Sportszerűtlenségi lista a topligákban

Sportszerűtlenségi lista a topligákban

, focitipp.hu

Vinny Jones, Terry Butcher, Claudio Gentile. Emlékeznek még rájuk? Nevük hallatán szurkolók és csatárok ezreinek rándul görcsbe a gyomra. De mi a helyzet a mai ámokfutókkal?Angol etikett

Európa négy legerősebb bajnokságának fair-play statisztikáit böngészve kiderül, hogy még mindig az angolok a legsportszerűbbek. Persze a statisztikai adatok nem tekinthetők teljesen objektíveknek: amiért Spanyolországban azonnal kiállítás jár, azt Angliában olykor le sem fújják. Bár a szabályok mindenütt ugyanazok, az emberi tényező mégsem hagyható figyelmen kívül: gondoljunk csak a filmsztárként pózoló, a lapokat bőkezűen osztogató hispán sporikra. Ennek is köszönhető, hogy Spanyolországban kerülnek elő leghamarabb a színes kártyák a bírói zsebekből. Érdekesség, hogy míg az angol, a spanyol és a német ligában évről évre több sárga lapot osztanak ki, addig Olaszországban � némileg meglepő módon � a tavalyi évhez képest csökkent az egy meccsen kiosztott lapok száma (4,7-es átlag helyett csak 4,3).

Spanyolország: tízből kilenc

Minden ligában vannak persze az átlagnál sportszerűbb és sportszerűtlenebb csapatok. Nem sok értelme lett volna a különböző bajnokságokban szereplő klubokat közös táblázatba szerkeszteni: a sportszerűtlenségi lista első tíz helyéből kilencet spanyol csapatok szereztek volna meg, egyedül az olasz listavezető Lecce tudott volna közéjük férkőzni. A németek viszonylag alacsony pontszámait főleg az magyarázza, hogy a Bundesligában öt-hat meccsel kevesebbet játszottak le eddig a csapatok, mint a másik három bajnokságban.

Tarantino kísérti Tarantinót

A lapokat nem ligák vagy csapatok kapják, hanem hús-vér emberek. Találunk köztük igazi mészárosokat, kilencven percen át piszkálódó szabályszegőket és örökös szerencsétleneket egyaránt. Meglepetésre egy brazil, a zaragózai Alvaro emelkedik ki közülük a maga 11 sárga lapjával. Az őt követők (tíz sárga lap) között egy igazi ászt találunk: a Totti-affér óta elhíresült dánt, Poulsent. A Schalke középpályása ráadásul még csak a Bundesliga féltávjánál jár. Az olasz ligát olyan elvetemült játékosok képviselik, mint Conti, Coppola, Bega vagy Pinzi, akik tavaly is előkelő helyen végeztek a sportszerűtlenségi listán � a hagyományt idén is folytatják. Az udinei Pinzi például eléggé bekezdett januárban: egy héttel ezelőtt Cufre leütése miatt már a 24. percben pirosat kapott; de január 8-án, Cagliariban is kiállították. Angliát az örök renitens Davids-on kívül egy ifjonc, Sissoko képviseli. A Liverpool szenegálija eddig 8 sárgát iparkodott össze magának eddigi 13 idei fellépésén. Csakhogy a Liverpool tavalyi rekordere, Luis Garcia az egész szezonban mindössze hatszor kapott figyelmeztetést: Sissokóval tehát nemcsak egy tehetséges szűrőt, hanem egy lehetséges rekordert is vettek az angolok. Emellett még néhány nevesincs spanyol focistára hívnánk fel a figyelmet. A Santanderes Oriol kiszámíthatósága minden edző álma: idei kilenc fellépéséből hétszer besárgult. Nála csak a bilbaói Tarantino adatai elképesztőbbek: három meccs, három sárga lap, két kiállítás. Pedig nem is Quentin a keresztneve, hanem Francisco Javier. Névrokona, Javier Clemente mindenesetre január közepén kölcsönadatta a másodosztályú Numanciának.

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább