Kiengesztelő-show, zürichi módra

Kiengesztelő-show, zürichi módra

, hb

A nap témája

Négy ok, amiért nem nézünk több Aranylabda-gálát.



A FIFA éves díjátadója idén a szokásosnál is teátrálisabbra sikerült, de pontosabban fogalmazunk, ha azt mondjuk, már-már gejl volt. Örömkönnyek, baráti összeborulások, kiengesztelés, magamutogatás. Az alábbiakban összeszedtük a gála legfonákabb momentumait.

1. A Ronaldo kiengesztelése
Október végén Sepp Blatter egy nyilvános előadásán kijelentette, Lionel Messit jobban kedveli, mint Cristiano Ronaldót. A FIFA-elnök hangsúlyozta: Ronaldo jó futballista, csak kicsit sok időt tölt a fodrásznál és a tükör előtt. Ronaldo válaszreakcióját ismerjük: a portugál - amellett, hogy a bajnokságban kettesével kezdte lövöldözni a gólokat - négyszer köszönt be a svédeknek világbajnoki pótselejtezőn, ezzel jelezve, hogy a zselézett sérónak egyáltalán nincs köze a futballtudáshoz. Blatter pedig bocsánatért esedezett, és még az Aranylabda-szavazás lezárásának időpontját is kitolta annak érdekében, hogy CR7-nek nagyobb esélye legyen a győzelemre. Ronaldo így hiába nyerte el megérdemelten a trófeát, az emberek fejében továbbra is ott motoszkál a kérdés: miről szólt a hétfő esti gála? Ronaldo sikeréről, vagy Blatter lelkiismeretéről?


2. Pelé kiengesztelése
Már az is sok volt, hogy a FIFA Blatter egyik jó barátját, Jacques Rogge-t megjutalmazta az úgynevezett Elnöki Különdíjjal (ne kérdezzék, mi hívja életre az ilyen kitüntetéseket), de ezt még elnéztük, mert Rogge néhány hónapja köszönt le a Nemzetközi Olimpiai Bizottság éléről. Azt azonban már nehéz volt megemészteni, hogy a világszövetség kreált egy speciális Aranylabdát a FIFA-val szorosan együtmködő, korábban nagyköveti pozíciót betöltő Pelének is, mondván, a brazilok háromszoros világbajnoka sosem játszott Európában, így nem volt esélye elnyerni a futball legrangosabb egyéni elismerését. A szándékot értjük, de a belterjes díjosztogatástól viszolygunk, még mi, magyarok is.


3. A Puskás-díj átadása
Ha már a magyaroknál tartunk. A FIFA-gálán az elmúlt három évben neves futballisták adták át az év legszebb góljáért járó díjat (első alkalommal pedig Puskás Ferenc özvegye). Idén ez a tendencia megszakadt, Zlatan Ibrahimovicnak Orbán Viktor miniszterelnök nyújtotta át a kitüntetést. Nemhiába, a kampány év, az kampány év.


4. Messi öltönye
Nem hittük, hogy Messi a tavalyi pöttyös öltönyénél talál kínosabb öltözéket az idei gálára, a csendes argentin azonban megoldotta a bravúrt: egy fényes, első ránézésre kinőttnek tűnő, bordó öltönyben jelent meg Zürichben. Veszélyes precedens ez, ami hollywoodi körülményeket teremthet a futball díjátadó ünnepségein. Minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy mások is kövessék Messi-féle újítást, még azelőtt, hogy a dolog komolyabban elfajulna


(hb)

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább