek, 95 gólt lőttek, és csak 21-et kaptak. Ez minden mutatóban jobb, mint a rekorder elődök teljesítménye, akik 20 győzelemmel és 88/38-as gólaránnyal írták be magukat a Bundesliga históriáskönyvébe. A bajnokság mellett a címvédő bajorok a Bajnokok Ligájában is beállítottak egy csúcsot: zsinórban a kilencedik mérkőzésüket nyerték meg az elsőszámú európai kupában. Ez korábban rajtuk kívül csak egy csapatnak sikerült: a 2002/03-as Barcelonának.


23 gólt lőtt eddig a nigériai válogatott az U17-es világbajnokságon, ami csupán egy találattal marad el az abszolút rekordtól. A csúcsot 2011-ben az a német válogatott állította fel, amely végül a harmadik helyen zárta a tornát. A nigériaiak a pénteki fináléban megdönthetik (vagy beállíthatják) a németek rekordját, ehhez azonban be kell venniük a címvédő, és szenzációsan futballozó Mexikó kapuját. A mexikói válogatott az utóbbi években remekel az U17-es tornákon: a z utolsó négy kiírásból három alkalommal az El Trí fiataljai legalább az elődöntőig eljutottak.


10 győztesen megvívott mérkőzés után pontokat veszített az AS Roma az olasz bajnokságban. Az előző héten olasz rekordot döntő fővárosiak így lecsúsztak arról, hogy az öt európai topligát tekintve is övék legyen minden idők legjobb szezonkezdése: az 1960/61-es, a bajnokságot 11 győzelemmel kezdő Tottenham előttük maradt a rangsorban. A rómaiak nagy menetelése a Torino elleni 1-1-gyel ért véget. A találkozón a listavezető 743 perc elteltével kapott ismét gólt bajnoki meccsen, ami 31 perccel kevesebb csak Ivan Pelizzoli 2002/03-ban felállított Serie A-csúcsánál.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább