Kiszállt a buliból a ManUtd

Kiszállt a buliból a ManUtd

, focitipp.hu

A Premier League rangadóján: Manchester Utd-Liverpool 0-3. Az eredmény ne tévesszen meg senkit, a különbség nagyobb volt.



Ez lett volna a címvédő? A híres Manchester United? Ők volnának a rettenthetetlen Vörös Ördögök? Itt valami tévedés lesz. Mert az a csapat, amelyben Rooney, Van Persie és Mata is ott van, ennyire nem játszhat rosszul. Vagy mégis? Kezdjük a bíróval. Mark Clattenburg az angol mezőny leggyengébb játékvezetője, vasárnap ráadásul kifejezetten rossz napja volt. Tévedéseit listába szedtük.

1. hiba: Amikor a meccs elején Fellaini megtaposta, Jones pedig hátulról akasztotta Suárezt, büntető járt volna a Liverpoolnak. Elmaradt. 


2. hiba: Rafael megúszta! A manchesteri bekk rárepült Gerrard bokájára. Labdáról szó sem volt, piros járt volna. Elmaradt. (Csak sárgát kapott.) 


3. hiba: Rafael ismét megúszta! Szándékosan kezezett a 16-oson belül, tizenegyeshez jutott a Liverpool, de járt volna a második sárga lap (s így a piros). Elmaradt. 


4. hiba: Glen Johnson kezére pattant a labda a 16-oson belül, büntető járt volna a Unitednek. Elmaradt. 


5. hiba: Sturridge megtolta a labdát Vidics mellett, majd feldobta magát. A bíró büntetőt ítélt (tévesen), és második sárga lappal kiállította a vétlen Vidicset. 


6. hiba: Néhány perccel később Carrick valóban elkaszálta Sturridge-t, járt volna a büntető a Liverpoolnak. Elmaradt.


A manchesteriek azonban nem varrhatják a vereséget a bíró nyakába. A Liverpool ugyanis lefocizta őket a pályáról. A 0-3 ne tévesszen meg senkit, a reális különbség nagyobb volt. 


Tavaly ilyenkor a Manchester Unitednek 71, a Liverpoolnak 42 pontja volt. Most 14 pont a különbség - a Liverpool javára.


Mi változott meg egy év alatt? Minden. A Ferguson utáni éra eddig nettó bukta, Rooney addig nyafogott, míg heti fizetését felemelték 300 ezer fontra, Van Persie primadonnaként sétálgat a pályán és a taktikát kifogásolja, szegény David Moyes pedig lassan minden negatív rekordot megdönt. S bár az edző szerződéséből még öt és fél év hátra van, ha ma kiesnek a BL-ből (0-2-ről kell fordítaniuk az Olimpiakosz ellen), egy hét múlva (március 25-én, kedden) pedig kikapnak a Manchester Citytől, könnyen lehet, hogy a Glazer család megköszöni Moyesnek a közös munkát.


Ferguson idejében az ellenfelek "vért pisáltak" az Old Traffordon; a United hazai mérlege az elmúlt szezonokban:


2008/09: 16-2-1, 43-13
2009/10: 16-1-2, 52-12
2010/11: 18-1-0, 49-12
2011/12: 15-2-2, 52-19
2012/13: 16-0-3, 45-19


S most?


2013/14: 6-3-5, 18-15


Utoljára az 1977/78-as szezonban fordult elő, hogy ennél többször kikaptak odahaza. Harminchat éve! A liverpooli szurkolók vasárnap a magasba tartottak egy szarkasztikus transzparenst. Az állt rajta: "David Moyes egy futballzseni!" "Twenty times, twenty times ManUnited..." - énekelte a lojális hazai tábor a meccs végén, a ManUnited húsz bajnoki címére utalva, de a dal hamisan szólt.


Először fordult elő a Premier League történetében, hogy a két csapat közti "visszavágóra" a Liverpool érkezett előnyösebb pozícióból. Brendan Rodgers csapata eddig szenzációs; a Liverpool gólra törő, látványos focit játszik, Gerrard és Henderson megszakad a sikerért, a Suárez-Sturridge-csatárduó pedig feltartóztathatatlan: ketten együtt 43 gólt lőttek a bajnokságban (25+18).


A szezon előtt még a BL-indulás volt a cél a Liverpool számára, most azonban már a bajnoki cím (amelyre 1990 óta várnak az Anfield Roadon). A Vörösök négy ponttal vannak lemaradva a Chelsea mögött, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, s közvetlen riválisaikat (ManCity, Chelsea) hazai pályán fogadják áprilisban.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább