Álmodunk egy világot magunknak

Álmodunk egy világot magunknak

, focitipp.hu

Sorsoltak az Eb-selejtezőkre. Majd most megverjük a vb-bronzérmes törököket, az Eb-címvédő görögöket, a masszív norvégokat, és persze a bosnyákokat is. Hát persze.



Michel Platini nyilatkozta a L'Equipe-nek, hogy egy futballválogatott játékstílusa egyben az adott ország kultúrájának és az emberek életérzésének lenyomata is. A németek precízek a pályán, a brazilok táncos léptűek, az olaszok bohémek és temperamentumosak, a franciáknál mindig akad egy-két kimagasló karmester, az angolok bulldogként küzdenek, az oroszok mosolytalanok és így tovább.

De vajon mi mondható el a magyarokról? Sok jó nem. Sőt. Ha azt vesszük, hogy 1986 óta tétmeccsen csupán egyetlenegy erős, nemzetközileg is jegyzett ellenfelet tudott legyőzni a válogatott (1995-ben Svédországot 1:0-ra - Halmai Gábor, áldassék a neved!), akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a vesztesek közé sorol bennünket a világ. Vagy ez azért túlzás? Sértődött hangok válaszolnak: futballnemzet vagyunk!

Igen, csak éppen frusztrált, súlyos traumákkal terhelt, neuraszténiás futballnemzet, amely kínok között szenvedte végig az utóbbi húsz év selejtezőit, és a kudarcokra egyetlen ellenszert talált: az önáltatást. Legújabban az Eb-sorsolás kapcsán. Törökország, Görögország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Moldova és Málta lesz az ellenfél, és máris mindenki továbbjutást jósol.

Csak az a baj, hogy már 20 éve így vagyunk ezzel, és ha visszagondolunk, megannyi lidérces emlék jön elő: az 1990-es sorozat, amikor oda-vissza ikszeltünk Máltával (Carmel Bussuttill három gólt lőtt, mi pedig szégyelltük magunkat és úgy tettünk, hogy ez csak játék), vagy 1997 novembere, amikor a jugoszlávok elleni csúfos pótselejtező után már bántuk, hogy ilyen kegyes volt hozzánk a sors, mert az Üllői úti 1:7-től még az is jobb lett volna, ha elfeledve meglapulunk a csoport 4. helyén, mint azóta minden alkalommal.

De sebaj. Majd most megverjük a vb-bronzérmes törököket, az Eb-címvédő görögöket, a masszív norvégokat, és persze a bosnyákokat is, akikkel legutóbb még a spanyolok sem bírtak. (Hogy kicsoda? Salihamidzsics? Barbarez? Hát ezek is futballisták?) S ez mind semmi: rendezőként ott leszünk a 2012-es kontinensviadalon is. Hogy a világsajtó az olaszokat favorizálja, akik ügyesen kiejtették a legerősebb pályázatokat, mivel így a leghiányosabbnak tartott magyar-horvát projektettel együtt mérettetnek meg az UEFA előtt? Ne törődjünk a realitással. Elvégre futballnemzet vagyunk. Tudathasadásos futballnemzet.

(gj.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább