A 2013-as év futballkrónikája

A 2013-as év futballkrónikája

, focitipp.hu

Ez történt a futballvilágban 2013-ban. 2. rész.



JÚLIUS

Nigériában a feljutásért küzdő Plateau United Feeders 79-0-ra, riválisa, a Police Machine pedig 67-0-ra győz az utolsó fordulóban; a szövetség örökre eltiltja az érintett játékosokat. Ján Kozák a szlovák válogatott új szövetségi kapitánya. Kiújuló fültőmirigyrákja miatt távozik posztjáról Tito Vilanova, a Barcelona edzője. Spanyolország nyeri az U21-es Európa-bajnokságot. Klubváltó edzők: Carlo Ancelotti (Real Madrid), José Mourinho (Chelsea), David Moyes (Manchester Utd), Manuel Pellegrini (ManCity), Ernesto Valverde (Bilbao), Roberto Martinez (Everton), Laurent Blanc (PSG), Walter Mazzari (Inter), Rafael Benítez (Napoli), Gerardo "Tata" Martino (Barcelona). A brazil Atlético Mineiro nyeri a Copa Libertadorest. Huszonkét év börtönre ítélik Bruno Fernandes de Souzát, a brazil Fluminense kapusát, mert közreműködött barátnője brutális meggyilkolásában. A hónap végére minden magyar csapat kiesik az európai kupákból.


AUGUSZTUS

Győri gálameccsen: ETO-Bayern München 1-4. Kiárusításba kezd az Anzsi Mahacskala. Előkészületi mérkőzésen: Magyarország-Csehország 1-1. Szalai Ádám két gólt lő a PAOK elleni BL-selejtezőben. Carlo Ancelottinál sem első számú kapus Iker Casillas. A Partizan Belgrád szurkolói számon kérik a BL-kudarcot a játékosokon, a csapatkapitánytól elveszik a karszalagot. A Bayern Münchené az európai Szuperkupa, miután büntetőpárbajban legyőzi a Chelsea-t. A Real Madrid 91 millió euróért szerződteti Gareth Bale-t. Mesut Özil az Arsenalba, Kaká az AC Milanba, Marouane Fellaini a Manchester Unitedbe igazol.


SZEPTEMBER

Sorsdöntő vb-selejtezőn: Románia-Magyarország 3-0. Csehországban és Szlovákiában több személyt gyanúsítanak meg fogadási csalásokkal, köztük a DAC négy játékosát, valamint Rák Róbertet. 38 éves korában öngyilkosságot követ el Marek Spilár egykori szlovák válogatott futballista. Novota János alapember lesz a Rapid Wienben. Szingapúrban elfogják a távolkeleti fogadási szindikátus fejének tartott Tan Seet Enget. A bundamaffiáról beszélget Dunaszerdahelyen Benkő Gábor, Vajda György és Novák Tamás. Az NBI-ben: Ferencváros-Újpest 3-1. Szívrohamot kap Akeem Adams, a Fradi 22 éves trinidadi légiósa, a futballistán életmentő műtéteket hajtanak végre, egyik lábát amputálják. Alig több mint ötszáz néző látja a DAC-Slovan meccset.


OKTÓBER

Megmenthető-e a magyar futball? címmel beszélgetőestre kerül sor a Komáromi Szalon rendezésében, az est vendége Hegyi Iván és Szöllősi György. A magyar válogatott vb-selejtezőn 8-1-es vereséget szenved Amszterdamban, a mérkőzés után Egervári Sándor bejelenti lemondását. Izland vb-pótselejtezőt játszhat. A Levszki Szófia ultrái levetkőztetik és megalázzák a csapat új edzőjét, Ivajlo Petevet, aki az incidens miatt azonnal távozik a klubtól. A leverkuseni Stefan Kiessling "fantomgólt" szerez a Hoffenheim ellen. Puskás-hetek kezdődnek Madridban. Zlatan Ibrahimovic négy gólt lő Brüsszelben az Anderlechtnek. A Barcelona nyeri az El Clásicót (Barca- Real 2-1). Dunaszerdahelyen mécses-gyújtással emlékeznek az öt évvel ezelőtti szurkolóverésre.


NOVEMBER

A Stoke City kapusa, Asmir Begovic gólt lő a Southamptonnak. Véget ér az AS Roma tízmeccses győzelmi szériája a bajnokságban. Nigéria nyeri az U17-es világbajnokságot. A Ferencváros-Győr Ligakupa-mérkőzésen 17 légiós szerepel a két kezdőcsapatban. Cristiano Ronaldo mesterhármasával Portugália 3-2-re győz Svédországban, s kijut a világbajnokságra. A Dortmund hazai pályán 3-0-s vereséget szenved a Bayerntől. Eldől, hogy januártól Pavel Vrba lesz a cseh válogatott szövetségi kapitánya. Szenzációs Mersey-parti derbi: Everton-Liverpool 3-3.


DECEMBER

A Ferencváros klubvezetése meneszti Ricardo Monizt. Fogadási csalás miatt Olaszországban börtönbe kell vonulnia Davide Lanzafaménak, aki tavaly a Honvédban futballozott. A Magyar Kupában az Újpest kiejti a Fradit. A Napoli és a Juventus is kiesik a BL-ből. Az MLSZ Pintér Attilát nevezi ki a magyar válogatott szövetségi kapitányává. A World Soccer szavazásán Cristiano Ronaldo az év legjobbja. A Bayern München nyeri a marokkói klubvilágbajnokságot. A FIFA tízmeccses eltiltással sújtja Josip Simunic horvát hátvédet, aki az Izland elleni vb-pótselejtező után usztasa rigmusokat skandált - a 105-szörös válogatott játékos így lemarad a világbajnokságról. Az olasz nyomozók bundázással gyanúsítják Gennaro Gattusót.


A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább