Rooney és Van Persie focizott, Özil köddé vált

Rooney és Van Persie focizott, Özil köddé vált

, focitipp.hu

Az angol rangadó öt legfőbb tanulsága.



1. Akármit is mond Arséne Wenger ("Robin van Persie számomra még ma is Arsenal-játékos"), a helyzet az, hogy Van Persie ma a Manchester United csatára, s a Premier League hétvégi rangadóján éppen ő mattolta az Arsenalt. Az Ágyúsok drukkerei nem bocsátották meg neki, hogy 2012 nyarán - nyolc év után - elhagyta az Arsenalt a ManUtd kedvéért. "Nyolc pont a különbség, Robin, nyolc pont!" ("Eight points clear, Robin, eight points clear") - vasárnap ezzel a dallal köszöntötték, de a holland csatár egy pazar fejesgóllal hamar elnémította a júdásozó Arsenal-kórust. Van Persie már a tavalyi szezonban is betalált volt csapatának (az Old Traffordon és az Emirates-ben is), de akkor még nem ünnepelte találatait. Most igen. Van Persie immár teljesen manchesteri lett.

2. Arséne Wenger irányításával az Arsenal elegáns és stílusos futballt játszik, de mintha évek óta hiányozna valami fontos komponens. Valami  többlet. Sokak szerint ez a hiányzó elem a sikeréhség, a harci kedv. Vasárnap is úgy tűnt, csak a manchesteri játékosokban lobog a tűz. Az  elszántságot Wayne Rooney-n lehetett látni a leginkább: küzdött, hajtott, mindenütt ott volt, s "megcsinálta" a gólt Van Persie-nek. A Rooney- RvP csatárduó az idei szezonban 17 gólnál jár. Az Arsenalt sem Santi Cazorla, sem a halványan játszó Mesut Özil (ez volt az eddigi leggyengébb teljesítménye új csapatában) nem tudta felrázni. Visszafogottan futballozott az idei szezon kellemes meglepetése, a walesi Aaron Ramsey is, aki  szerdán győztes gólt fejelt Dortmundban, s aki Zidane nyomdokaiba léphet, legalábbis Alan Hansen, a BBC szakkommentátora szerint. Bár ez nem feltétlenül dicséret, Hansen jóslatai ugyanis fordítva szoktak elsülni, emlékezzünk csak a Sir Alex Fergusonnak címzett, sokat idézett mondatára  1995-ből: "Ezekkel a kölykökkel [értsd: a Neville-fi vérekkel, Giggsszel, Scholesszal, Beckhammel] semmit sem fogsz nyerni!" A Manchester Utd  még abban a szezonban duplázott (bajnoki cím és FA-kupa győzelem), a következő években begyűjtött trófeák felsorolására pedig ebben a cikkben nincs hely...

3. Úgy tűnik, az idei szezon kiegyenlítettebb lesz, mint az előzőek (hol van már 2011 nyara, amikor a Manchester 8-2-re legyőzte az Arsenalt!). A Vörös Ördögök azzal a tudattal léptek pályára vasárnap, hogy vereség esetén 11 pont hátrányba kerülnek ellenfelükhöz képest. Győzelmükkel azonban sűrűvé tették az élbolyt: a 8. helyen álló Manchester City (amelyet a játékoskeret erőssége alapján sokan most is a bajnoki cím legfőbb várományosának tekintenek) csupán hat ponttal  van lemaradva a listavezető Arsenal mögött. A William Hill brit fogadóiroda aktuális oddsai a bajnoki cím megszerzésére:

3,50 Manchester City
4,50 Arsenal
4,50 Chelsea FC
5,00 Manchester United
7,00 Liverpool
29,00 Tottenham
151,00 Everton, Southampton


4. Vasárnap is kiderült, hogy az Arsenalnak nincs akkora merítési lehetősége, mint legfőbb riválisainak. A megfelelő hosszúságú kispad kulcsfontosságú, pláne  olyankor, amikor a csapatot sérülések tizedelik, s bő egy hét alatt három fontos mérkőzést játszik. Az Arsenal előbb lefutballozta a pályáról a Liverpoolt (2-0),  majd némi szerencsével győzött Dortmundban (1-0), s mire eljött a Manchester United elleni rangadó, Arséne Wengernek elfogytak a játékosai. Vasárnap  betegség és sérülés miatt Mertesacker, Rosický, Sanogo, Podolski, Walcott, Diaby és Oxlade-Chamberlain is hiányzott az Arsenalból, így aztán Artetát az 1995-ös születésű Serge Gnabry váltotta, a kispadon pedig bevetésre várt egy másik zöldfülű, a szintén 18 éves Isaac Hayden, aki eddig egyetlen percet sem játszott a Premier League-ben.

5. Az átigazolási időszak utolsó napjaiban az Ágyúsok drukkerei hisztériásan követeltek egy világsztárt a csapatba. Sokáig úgy tűnt, Luis Suárez lesz az, de az  Arsenal ajánlata (40 millió + 1 font) nem hatotta meg a Liverpoolt. Így került képbe Mesut Özil, aki fölöslegessé vált Madridban, s akiért végül klubrekordot jelentő 50 millió eurót fizettek ki a londoniak. Özil szenzációs játékos, de egy gólérzékeny, befejező csatárra (például Suárezra) alighanem nagyobb szüksége lett volna a csapatnak. Amióta ugyanis Robin van Persie elment, az Ágyúsoknak nincs klassziscsatáruk: Theo Walcott szélsőt játszik (már amikor nem sérült);  Marouane Chamakh nem vált be (előbb lepasszolták a West Hamnek, majd eladták a Crystal Palace-nak); Nicklas Bendtner vésztartaléknak is gyönge; Lukas Podolskinak csak villanásai vannak (meccsenkénti gólátlaga 0,5 alatti); s hiába szép az Olivier Giroud-t éltető szurkolói dal (amelyet az Arsenal-tábor a Hey, Jude! című Beatles-sláger dallamára énekel), a francia liga 2012-es gólkirálya sem az a kaliber, mint amilyen Ian Wright, Dennis Bergkamp, Th ierry Henry vagy éppen Robin van Persie volt.

Tények & érdekességek


* Ez volt a Manchester United 71. győzelme az Arsenal ellen az élvonalban. A Vörös Ördögök ennél többször csak az Evertont és a Tottenhamet verték meg (74-74).


* A Manchester United utolsó 13 tétmeccse az Arsenal ellen: 10 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.


* A 2013-as naptári évben Robin van Persie lőtte a legtöbb gólt az angol élvonalban, 19-et (28 meccsen), ezzel megelőzi a 18-18 gólos Luis Suárezt (Liverpool, 20 meccs), Daniel Sturridge-et (Liverpool, 25 meccs) és Christian Bentekét (Aston Villa, 25 meccs).


* Ez volt Mesut Özil első veresége a Premier League-ben.


* David Moyes megszerezte az ezredik pontját edzőként a 634. bajnoki meccsén (Preston, Everton, ManUtd).


* Nemanja Vidics sérülése miatt a második félidőben Patrice Evra viselhette a ManUnited csapatkapitányi karszalagját. Evrának ez volt a 250. mérkőzése a  Premier League-ben, ezzel ő a harmadik francia játékos, aki egy klub mezében elérte ezt a számot, Patrick Vieira (Arsenal, 279) és Thierry Henry (Arsenal, 258) után.


* Ryan Giggs csereként állt be, ez volt a 36. élvonalbeli meccse az Arsenal ellen, ennél többször már csak a Liverpool ellen lépett pályára a Premier League-ben (38-szor).


* Egyetlen londoni csapat sem nyert ezen a hétvégén az angol első- és másodosztályban:
Manchester Utd-Arsenal 1-0
Tottenham-
Newcastle 0-1
Chelsea-
West Bromwich 2-2
Cr. Palace-Everton 0-0
Norwich City-West Ham 3-1
Liverpool-Fulham 4-0
Reading-QPR 1-1
Middlesbrough-Watford 2-2
Bolton-Millwall 3-1
Charlton-
Leeds United 2-4


(Gazdag József)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó mellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább