Balotelli könnyei

Balotelli könnyei

, ktn

Kikapott a Milan Nápolyban, de Mario Balotelli nem emiatt sírt a kispadon.



Feszült hangulatban várta a Milan elleni hazai rangadót a Napoli. Rafa Benítez vezetésével kiválóan nyitotta a szezont a déli csapat, s bár a BL-ből kiesett, látványos mérkőzések sorát játszotta. A lendület azonban idén mintha megtört volna, a Napoli az utolsó öt mérkőzése közül csak a Lazio elleni kupameccset tudta megnyerni. A mélypontot egy hete érte el a gárda: Atalanta–Napoli 3–0. Komoly tétje volt tehát a meccsnek a nápolyiak (s főleg Benítez) számára.

A Milannál viszont immár minden meccsnek komoly tétje van. Ha a rossonerók el akarják érni az EL-indulást jelentő ötödik helyet, akkor már nem nagyon hibázhatnak. Emiatt némi aktivitást is mutattak a téli átigazolási piacon. Négy új játékos érkezett a Milanhoz, s közülük a beteg Keiszuke Honda kivételével mindenki (Adil Rami, Michael Essien, Adel Taarabt) ott volt a kezdőben. Ám hiába: a Napoli remek játékkal nyerte a csatát.

Pedig az újak közül Essien meggyőzően debütált, Taarabt pedig rögtön góllal nyitott. A marokkói a 7. percben parádésan csavart a nápolyi kapuba – ezzel vezettek a vendégek. Aztán kezdődött a szokásos Napoli-show. Lorenzo Insigne, Marek Hamsík és Gonzalo Higuaín vezérletével minden ment, mint a karikacsapás. Előbb a helyzetek jöttek egymás után, majd a gólok is. A Bergamóban betliző védekező középpályások és bekkek ezúttal biztosan álltak a lábukon. A végeredmény 3–1 – ami lehetett volna akár 6–3 is.

Egyértelműen látszik, hogy a Napoli egy-egy mérkőzésre fel tudja szívni magát – elsősorban hazai pályán. Vendégként kevésbé harapósak Hamsíkék, idegenben már hatszor kikaptak az idei szezon során. Ami még szomorúbb: kis túlzással mindannyiszor lefutballozták őket a pályáról. A védekezésére sem lehet büszke a nápolyi alakulat, amely 23 bajnokin 27 gólt kapott. Miheztartás végett: a Napoli előtt álló Juventus (18) és Roma (11) összesen 29-et.

Ha a Napolit elmarasztaljuk a gyenge védekezés miatt, akkor mit mondjunk az AC Milanról? A helyzet egészen kétségbeejtő: 23 meccs/35 kapott gól. Ha Clarence Seedorfnak a hátsó traktusban nem sikerül sürgősen rendet tennie, akkor a Milan idén akár az ötvengólos határt is átlépheti, ami az elmúlt évtizedek tükrében példátlannak számítana (lásd keretes táblázatunkat). Pedig sokáig az AC Milan védekezése etalonnak számított a világ futballjában, alighanem vannak olyan olvasóink, akik emlékeznek a húsz évvel ezelőtti bajnokcsapatra, amelynek kapuját az ellenfelek 34 mérkőzés során mindössze 15 alkalommal tudták bevenni…

Lazio-Roma 0-0

Edoardo Reja 2010 és 2012 között már volt a Lazio edzője, s akkor az első négy Roma elleni derbijét elveszítette. Tanult a kudarcokból: második Lazio-korszakának első városi rangadóján teljesen defenzív taktikával küldte pályára csapatát. Csak Gervinho ne jusson térhez – ez volt Reja jelszava, és ezzel félig-meddig sikert ért el, a meccs 0–0-val zárult, igaz, a semleges nézők számára elpazarolt kilencven percnek bizonyult a római derbi. Nem volt tempó, nem voltak valódi izgalmak, s még a szokásos adok-kapok is elmaradt. Az ezt megelőző hét derbin kilenc piros lap született, most azonban csak sárgákig jutottak a csapatok. Pedig az ultrák nézőtéri akciói és Reja nem túl sportszerű felvezetése („Remélem, minél több romanista megsérül a meccs előtt” – nyilatkozta az edző) alapján több lelkesedést vártunk. A döntetlennel a két csapat között maradt a 19 pontos különbség a tabellán (a Roma javára), de a farkasok inkább előre néznek. A Juventus veronai döntetlenje miatt a listavezető Juventus előnye nem nőtt, azaz továbbra is kilenc pont a Roma előtt.


Hiába a Napoli kitűnő játéka vagy a Milan csapnivaló védekezése, a mérkőzés után mégsem ez került a címlapokra. Hanem Mario Balotelli. A vendégek csatárát Seedorf a hajrában lecserélte, s a futballista a kispadon könnyezni kezdett, majd el is takarta az arcát. A lefújás után már senkit sem a meccs érdekelt, sokkal inkább az, hogy miért sírt Balotelli. Egyesek szerint a csatárt a nápolyi drukkerek megtalálták a bőrszíne miatt, a legvalószínűbb magyarázat mégis az, hogy a futballistának érzelemkitörése volt.

Múlt héten derült ki ugyanis annak az apasági tesztnek az eredménye, amely bizonyítja, hogy Mario Balotellinek van egy kislánya. A csatár gyermeke, Pia, 2012 decemberében született egy bizonyos Raffaella Fico nevű nőtől, aki többek között arról híresült el, hogy viszonya volt Cristiano Ronaldóval, s részt vett az egykori olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi titkos szexpartijain is. Most már azt is beírhatja az életrajzába, hogy gyermekének édesapját Mario Balotellinek hívják.

A Milan csatárának eddig sem volt egyszerű az élete – mostantól még bonyolultabb lesz. Nem csoda, hogy eltörött nála a mécses.


A Milan által kapott gólok száma azóta, hogy Silvio Berlusconi átvette a csapatot (zárójelben a bajnoki helyezés, pirossal az aranyérmes évadok). 2004-ig 18 csapat szerepelt a Serie A-ban, azóta 20.


2013: 39 (3.)
2012: 33 (2.)
2011: 24 (1.)
2010: 39 (3.)
2009: 35 (3.)
2008: 38 (5.)
2007: 36 (4.)
2006: 31 (3.)
2005: 28 (2.)
---
2004: 24 (1.)
2003: 30 (3.)
2002: 33 (4.)
2001: 46 (6.)
2000: 40 (3.)
1999: 34 (1.)
1998: 43 (10.)
1997: 45 (11.)
1996: 24 (1.)
1995: 32 (4.)
1994: 15 (1.)
1993: 32 (1.)
1992: 21 (1.)
1991: 19 (2.)
1990: 27 (2.)
1989: 25 (3.)
1988: 14 (1.)
1987: 21 (5.)


(ktn)

A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább