A 2013-as futballév a focitipp olvasói szerint

A 2013-as futballév a focitipp olvasói szerint

, kl

Negyvenketten szavaztatok tizenegy kategóriában a tavalyi év legjobbjaira a Focitipp facebook-oldalán. Végeredményt hirdetünk, azaz lássuk, kiket tartottak 2013 legjobbjainak a Focitipp olvasói.



A SZAVAZÁSON RÉSZT VEVŐ NYERTESEK

1. Győri Csaba
A futballtörténelem 100 legendás mérkőzése
A Bajnokok Ligája 50 legjobb mérkőzése


2. Herdics Gergely
A futballvilág leghíresebb derbijei


3. Bartalos Attila

A világbajnokságok 100 legjobb futballistája


A MEGOSZTÁSI VERSENYBEN RÉSZT VEVŐ NYERTES
Lencsés Zoltán

Az Európa-bajnokságok legjobb 50 futballistája 1958-2008


A nyerteseknek gratulálunk, és kérjük őket, hogy az info@focitipp.hu oldalon írják meg magyarországi postacímüket.


(A sorsolást a random.org nevű oldalon hajtottuk végre, ABC-sorrendbe szedve a neveket egyszeri randomizálással. A sorsolásról készült print screenek megtekinthetők a Focitipp facebook-oldalán.)


Minden kategóriában három nevet vártunk tőletek, az első helyezett három, a második kettő, a harmadik egy pontot kapott. Voltak, akik csak egy nevet írtak a listára, ilyenkor egy szavazatot számoltunk el az említett csapatnál vagy játékosnál. A tavalyi Barcelona-dominancia a múlté, idén a Bayern és a Dortmund nevéhez fűződnek a legjobb eredmények.

A tavalyi szavazásotok végeredménye


KAPUSOK
Ezen a poszton megkérdőjelezhetetlenül Manuel Neuer lett az első. A tavalyi győztes Iker Casillas kiszorult a Real Madrid kezdőcsapatából, így nem csoda, hogy egyetlen szavazatot sem kapott olvasóinktól. A helyére kerülő Diego Lopez viszont majdnem elcsípte a második helyet, de a dortmundi Weindenfeller megelőzte. A sokáig világ legjobbjának tartott Gigi Buffon alig kapott néhány szavazatot.


Az élmézőny:
78 Manuel Neuer (Bayern München)
20 Roman Weidenfeller (Dortmund)
18 Diego Lopez (Real Madrid)
14 David De Gea (ManUTD)


HÁTVÉDEK
Német dominancia látható a védők listáján, az első három helyen a BL-döntős csapatok tagjai kerültek ki. Tavaly ebben a kategóriában komoly harc volt az első helyért, idén azonban a dobogósok könnyen lehagyták a többieket.


Az élmezőny
41 Philip Lahm (Bayern München)
25 David Alaba (Bayern München)
24 Mats Hummels (Dortmund)
13 Dante (Bayern München)
13 Raphael Varane (Real Madrid)


KÖZÉPPÁLYÁSOK
Véget ért az Iniesta-Xavi varázslat, de Pirlo sem villogott az idén. A trónt itt is egy BL-győztes, Franck Ribéry foglalta el (aki tavaly fel sem került a listánkra). Ribéry fölényét mi sem jelzi jobban, mint hogy 35 pontot vert a mögötte második Mesut Özilre, aki egymaga több pontot kapott, mint Xavi és Iniesta összesen (14).


Az élmezőny
50 Franck Ribéry (Bayern München)
15 Mesut Özil (Real Madrid/Arsenal)
10 Gareth Bale (Tottenham/Real Madrid)
8 Arjen Robben (Bayern München)


CSATÁROK
Megtört a jég, Cristiano Ronaldo tavaly sokkal jobbnak bizonyult Messinél, ami nemcsak a gólok számában, hanem az olvasóinktól kapott pontok arányában is megnyilvánult. Ez az egyetlen poszt, ahol nem Bayern-játékos került az élre. A tavalyi második Radamel Falcao Monacóba igazolása nem vált előnyére, de Ibrahimovic sem lépett előrébb. Luis Suárez második helye pedig azt mutatja, hogy az uruguayi támadó nemcsak harapni, de futballozni is tud.


Az élmezőny
45 Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
26 Luis Suárez (Liverpool)
19 Zlatan Ibrahimovic (PSG)
16 Lionel Messi (Barcelona)


FELFEDEZETTEK
Ebben a kategóriában elég szoros volt a mezőny, 2013-ban nem született meg az új Messi, vagy Cristiano Ronaldo. Ami közös, az élen két Premier League-játékos végzett, akik "természetesen" nem britek, hanem mindketten belgák. Vagyis azok sem.


24 Adnan Januzaj (ManUTD)
22 Romelu Lukaku (West Bromwich/Everton)
10 Julian Draxler (Schalke)
10 Diego Costa (Atlético Madrid)
7 Paul Pogba (Juventus)


CSALÓDÁSOK
Nem kérdés, miben csalódtak olvasóink az elmúlt évben: a magyar válogatott szereplése toronymagasan a legnagyobb csalódás volt. Második helyre a Manchester United került, de szavazóink nyilván az őszi Unitedet értékelték le, ugyanis tavasszal még bajnok lett a Ferguson-legénység. Folytatódik a Milan vesszőfutása, nem csoda a rossonérók harmadik helye.


Az élmezőny
49 magyar válogatott
17 Manchester United
9 AC Milan


EDZŐK
Amíg 2012-ben a Barca és a Real BL-elődöntős kiesése nem befolyásolta az edzői szavazatok alakulását, tavaly már igen. Az első két helyen a Bayern és a Dortmund trénerét találjuk. Utánuk nagy csend, a dobogós helyet pedig végül Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője csípte el. Alex Ferguson búcsúzóul negyedik lett, Rudi Garcia római ősze pedig az ötödik helyre volt elég. Josep Guardiola ősszel visszatért az európai futballporondra, a Bayern teljesítményét látva megállapítható: a spanyol Münchenben is nagyot alakíthat. José Mourinho: 1 pont.


Az élmezőny
45 Jupp Heynckes (Bayern München)
22 Jürgen Klopp (Dortmund)
9 Diego Simeone (Atlético Madrid)
8 Alex Ferguson (ManUTD)

7 Josep Guardiola (Bayern München)
7 Rudi Garcia (Roma)


CSAPATOK
A csapatok végeredménye a dobogón megegyezik az edzőknél látottaknál. Érdekesség, hogy a tavalyi győztes Barcelonára egyetlen szavazat sem érkezett, ugyanúgy, mint az akkori második helyezett spanyol válogatottra sem.


Az élmezőny
47 Bayern München
14 Borussia Dortmund
10 Atlético Madrid


MECCSEK
Ez volt az a kategória, ahol szinte mindenki más meccsre szavazott, aminek oka, hogy 2013 nem a futballtörténelem legszebb időszaka volt. Nem meglepő, hogy egy angol bajnoki meccs kapta a legtöbb szavazatot, míg a második helyen a Bayern München Barcelona elleni kiütéses győzelme található. A harmadik helyen pikáns holtverseny található. Ugyanannyi pontot kapott ugyanis a BL-döntő, mint egy Győr-Haladás magyar bajnoki. Hiába, no, a magyar futball erősödik!


Az élmezőny
16 Everton-Liverpool 3-3 (Premier League)
10 Bayern München-Barcelona 4-0 (BL-elődöntő)
6 Bayern-Dortmund 2-1 (BL-döntő)
6 Győr-Haladás 2-1 (NB1)


POZITÍVUMOK
Ez a kategória is erősen szubjektív volt, és örömmel láttuk a végeredményt: a Roma őszi szezonja nemcsak a mienk, de olvasóink tetszését is elnyerte. Ezen kívül a gólbíró bevezetésétől az izlandi pótselejtezőig szinte mindenre jött szavazat, aminek a végeredménye a következő lett.


Az élmezőny
16 Roma játéka
14 Liverpool játéka
13 Atlético Madrid játéka


BOTRÁNYOK
Az idei botránylista elsősorban az itthon eseményekre koncentrálódott, egyedül Luis Suárez harapása hagyott mély nyomott az olvasókban. A magyar kupacsapatok július végi búcsúja így fel sem került a dobogóra, amit megelőzött a magyar válogatott történetének legsúlyosabb veresége (1-8), majd a végén felkerült az i-re a pont, Pintér Attila szövetségi kapitányi kinevezésével.


Az élmezőny
26 Pintér Attila kinevezése
13 Hollandia-Magyarország 8-1
9 Suárez harapása
7 a magyar kupacsapatok leszereplése


(kl)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább