Ferguson fergeteges búcsúmeccse és a Chelsea európai diadala

Ferguson fergeteges búcsúmeccse és a Chelsea európai diadala

, hb

Az év meccsei, 5.: Premier League, Anglia

Tíz részben mutatjuk meg a 2013-as év legjobb meccseinek összefoglalóit. Irány a futball hazája, Anglia!



Angliában az előző idény legnagyobb eseménye Sir Alex Ferguson visszavonulása volt. A skót tréner 27 év után búcsúzott el a Premier League-től, méghozzá egy szenzációs mérkőzésen. A West Brom elleni idegenbeli találkozón a Manchester United már 3-0-ra és 5-2-re is vezetett, de a birminghamiek - a Chelsea-től kölcsönkapott Romelu Lukaku triplájával - pontot mentettek a Hawthorns-ban.

West Bromwich-Manchester United 5-5


Az Arsenalt Mesut Özil megszerzése óta a bajnokaspiránsok között emlegették Angliában - egészen a Manchester City elleni 6-3-as zakóig. Ekkor ugyanis kiderült, hogy a londoniak maximum egy órán át tudják tartani a tempót az olyan csapatokkal, amelyek James Milnert, Javi Garciát és Jesús Navast csak az utolsó húsz percre, időhúzó csereként küldik be a pályára, Edin Dzekót pedig még úgy sem. 


Manchester City-Arsenal 6-3


A Spurs és a Pool decemberi összecsapása inkább látványos volt, mint izgalmas: Paulinho megcsillogtatta taekwondo-tudását, mikor mellbe sarkallta Luis Suárezt, a mérkőzésen két gólig jutó uruguayi pedig az esetnél bedobta minden tapasztalatát, amit az elmúlt években az angol színházak Shakespeare-előadásain lesett el. És ha már a drámánál tartunk: a súlyos vereség után André Villas-Boas-t elküldte a Tottenham a kispadról.


Tottenham-Liverpool 0-5


Zárásként idézzük fel az angol futball legnagyobb 2013-as sikerét, a Chelsea Európa Liga-győzelmét. A londoniak az amsterdami fináléban egy hajtós, izgalmas meccsen gyűrték le a Benficát Braniszlav Ivanovics 93. percben szerzett találatával. A történelem folyamán így először fordult elő, hogy néhány napig ugyanaz a csapat volt a Bajnokok Ligája, és a Európa Liga/UEFA-kupa címvédője. 


Chelsea-Benfica 2-1 


(hb)


További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább